EP-kampány;

2019-04-09 07:10:00

Nyakunkon a kampány, hisztériából építenek migránskaravánt

Rejtélyes csoportok hergelték a Görögországban veszteglő menekülteket, hogy induljanak Nyugatra. Végül - bár a kormánypárti sajtó mást terjesztett - pár százan próbálkoztak, de őket is feltartóztatták a görög rendőrök.

Hiába állította a kormány és a hozzá lojális média, hogy Görögországból „több ezres migránskaraván” tart Nyugat-Európa felé, információink szerint senki sem indult útnak a köztévében mutogatott táborokból. Mint megtudtuk, az évek óta ott veszteglő menekültek között hónapokkal ezelőtt kezdtek el terjedni azok az ismeretlen hátterű, arab nyelvű közösségi oldal-csoportok, amelyek arra hergelték a menekülteket, hogy április 4.-5. között lépjék át a határt illegálisan, és induljanak el Albánián, valamint Észak-Macedónián át Nyugat Európa felé. A görög migrációügyi miniszter Dimitris Vitsas szerint embercsempészek állnak a közösségi médiás csoportok mögött.

Ezekre az álhírekre repült rá a menekültellenes riogatásra építő magyar kormány is, csütörtökön ugyanis Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón úgy fogalmazott: titkosszolgálati adatok bizonyítják, hogy „van szerveződés” a migránsok között és fennáll a veszély, hogy akár több tízezer ember indul a magyar határok felé. Ezzel párhuzamosan a teljes Fidesz-média is "migránskaravánról" beszél már napok óta.

Végül egyébként mindössze pár száz menekült gyűlt össze a Thesszaloniki északnyugati részén lévő, Diavata tábor mellett, ám őket hamar körbevette a görög rohamrendőrség. A menekültek egy része összecsapott a rendőrökkel, akik könnygázt vetettek be. Érdeklődésünkre az ENSZ menekültügyi ügynöksége (UNHCR) leszögezte: Diavata tábor előtti pár száz emberen kívül nem tudnak semmiféle nagyobb vonulásról. Az ügynökség mellett a görög belügy is arra figyelmeztette a menekülteket, hogy ne üljenek fel az álhíreknek, a határok ugyanis továbbra is zárva vannak.

A 2014-15-ös menekültválság után egyébként több tízezer menekült maradt Görögország területén táborokba szétszórva. Ez a szám azóta sem nő, újabb menekülthullámra pedig nem kell számítani: az elmúlt hónapokban ugyanis inkább az a jellemző, hogy - az Iszlám Állam összeomlásával, majd a hadi események lecsendesülésével - sokan úton vannak hazafelé a szír-török határ térségében feltorlódott menekültek közül.

Fokasz Nikosz szociológus lapunknak elmondta: nemrégiben érkezett vissza Görögországból, ahol több menekülttábort is meglátogatott, járt például a Közel-keletről érkező menekültek számára „Görögország kapujának” számító Leszbosz szigetén is. Szerinte jelenleg átlagosan napi ötven menekült érkezik Leszboszra, miközben a menekültkrízis idején ez a szám napi öt-hatezer volt. Ugyanakkor a Görögországban rekedtek közül sokan évek óta egyesítésre várnak, mert a család egyik része más országban ragadt.

A menekülteket hergelő anonim, arab nyelvű, Facebookon és más közösségi oldalakon létrejövő csoportok egyébként év elején alakultak. A Reménysugár karaván nevű csoport március 25-én

délután javasolta azt, hogy április 4-5 között induljanak el együtt a Thesszaloniki mellett lévő táborból a határ felé. Az arab nyelvű Facebook-posztot rekordgyorsasággal kiszúrhatta a közpénzekkel kitömött Migrációkutató Intézet, amely 28-án már közleményt tett ki arról, hogy több ezres „migránskaraván” indulhat el Görögországból Magyarország felé, ám az állítást alátámasztó "bizonyítékok" csak az időközben részben eltüntetett, vagy továbbra is névtelenül szerkesztett Facebook-oldalak voltak.

Az is különös, hogy mások nem osztották a fizetett hirdetésekben „migránskaravánról” értekező magyar kormány aggályait: így a görög és a térségi sajtóban is elenyésző mértékben számoltak be a Diavata tábornál történtekről, míg a „migránskaravánról” szinte egy szó sem esett.