Netanjahu fellélegezhet, ő tűnik győztesnek

Publikálás dátuma
2019.04.10. 06:28
Netanjahu ünnepel
Fotó: THOMAS COEX / AFP
A szavaztok 95 százalékának összesítésekor úgy tűnik, a korrupciós ügyek miatt vádemelés elé néző Netanjahu ötödször is kormányt alakíthat.
Elapadt ugyan a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vezette Likud párt előnye az ellenzéki Kék-fehér párttal szemben a keddi választáson leadott szavazok közel 95 százalékának összesítésével, de feltehetően a hivatalban lévő kormányfő lesz ismét, immár ötödször Izrael miniszterelnöke - közölte internetes felületén szerdára virradóra a Háárec című lap. Az újság összegzése szerint a Likudnak, illetve a Beni Ganz és Jaír Lapid vezette Kék-fehér ellenzéki centrista pártnak egyaránt 35 képviselője lesz a parlamentben. Más összesítések szerint a Likudnak egy képviselővel lesz több, mint a kék-fehéreknek. (Az első részeredmények még négy-ötfős többséget vetítettek elő a Likudnak.) Netanjáhu szövetségesei is jól szerepeltek, ami egy stabil, 63-65 mandátumra rúgó többséget ígér a knesszetben A Háárec szerint további kilenc kisebb párt került be a parlamentbe: két pártnak nyolc-nyolc, kettőnek hat-hat, további kettőnek öt-öt, illetve három pártnak egyenként négy képviselője lesz a törvényhozásban.  Netanjahu és Ganz is azt hangoztatta a választás utáni beszédében, hogy ő lesz Izrael következő miniszterelnöke, de elemzők szerint a dolgok jelenlegi állása szerint erre a hivatalban lévő kormányfőnek van nagyobb esélye. Ez esetben Netanjahu ötödször lesz Izrael miniszterelnöke. A politikus "kolosszális" győzelemről, "elképzelhetetlen sikerről" beszélt hívei előtt. Nem véletlenül, a választás ugyanis elsősorban Netanjahuról szólt, aki ellen hamarosan több korrupciós ügyben is vádelemés várható. A parlamenti többségre támaszkodó kormány megalakításához legalább 61 képviselő támogatása szükséges a 120 fős knesszetben. A részvételi arány 67,9 százalék volt, ami csaknem 4 százalékos csökkentést jelent a 2015-ös 71,8 százalékhoz képest. 
Frissítve: 2019.04.10. 06:31

Patthelyzet Izraelben

Publikálás dátuma
2019.04.09. 21:40

Fotó: Dominika Zarzycka / NurPhoto
Ötödik kormányát is megalakíthatja Benjamin Netanjahu vagy a Kék-Fehér koalíciónak sikerül megtörnie a Likud és vezetője egyeduralmát a zsidó államban – ez volt a keddi izraeli előrehozott választások tétje.
Az urnazáráskor közzétett exit poll eredmények szerint azonban patthelyzet állhat elő a kormányalakítás szempontjából, a két nagy koalíciós tömb ugyanis 60-60 mandátumra számíthat a 120 fős törvényhozásban. A mérések nem egyértelműek. A Beni Ganz tábornok nevével fémjelzett Kék Fehér koalíció számára 33, 36 illetve 37 mandátumot is jósolnak, a Benjamin Netanjahu vezette Likud 33 -36 mandátummal jelenik meg. Bár a délutáni órákban sok párt azzal próbálta mozgósítani híveit, hogy rezeg a léc számukra, az exit pollokból nem derült ki, hogy például a jobbközép Kulanu kiesett-e vagy 5 mandátumot szerzett. Az Egyesült Tora Judaizmus 7, a Munkapárt 6, a másik vallási párt, a Sasz 6, az arab pártok 5-6, a világi nacionalista Izrael Beitanu 5, az Egyesült Jobb 5, a radikális baloldali Merec 5 mandátumra számíthat. Az exit poll mérések pontatlansága annak köszönhető, hogy a helyi idő szerinti 22 órás urnazáráskor a 20 órás állás alapján mérik az erőviszonyokat, így nagy a hibalehetőség is. Az utolsó két óra történései gyökeresen átírhatja az erőviszonyokat, ez történt 2015-ben is, amikor minden exit poll a balközép koalíció győzelmét jósolta, mégis a Benjamin Netanjahu vezette Likud nyerte meg a voksolást.
Szerző
Frissítve: 2019.04.10. 06:30

A londoni alsóház is elfogadta a Brexit halasztását

Publikálás dátuma
2019.04.09. 20:40
Illusztráció
Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
A brit törvényhozókon már átment, szerdán az EU-nak is el kell fogadnia a késleltetett brit kilépést.
Nagy többséggel jóváhagyta kedden a londoni alsóház, hogy Theresa May miniszterelnök az Európai Unió szerdai csúcsértekezletén kezdeményezze a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) további halasztását. A kormányzati indítványra 440, ellene 110 képviselő voksolt.Theresa May hivatalosan múlt pénteken kérte a Brexit legfeljebb június 30-ig terjedő halasztását Donald Tuskhoz, az Európai Tanács elnökéhez intézett levelében.    Kedden a kormány terjesztette be a ház elé a halasztási kérelem jóváhagyásáról szóló indítványt. A képviselők azonban már előző este törvénybe iktatták azt az ellenzéki beterjesztést, amely egyenesen kötelezi Theresa Mayt a Brexit-határidő további hosszabbításának kezdeményezésére, elkerülendő a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból. Ezt az indítványt az alsóház múlt szerdán minimális többséggel, 313:312 arányban fogadta el. A törvényjavaslat - amelyet Yvette Cooper, az ellenzéki Munkáspárt egyik befolyásos képviselője, az alsóház belügyi bizottságának elnöke terjesztett elő - az elmúlt egy hétben megjárta a felső kamarát, a Lordok Házát is, és hétfő este került vissza az alsóházba, ahol a képviselők véglegesítették.    A parlamenti döntés az uralkodói ellenjegyzéssel kedden törvényerőre emelkedett. Így azonban a brit parlamenti eljárásjogi törvény alapján szükségessé vált egy megerősítő szavazás is, ezúttal a kormány indítványára, és kedd este ezt az indítványt hagyta jóvá jelentős többséggel az alsóház.  
Az Európai Unió szerdán soron kívüli csúcsértekezletet tart, amelyen Theresa May miniszterelnöknek ismertetnie kell London indokait a Brexit további halasztására. A jelenlegi jogi alaphelyzet az, hogy ha May indokait az EU-csúcs szerdán elutasítja, akkor az Egyesült Királyság pénteken megállapodás nélkül, szabályozatlan módon távozik az Európai Unióból. A halasztáshoz az unióban maradó 27 tagország egyhangú beleegyezése szükséges, politikai elemzők gyakorlatilag teljesen valószínűtlennek tartják, hogy az EU megtagadná a Brexit-határidő halasztását, és így azt is, hogy a brit EU-tagság pénteken megállapodás nélkül megszűnne - írja az MTI.
Szerző