Mártha Imre;atomerőmű-bővítés;Paks 2;

2019-04-05 20:03:27

"Lezsebszerződésezték" a Paks 2-es megállapodást

Elképesztően silány minőségűnek, illetve zsebszerződésekhez hasonló hosszúságúnak nevezte az új paksi nukleáris blokkok kivitelezésére a magyar állami megrendelő és az orosz állami kivitelező között öt éve megkötött, nemrég – jelentős kitakarásokkal – közzétett szerződéseket az ATV-nek adott nyilatkozatában Mártha Imre, az állami MVM Magyar Villamos Művek korábbi vezérigazgatója.

Számára a kivehető részletekből is kitűnik, hogy a megállapodás számos alapvető feltételt, így a vásárlás, az építkezés menetét vagy a rendkívüli helyzeteket nem vagy csak elnagyoltan tisztáz. Az alkatrészeket például az oroszok csak „igyekeznek” majd biztosítani, „törekedve” a legjobb árra, miközben azok máshonnan nem szerezhetők be.

Furcsállotta azt is, hogy vitarendezésre Svájcot jelölték ki, miközben ez magyar állami cégek számára alapesetben tiltott. A megállapodás – amit a maga részéről nem írt volna alá – szerinte így hosszadalmas pontosításokra szorul. Ennek kapcsán reményét fejezte ki az iránt, hogy a magyar államot ez ügyben képviselő Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodának jó a felelősségbiztosítása.