Előfizetés

Erre volt pénz: 250 métert aszfaltoztak le a kilométeres úton Lábodon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.07. 18:42
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A felújítást sem az utca elején kezdték, a helyiek nem is értik a koncepciót.
Egyedülálló megoldást választott útrendezésre a Lábodi önkormányzat: összesen 250 méteren aszfaltoztak egy kátyús-sáros helyi utcában, méghozzá nem is az utca valamelyik végén, hanem 100 méterre a bevezető szakasztó kezdték - derül ki az RTL Klub híradójából. A megszólaló helyi lakosok nem is értik, miért így kellett felújítani az utat – volt aki szerint minden ház előtt hagyhattak volna egy kis aszfaltcsíkot, a hiányzó részt pedig kipótolhatták volna az utcabeliek. 
A csatorna munkatársai szerették volna megszólaltatni a polgármestert is, ami nem sikerült, egy nyilatkozótól azonban úgy tudják: azért csak ekkora szakaszt aszfaltoztak le, mert ennyire volt pénz, nem azért, mert fontos ember lakik az érintett területen. A kátyúkat máshol apróra zúzott mészkővel próbálják feltölteni – ezt is az önkormányzat szállíttatta oda, de volt, aki arra panaszkodott, hogy nyáron a szállongó mészkőpor megül a lakásban. 

Felszenteltek egy templomot, ott volt Orbán Viktor is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.07. 17:44
Orbán Viktor a pesterzsébeti református templom avatásán
Fotó: Máthé Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A keresztény kultúra minden erő forrása - fejtegette a miniszterelnök a pestszenterzsébeti református templom avatási ünnepségén.
Hálaadó istentisztelet során avatták fel a XX. kerületi, Klapka téri református templom épületét: ha nem is a szószékről, de az eseményen beszédet mondott Orbán Viktor is, aki a keresztény kultúráról, mint az európai civilizáció építményét szegletkőként megtartó erőről beszélt – derül ki az MTI beszámolójából. Orbán arra is kitért, hogy az Európai Uniót eredetileg kereszténynek tervezték – vagyis, a jelenlegi állapotában nem tartja annak az EU-t. Egyúttal párhuzamot vont a magyarság megmaradása és a templomátadás között. „, úgy érezzük, amíg képesek vagyunk ilyen tettekre, addig mi, magyarok nemzetként is létezni fogunk”  Az istentiszteleten Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Református Egyházkerületének püspöke arról beszélt, hogy a Klapka téri gyülekezet 80 éve erőt kapott temploma építésére, ahogyan akkor is, amikor a kommunizmus idején „kiszúrták a szemét a semmivel”, de a kommunizmus bukása után is kapott erőt ahhoz, hogy felvesse a templomépítés régi gondolatát. A kommunizmusnak csak egyet lehet megköszönni, azt, hogy véget ért – jegyezte meg Bogárdi Szabó.
A Klapka téri templom tervének elkészítésére 1937-ben kapott megbízást Szeghalmy Bálint, 1939-ben tartották meg az első "kapavágási ünnepséget", az elkészült alagsort pedig 1940-ben szentelték fel, ám a háború miatt az építkezés abbamaradt - olvasható a gyülekezet honlapján. A templom befejezési munkálatai 2017-ben kezdődtek el az eredeti tervek alapján. Veress Gábor helyi lelkipásztor szerint a költségek 375 millió forintot tettek ki, az építkezéshez a kormány és a XX. kerületi önkormányzat is biztosított támogatást. Orbán Viktor más esetben is szívesen vesz részt templomátadásokon: 2017  októberében jelenlétében avatták fel az erdélyi Szászfenes református templomát. A mostani beszéddel kapcsolatban viszont érdekesebb, amit még ellenzéki vezetőként mondott 2007 januárjában a palotabozsoki templom átadásán:
„Ha jól gondoljuk, hogy az Európai Uniót a keresztényi szeretet tartja össze és nem a globalizáció, akkor az olyan törvényeknek, mint a Benes dekrétumnak a jövőben nincs helye az egyesült Európában." Magyarán, a Orbán ellenzékben még nem csak hogy keresztényi szeretetről beszélt az EU kapcsán - de egyesült Európáról is, amiről ma már hallani sem akar. 

Ellenőrizte már a szelvényét? Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.07. 17:09

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 14. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 2 (kettő) 8 (nyolc) 9 (kilenc) 30 (harminc) 32 (harminckettő) 37 (harminchét)            Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 566 255; a 4 találatos szelvényekre 8775; a 3 találatos szelvényekre 1775 forintot fizetnek.