"Lezsebszerződésezték" a Paks 2-es megállapodást

Publikálás dátuma
2019.04.05. 20:03

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Elképesztően silány minőségűnek, illetve zsebszerződésekhez hasonló hosszúságúnak nevezte az új paksi nukleáris blokkok kivitelezésére a magyar állami megrendelő és az orosz állami kivitelező között öt éve megkötött, nemrég – jelentős kitakarásokkal – közzétett szerződéseket az ATV-nek adott nyilatkozatában Mártha Imre, az állami MVM Magyar Villamos Művek korábbi vezérigazgatója. Számára a kivehető részletekből is kitűnik, hogy a megállapodás számos alapvető feltételt, így a vásárlás, az építkezés menetét vagy a rendkívüli helyzeteket nem vagy csak elnagyoltan tisztáz. Az alkatrészeket például az oroszok csak „igyekeznek” majd biztosítani, „törekedve” a legjobb árra, miközben azok máshonnan nem szerezhetők be. Furcsállotta azt is, hogy vitarendezésre Svájcot jelölték ki, miközben ez magyar állami cégek számára alapesetben tiltott. A megállapodás – amit a maga részéről nem írt volna alá – szerinte így hosszadalmas pontosításokra szorul. Ennek kapcsán reményét fejezte ki az iránt, hogy a magyar államot ez ügyben képviselő Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodának jó a felelősségbiztosítása.
Szerző
Frissítve: 2019.04.05. 20:31

321,29 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.04.05. 19:28
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben péntek este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 321,29 forintra emelkedett este hét órakor a reggel hét óra körül jegyzett 320,19 forintról. Az euró pénteken 320,01 forint és 321,58 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 285,22 forintról 286,38 forintra, a dolláré pedig 285,05 forintról 286,52 forintra emelkedett. Az euró a reggeli 1,1227 dollár után este 1,1215 dolláron állt.
Szerző
Témák
forint euró dollár

Kínai befektetők újítják fel az egykori Hotel Balatont Zalaegerszegen

Publikálás dátuma
2019.04.05. 16:29

Fotó: Google Street View
A polgármester szerint őszre négycsillagos hotellé alakítják át.
Kínai befektetők vásárolták meg és alakítják négycsillagos szállodává a zalaegerszegi egykori Hotel Balatont; az egymilliárd forintos beruházás várhatóan őszre készül el – közölte az építkezésen tartott bejáráson pénteken a város polgármestere. Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy a belvárosban található szálloda 1981-ben nyitotta meg a kapuit, 2000-ben konferenciateremmel, 2004-ben pedig egy keleties hangulatú wellness-részleggel bővült. A mindvégig magánkézben lévő komplexumot tulajdonló cégcsoport gondjai miatt a hotel 2010-ben egy bankhoz került, azóta zárva van. Egy kínai család 2017-ben vásárolta meg az épületet, amelyet őszre négycsillagos hotellé alakítanak át – jelezte a polgármester a befektetők képviselőinek jelenlétében. Hozzátette, hogy az egymilliárd forintos, teljesen magántőkéből megvalósuló beruházásra nagy az igény Zalaegerszegen az épülő járműipari tesztpálya és más befektetések miatt is. A 64 szobás, Willis Hotel néven megnyíló szállodában a wellness-központ mellett konferenciaterem is lesz. Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a tesztpálya miniszteri biztosa arról beszélt hogy a turizmuson belül a rendezvényturizmus egyre fontosabb szerepet játszik. Zalaegerszeg esetében, a most zajló beruházások miatt különösen fontos, hogy legyen alkalmas hely több száz fős konferenciák rendezésére, amit ez a magánberuházás is lehetővé tesz majd. Czigány István, a tervező Zala Art Építész Iroda ügyvezetője a bejáráson elmondta: az eredeti tervek készítőjével újragondolták az épületet, de magához az alaprajzhoz nem nyúltak hozzá. A zalaegerszegi belváros „záróelemének” tekinthető hotel egykori erkélyeit beépítették, teljes belső és külső korszerűsítést végeznek, hogy a mai igényeknek mindenben megfelelő szállodaépületet alakítsanak ki.
Szerző