Patthelyzet Izraelben

Publikálás dátuma
2019.04.09. 21:40

Fotó: Dominika Zarzycka / NurPhoto
Ötödik kormányát is megalakíthatja Benjamin Netanjahu vagy a Kék-Fehér koalíciónak sikerül megtörnie a Likud és vezetője egyeduralmát a zsidó államban – ez volt a keddi izraeli előrehozott választások tétje.
Az urnazáráskor közzétett exit poll eredmények szerint azonban patthelyzet állhat elő a kormányalakítás szempontjából, a két nagy koalíciós tömb ugyanis 60-60 mandátumra számíthat a 120 fős törvényhozásban. A mérések nem egyértelműek. A Beni Ganz tábornok nevével fémjelzett Kék Fehér koalíció számára 33, 36 illetve 37 mandátumot is jósolnak, a Benjamin Netanjahu vezette Likud 33 -36 mandátummal jelenik meg. Bár a délutáni órákban sok párt azzal próbálta mozgósítani híveit, hogy rezeg a léc számukra, az exit pollokból nem derült ki, hogy például a jobbközép Kulanu kiesett-e vagy 5 mandátumot szerzett. Az Egyesült Tora Judaizmus 7, a Munkapárt 6, a másik vallási párt, a Sasz 6, az arab pártok 5-6, a világi nacionalista Izrael Beitanu 5, az Egyesült Jobb 5, a radikális baloldali Merec 5 mandátumra számíthat. Az exit poll mérések pontatlansága annak köszönhető, hogy a helyi idő szerinti 22 órás urnazáráskor a 20 órás állás alapján mérik az erőviszonyokat, így nagy a hibalehetőség is. Az utolsó két óra történései gyökeresen átírhatja az erőviszonyokat, ez történt 2015-ben is, amikor minden exit poll a balközép koalíció győzelmét jósolta, mégis a Benjamin Netanjahu vezette Likud nyerte meg a voksolást.
Szerző
Frissítve: 2019.04.10. 06:30

A londoni alsóház is elfogadta a Brexit halasztását

Publikálás dátuma
2019.04.09. 20:40
Illusztráció
Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
A brit törvényhozókon már átment, szerdán az EU-nak is el kell fogadnia a késleltetett brit kilépést.
Nagy többséggel jóváhagyta kedden a londoni alsóház, hogy Theresa May miniszterelnök az Európai Unió szerdai csúcsértekezletén kezdeményezze a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) további halasztását. A kormányzati indítványra 440, ellene 110 képviselő voksolt.Theresa May hivatalosan múlt pénteken kérte a Brexit legfeljebb június 30-ig terjedő halasztását Donald Tuskhoz, az Európai Tanács elnökéhez intézett levelében.    Kedden a kormány terjesztette be a ház elé a halasztási kérelem jóváhagyásáról szóló indítványt. A képviselők azonban már előző este törvénybe iktatták azt az ellenzéki beterjesztést, amely egyenesen kötelezi Theresa Mayt a Brexit-határidő további hosszabbításának kezdeményezésére, elkerülendő a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból. Ezt az indítványt az alsóház múlt szerdán minimális többséggel, 313:312 arányban fogadta el. A törvényjavaslat - amelyet Yvette Cooper, az ellenzéki Munkáspárt egyik befolyásos képviselője, az alsóház belügyi bizottságának elnöke terjesztett elő - az elmúlt egy hétben megjárta a felső kamarát, a Lordok Házát is, és hétfő este került vissza az alsóházba, ahol a képviselők véglegesítették.    A parlamenti döntés az uralkodói ellenjegyzéssel kedden törvényerőre emelkedett. Így azonban a brit parlamenti eljárásjogi törvény alapján szükségessé vált egy megerősítő szavazás is, ezúttal a kormány indítványára, és kedd este ezt az indítványt hagyta jóvá jelentős többséggel az alsóház.  
Az Európai Unió szerdán soron kívüli csúcsértekezletet tart, amelyen Theresa May miniszterelnöknek ismertetnie kell London indokait a Brexit további halasztására. A jelenlegi jogi alaphelyzet az, hogy ha May indokait az EU-csúcs szerdán elutasítja, akkor az Egyesült Királyság pénteken megállapodás nélkül, szabályozatlan módon távozik az Európai Unióból. A halasztáshoz az unióban maradó 27 tagország egyhangú beleegyezése szükséges, politikai elemzők gyakorlatilag teljesen valószínűtlennek tartják, hogy az EU megtagadná a Brexit-határidő halasztását, és így azt is, hogy a brit EU-tagság pénteken megállapodás nélkül megszűnne - írja az MTI.
Szerző

Az osztrák Szabadságpárt belépett Salvini szövetségébe

Publikálás dátuma
2019.04.09. 19:48
Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a Liga vezetője
Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP
Az olasz belügyminiszter az Európai Parlament legerősebb, szélsőjobboldali pártcsaládját szeretné megalkotni. Ehhez egy lépéssel közelebb került.
Az osztrák Szabadságpárt csatlakozik Matteo Salvini olasz szélsőjobboldali pártvezér EP-választási szövetségéhez, erősítette meg a párt főtitkára, Harald Vilimsky - írja a 24.hu, a Politico beszámolóját idézve. Salvini hétfőn bejelentette, hogy az Európai Parlament legnagyobb képviselőcsoportját szeretné létrehozni a tagállamok euroszkeptikus erőinek összefogásával. Az Ausztriát koalícióban kormányzó Szabadságpárt jelenleg is tagja a Nemzetek és Szabadság Európája EP-képviselőcsoportnak, ahová a Salvini vezette Liga is tartozik.
Vilimsky a döntést a Twitteren erősítette meg. A Szabadságpárt által aláírt nyilatkozat szerint a szövetség „biztonságosabb Európáért küzd jól védett külső határokkal, kevesebb bevándorlással és erősebb együttműködéssel a terrorizmus és az iszlamizáció ellen”.
Szerző