Előfizetés

Új időszámítás Kispesten

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2019.04.11. 17:26

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az együttest érintő ügyekbe, így az átigazolásokba sem szól bele a tulajdonos, azokról a szakmai vezetés dönt – jelentették ki a Honvéd futballcsapatát megvásárló cég képviselői.
Bemutatkoztak az élvonalban szereplő Budapest Honvéd új tulajdonosai.
Mint ismert, a George F. Hemingway által alapított The Hemingway Group leányvállalata, a Quinex America LLC hétfőn 13 év után eladta a Honvéd Futball Club Kft. 100 százalékos üzletrészét, az új tulajdonos pedig a szentesi vízilabdaklub névadó szponzoraként és a déli határszakaszon húzódó kerítés építőjeként és üzemeltetőjeként is ismert Metalcom csoporthoz tartozó befektetőcég, a Reditus Equity Zrt. lett. Részükről Bozó Zoltán (aki 2014-ben a Fidesz polgármesterjelöltje volt Szentesen) és Mendelényi Dániel csütörtökön sajtóreggelire invitálta az újságírókat.
„A Metalcom éppen az idén 20 éves. Jobban belegondolva szép ajándék nekünk a Honvéd” – kezdte Bozó Zoltán, aki hozzátette: a klub pénzügyi helyzete stabil, az új tulajdonosok pedig a korábbi kiegyensúlyozott gazdálkodást folytatják majd. Azt újságírói kérdésre sem árulták el, hogy mekkora az az összeg, amelyből a jövőben gazdálkodni szeretnének.
„Maximálisan hallgatni fogunk a szakmai vezetésre a játékosokkal és az átigazolásokkal kapcsolatos döntésekben. Nem kívánunk okoskodni, amit a szakvezetés javasol, azt támogatni fogjuk” – válaszolta Mendelényi Dániel, amikor a Népszava arról kérdezte, terveznek-e ajánlatot tenni olyan egykori Kispesten futballozó közönségkedvenc labdarúgóknak, akik korábban jobb kereseti lehetőség reményében távoztak (a csapattal "főnöksége" alatt egy bajnoki címet, valamint kétszer Magyar Kupát nyerő George F. Hemingway egyebek mellett ismert volt arról is, hogy nem nála lehetett a legjobban keresni). Az egyébként többször is elhangzott, hogy az átigazolásokkal és a kerettagokkal kapcsolatos döntésekben meghatározó lesz a szakmai stáb véleménye, az új „gazda” feladata mindehhez a biztos pénzügyi és stratégiai háttér megteremtése. Vannak még tartalékok a klubon belül – hangzott el azzal kapcsolatban, hogy a Budapest Honvédnak jóformán emberemlékezet óta nincsen olyan főtámogatója, amely például szerepelhetne a futballisták mezén.
A csapatot jelenleg Budapest Honvédnak hívják, de ki ne emlékezne: sikereinek egy részét Kispestként érte el. Ezzel összefüggésben kiderült, hogy szurkolók számára is kedves kerületnév újbóli használatára és az ezzel összefüggő tárgyalásokra nyitott az új tulajdonos is. Érdeklődésünkre Bozó Zoltán arról is beszélt, hogy a Honvéd követheti-e a MOL Vidi példáját, azaz alkalomadtán felvenné-e valamelyik támogatója nevét.
„Ez függ attól is, hogy majd adott esetben a szponzorral történő tárgyalások során hova jutunk el. Én azt gondolom, hogy jelen pillanatban ez Kispest – és Honvéd.”
A Metalcom-éra első bajnoki mérkőzésére nem kell már sokat várni: szombaton a Debrecent fogadja a Honvéd az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Halasztást kért az MTK Budapest

Az NB I szombaton sorra kerülő 28. fordulójának egyik érdekes mérkőzése lehetne a Haladás–MTK Budapest, mégsem biztos, hogy április 13-án megrendezik, a fővárosi klub vezetése ugyanis halasztási kérelemmel fordult a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) Versenybizottságához. „Keretünk jelentős része gyomor bélhuruttal járó vírusinfekciót kapott, ez a játékosok közel kétharmadát, valamint a szakmai stáb pár tagját is érinti” – indokolt a klubhonlapon dr. Dreissiger Imre csapatorvos. Hozzátette, mivel az U19-es együttes tagjainál is jelentkeztek hasonló tünetek, a keret feltöltése onnan sem megoldható. A szombathelyiek kapujába egyébként két kihagyott mérkőzés után visszatérhet a március 16-án kiállított Király Gábor, akivel kapcsolatban az MLSZ fegyelmi bizottsága csütörtökön új döntést hozott, a korábban kirótt hárommeccses eltiltást kettőre mérsékelte, ezt pedig már letöltötte a válogatottsági rekorder kapuvédő.

