Sajószentpéteri gyilkosság – Letartóztatták a gyanúsítottakat

Publikálás dátuma
2019.04.08. 16:42
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A gyanú szerint az áldozat unokája tört be élettársával az idős férfi otthonába.
A Miskolci Járásbíróság hétfőn elrendelte annak a férfinak és nőnek a letartóztatását, akik a múlt héten a gyanú szerint betörtek Sajószentpéteren egy idős férfi lakásába, és több késszúrással végeztek vele – közölte a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel. Horváth Dóra tájékoztatása szerint a gyanúsított férfi – aki a sértett unokája – élettársával betört az idős férfi otthonába; értékek után kutattak és eközben az egyik szobában rátaláltak az alvó emberre. Félve, hogy az idős férfi felébred és felismeri őket, először egy nagyobb követ dobtak a fejére, majd több késszúrással végeztek vele. A sértett a helyszínen meghalt. A gyanúsítottakkal szemben nyereségvágyból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés gyanúja miatt indult eljárás – mondta a szóvivő, jelezve: a végzés ellen a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be.
Szerző

Eltűnt egy magyar fiatal Tirolban

Publikálás dátuma
2019.04.08. 15:28

Fotó: Steve Hogg / Flickr
A 25 éves férfinak túrázás közben veszett nyoma, a hatóságok szerint a folyóba eshetett.
Eltűnt egy 25 éves magyar férfi az ausztriai Tirol tartományban. A rendőrségen múlt csütörtökön jelentették be barátai, hogy nem érik utol a Bács-Kiskun megyei Lajosmizséről származó fiatalt – írja a Bors.  A lap szerint a hatóságok nagy erőkkel kezdték meg a férfi keresését: hegyi mentők, rendőrök és más bevetési szervek együttműködve indultak a Brandenberger Ache nevű kis folyó völgyébe, ahová túrázni ment a fiatal. A kutatást drónok és helikopter is segítette. Péntek estére csak a fiatal fél pár cipőjét találták meg a hömpölygő folyóban, ezért úgy gondolták, a vízbe eshetett, és kibővítették a kutatási területet. A hétvégén sem találták meg, és végül hosszas egyeztetés után leállították a keresést. A cikk szerint a hóolvadás miatt túl nagy a sodrás, törmelékes a folyó és a kutatócsapat is veszélybe kerülhet.
Szerző

Kedvezménnyel szabadulhatnak az osztálytársukat meggyilkoló egykori gimnazisták

Publikálás dátuma
2019.04.08. 15:23

Fotó: Népszava
A Szombathelyi Törvényszék jóváhagyta K. Mihály és V. Dávid, vagyis a gyilkos kaposvári gimnazisták feltételes szabadlábra helyezési kérelmét, ám mivel az ügyészség fellebbezett a döntés ellen, így a másodfokú, jogerős határozatig a két egykori, jelenleg 28 éves diáknak még börtönben kell maradnia.
A marcali-bizei K. Mihály és a kaposvári V. Dávid még gimnazista volt, amikor előre megfontolt szándékkal, brutálisan meggyilkolták osztálytársukat, korábbi barátjukat, a nagyatádi Sz. Józsefet. A Kaposvári Törvényszék 2008 decemberében ítélte 14 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre a két fiatalt – a verdikt 2009 májusában lett jogerős –, akik ugyanazon év májusában, a somogyi megyeszékhely Táncsics gimnáziumának tizedikes diákjaként brutális kegyetlenséggel meggyilkolták osztálytársukat. Akinek azért kellett meghalnia, mert korábban barátok voltak, de akkor már idegesítette a két fiút. Az áldozatot egy város közeli tóhoz csalták, ahol vésővel, fadarabbal, kövekkel próbálták agyonverni. A nagyatádi fiú az életéért könyörgött, de gyilkosai, akik rendszeresen ittak, s ekkor is itallal „erősítették” magukat betondarabokat dobtak a fejére és a tóba lökték, majd egy nehezékkel próbálták elsüllyeszteni. A tárgyaláson kiderült, a két gimnazista előre eltervezte a gyilkosságot, e-mailekben és sms-ekben tárgyalták meg a részleteket, sőt, két osztálytársuknak is elmondták, mit terveznek, de azok nem vették komolyan őket. Ráadásul a ragasztószalagot, mellyel a betondarabot a testére erősítették áldozatukkal vásároltatták meg…
A gyilkosok büntetésüket fiatalkorúak börtönében kezdték meg, majd felnőttként átkerültek Szombathelyre. Ahol információink szerint mintarabnak számítottak, amiben közrejátszhatott, hogy családjuk rendszeresen látogatta őket. Mindketten leérettségiztek – egyikük 4,2-es, másikuk 4,4-es átlaggal –, a bizei gyilkos a vallás felé fordult, s jó kapcsolatot alakított ki a börtönlelkésszel, kaposvári társa a konyhán dolgozott. A Szombathelyi Törvényszék tájékoztatásából kiderült, a két elítélt kapcsán a szombathelyi börtön tavaly novemberben kérvényezte a feltételes szabadlábra bocsátást. A bíróság beszerezte a szükséges iratokat, kiderült, hogy a két fiatal a fogva tartásuk alatt összesen 46 alkalommal hagyhatta el az intézetet, jutalomban 33-szor, illetve 46-szor részesültek, fenyítést nem kaptak, s a sértett szülei által indított kártérítési perben megítélt 8 millió forintot kifizették. Az pszichiátriai szakértő szerint a börtönévek alatt személyiségük pozitív irányba változott, beilleszkedésre törekvésük megállapítható volt. V. Dávid gépészmérnöknek szeretne továbbtanulni, társa munkából szeretné összegyűjteni a tandíjat a tanulmányaira. A bíróság minden körülmény és a szakértői jelentések megismerése után úgy döntött, az egykori táncsicsos gimnazisták pártfogói felügyelet, valamint külön, rögzített magatartási szabályok mellett feltételesen szabadlábra bocsáthatóak. Az ügyészség mindkét végzéssel szemben fellebbezett, a jogerős verdiktig az elítéltek börtönben maradnak.
Szerző