romák;

Romák, akik példát mutattak

A nemzetközi roma nap alkalmából a Schmidt Mária-féle Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kampányt indít.

Ma, április 8-án van a romák nemzetközi napja.

A rendezvények már a hétvégén elkezdődtek, például Újpesten és Salgótarjánban. A nógrádi megyeszékhelyen szombat délelőttől kora estig tartottak a kulturális események. A programban egyebek mellett kiállításmegnyitó és koncert is szerepelt, a meghívó szerint a résztvevők sétát tettek roma művészek – Balázs János, Balogh Balázs András, Oláh Jolán és Szepesi József – szobrához, emléktáblájához.

Salgótarján minden más városnál több kiváló roma képzőművészt, sportolót adott a roma közösségeknek és Magyarországnak. Persze, zenészt is – írta közösségi oldalán Setét Jenő civil aktivista, aki előzőleg hangsúlyozta, hogy a roma kultúra, a közvélekedéssel ellentétben, nem pusztán a zenét jelenti. Ahogyan egyetlen más kultúra sem.

A nemzetközi roma nap alkalmából a Schmidt Mária-féle Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kampányt indít. Harminc évvel 1989 után olyan magyar romák történetét ismerhetjük meg, akik „személyes helytállásukkal egész nemzetünknek példát mutattak”.

Televízióban sugárzott és interneten elérhető portréfilmek, utcai plakátok és közösségi médiafelületeteken megjelenő tartalmak hívják fel a figyelmet a magyar romák helytállására. A plakátokon többek között Bari Károly költő, Berki Judit tanodavezető, a már elhunytak közül pedig Bogdán János, a pécsi Gandhi Gimnázium alapítója, Choli Daróczi József író, költő, műfordító vagy Péli Tamás festőművész látható.

Hétfő délután az újlipótvárosi Budapest Jazz Clubban adják át a Roma Sajtóközpont által alapított Aranypánt-díjat a „hétköznapi roma hősöknek”. Az idei jelöltek között találunk gyárigazgatót, műfordítót, neurobiológust és néptánctanárt is.