Törött bordával nyert világbajnokságot a Nemzet Sportolója

Lázár Lajos
Publikálás dátuma
2019.04.11. 11:40

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Sportos családjára is büszke a birkózósport legendája, a Nemzet Sportolóinak „legifjabb” tagja, Varga János, aki lapunknak adott interjújában életútjáról beszélt.
Az idén ünnepli 80. születésnapját Varga János olimpiai-, kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok, aki pályafutásának elismeréseként tavaly novemberben a Nemzet Sportolója lett. Azzal, hogy ő vehette át a korábban elhunyt Kulcsár Győző helyét, 2010 után ismét van birkózó a Nemzet Sportolóinak 12 tagú társaságában.
Beszéljünk sportolói pályafutásának kezdetéről! Abonyban Skultéty Sándor testnevelő tanár alapította meg a birkózó szakosztályt 1953-ban, egy év múlva én is csatlakoztam a birkózókhoz. A bátyám már az indulásnál ott volt, így természetesen követtem. Fizikailag jó állapotban voltam, mert a helyi téglagyárban keményen dolgoztam. A világháború nehézségei megviselték a családot, ezért kellett munkát vállalnom. Három kilós téglákat ötös csomagolásban rakodtam, ehhez kellett az erő. Eljártam az edzésekre, de kezdetben kevés sikerélményem volt és már arra gondoltam, hogy befejezem. Aztán kezdtek jönni az eredmények és ott maradtam. 1958-ban már négyszeres ifjúsági magyar bajnok voltam, és mindkét fogásnemben, szabadfogásban és kötöttben is birkóztam. Ez jó ajánló levélnek bizonyult, mert Matura Mihály szövetségei kapitány meghívott a felnőtt válogatott keretbe. 
Hogy fogadták a válogatottnál az újoncot? A holmim egy kis csomagban volt, és azt hitték, hogy valamilyen küldönc vagyok. Meg is kérdezték, kinek hoztam csomagot. Bemutatkoztam, és akkor már megváltozott minden. Polyák Imre vett a szárnyai alá, ő lett példaképem, nagyon sokat köszönhettem neki. 
A nemzetközi mezőnyben mikor mutatkozhatott be? Már szerepelt a nevem az 1960-as római olimpiai keretben, de csuklótörés miatt lemaradtam. 1961-ben aztán mehettem a jokohamai világbajnokságra, ahol szabadfogásban ezüstérmes lettem. Ekkor voltam először külföldön, először ültem repülőn. Izgultam, de a szőnyegen már nyugodt voltam. A következő évben harmadik lettem, majd jött 1963-ban a helsingborgi világbajnokság, ahol már kötöttfogásban indultam az 57 kilogrammos súlycsoportban. A döntőben a szovjet Karavajevvel birkóztam és eltört a bordám. Szóltam az edzőnek, az egykori olimpiai bajnok Szilvásy Miklósnak, hogy feladom. Azt válaszolta, ez világbajnoki döntő, és te világbajnok akarsz lenni, a panaszirodába majd később mehetsz el. Visszatértem a szőnyegre, a fájdalomtól csillagokat láttam, de győztem. 
Tokióban 1964-ben elmaradt a várt siker. Miért? Sérülés miatt nem tudtam teljes értékű munkát végezni, és a negyedik fordulóban kiestem. Ott annak örülhettem, hogy Polyák Imre három olimpiai ezüst után végre aranyérmes lett.
Következett 1968-ban Mexikó… Előzőleg az 1967-es Európa bajnokságon felállhattam a dobogó legmagasabb fokára, és úgy éreztem, most már az olimpián is bizonyíthatok. A nagy rivális szovjet Kocsergin ellen győztem, és az utolsó mérkőzésemen, ha veszítek a román Baciuval szemben, már akkor is olimpiai bajnok vagyok. Döntetlenre hoztam le a csatát, ezzel megvalósult a nagy álom.
Ezután nyert még egy világbajnokságot 1970-ben, és még abban az évben egy Európa bajnokságot, mindezt három hét alatt. Jó formában volt, bizakodva várhatta harmadik olimpiai szereplését. Nem sikerült az újabb arany. Miért nem? Münchenben a házigazdák versenyzőjével, a nyugatnémet Veil ellen már 4-2-re vezettem, amikor leléptettek. Nem tudom miért. A bírók vették el tőlem, hogy ismét ott lehessek a dobogó legmagasabb fokán. Be kellett érnem a negyedik hellyel. Ekkor elhatároztam, hogy visszavonulok, és edző lettem.
Mindent elért, amit Abonyban, az indulásnál, a kezdeti sikerek után elképzelt? A szőnyegen elért eredményeim önmagukért beszélnek. A különböző világversenyek mellett 15 magyar bajnoki aranyérmem van. Megszereztem a szakedzői diplomát, 1985-ben megkaptam a mesterezői címet. Edzősködtem a Honvédnál, és a junior válogatottnál. Két tanitványom, Faragó József és Sipos Árpád Európa-bajnok lett. Tavaly eljutottam a csúcsra, a Nemzet Sportolói táborába kerülhettem. Ennyit a sportról. Beszélni kell a családomról is. Mi egy igazi sportos család vagyunk. Feleségem Varga Gabriella diszkoszvetésben magyar bajnok volt. Lányom, aki szintén Gabriella, kétszeres Európa-bajnok tőrvívásban, és olimpia helyezett. Kell ennél többet elképzelni?

A játékosok kétharmada megbetegedett, halasztást kér szombati bajnokijára az MTK

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.11. 10:47

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Jelenleg nincs annyi egészséges labdarúgó a keretben, hogy vállalni tudják a következő bajnoki mérkőzést.
Az MTK Budapest vezetése rendkívüli helyzet miatt halasztási kérelemmel fordult a Magyar Labdarúgó Szövetség Versenybizottságához a Haladás elleni bajnoki mérkőzéssel kapcsolatban – közölte a klub a honlapján. Mint írták, keretük jelentős része gyomor bélhuruttal járó vírusinfekciót kapott, és ez a játékosok közel kétharmadát, valamint a szakmai stáb pár tagját is érinti. Miután a fertőzés már az utánpótlás játékosokat is elérte (több korosztály tagjait haza kellett küldeni az akadémiáról), ezért a betegség továbbterjedése sem kizárható.
„Azt a szempontot is figyelembe véve, hogy jelenleg nem áll rendelkezésünkre annyi egészséges labdarúgó a keretben, hogy vállalni tudjuk a soron következő bajnoki mérkőzés lejátszását, a szombati napon esedékes mérkőzésünk elhalasztását kérvényeztük a szövetségtől egy későbbi időpontra (április 23. vagy 24.). Szintén kértük az U16-os és U17-es csapat debreceni bajnokijának halasztását”

– tették hozzá.

Dreissiger Imre, az MTK Budapest orvosa közölte: a debreceni bajnoki mérkőzés másnapján a csapat egyik játékosa rosszul érezte magát, lázzal, hasmenéssel, hányással és végtagfájdalmakkal küszködött. Azonnali kezelést kapott, két napon belül jobban is lett, viszont hétfőtől kezdve sorra, egymás után több játékosnál is hasonló tünetek léptek fel.
„Mindenki megkapta a megfelelő terápiát, akadt, akinél antibiotikumos kezelésre is szükség volt. A keret jelentős része legyengült állapotban van, egyrészt a vírusos betegség miatt, másrészt mert az edzéseken értelemszerűen nem tudtak részt venni a hét közepéig”

– jelentette ki.

Hangsúlyozta: mindent megtettek azért, hogy a játékosok minél jobb állapotba kerüljenek, és hogy megakadályozzák a továbbfertőződéseket, de utóbbi ezzel együtt sem zárható ki. Mivel az U19-es együttes is Budapesten készül, náluk is jelentkeztek hasonló tünetek, így a keret feltöltése onnan sem megoldható.