Tengernyi közpénzbe fognak még fájni a fővárosi focipályák

Publikálás dátuma
2019.04.11. 18:06

Fotó: Shutterstock
A kormány most adott kilencmilliárdos tőkeinjekciót az MLSZ programjához, de a végső célt tekintve ez kevés lesz.
Megtudtuk, hogy mennyit költött a Magyar Labdarúgó Szövetség a kormány által is támogatott budapesti pályaépítésre, amire a napokban még kilencmilliárd forintot ítéltek meg nekik. 
Az MLSZ korábbi megkeresésünkre válaszolt: mint írták pályafejlesztési programjuk célja, hogy legalább 145 élőgyepes és műfüves nagypályát hozzanak létre vagy újítsanak fel a fővárosban, és megépítsék az ezeket kiszolgáló infrastruktúrát (öltözőket zuhanyzókat) is.
A Szövetség válaszában emlékeztetett rá, hogy tavaly tavasszal 8 milliárdos keretszerződést kötöttek a pályák elkészítésére. A program első szakaszára 2018 -ban mintegy 5 milliárdos forrást kaptak az államtól, amit néhány millió híján el is költöttek már. A beruházásból eddig összesen ennyi valósult meg:
  • élőfüves pálya: 9 db kész, 2 db kivitelezés alatt
  • műfüves pálya: 7 db kész, 4 db kivitelezés alatt
  • 4-es öltöző: 4 db kész
  • 6-os öltöző: 1 db kész
  • öltöző bővítés: 1 db kész
  • öltöző felújítás: 1 db kész, 2 db kivitelezés alatt
Vagyis, az ötmilliárd forintból 22 nagypálya, és 9 öltöző készült vagy készülhet el, és az MLSZ egyeztet a fővárosi kerületekkel a munka folytatásáról.

Az hozzávetőleges becslés alapján is kiderül, hogy a további kilencmilliárd forint sem lesz elég a projekt befejezéséhez. Ha optimistán feltételezzük, hogy a 2021-ig adott újabb támogatásból még kétszer ennyi beruházást tud összehozni az MLSZ, akkor is „csak” 66 nagypályánál és 27 öltözőnél tartunk – és hol vagyunk még a tervezett 145 pályától. A fentiek alapján akár további tízmilliárdokat felemészthet a pályaépítési program, aminek persze az olyan, kormányközelinek tartott cégek is örülhetnek, mint a projekt első közbeszerzésén is jól szereplő Pharos '95 Kft.
Szerző
Frissítve: 2019.04.11. 18:22

Mészáros Lőrinc lánya felkerült a NAV szégyenlistájára

Publikálás dátuma
2019.04.11. 15:45

Fotó: NAV
Nem csak Homlok-Mészáros Ágnes neve, de a nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter, Bártfai-Mager Andrea lakása is feltűnik a feketelistán.
Közzétette a NAV azoknak a magánszemélyeknek, gazdasági társaságoknak és egyéb szervezeteknek friss listáját, akik vagy amelyek legalább két éve nem tettek eleget áfa-bevallási kötelezettségüknek. A lista 2026 oldalon keresztül sorolja a közel 27 ezer mulasztó adózót, és szép számmal szerepelnek rajta ismertebb cégek, illetve vállalkozók és érdekeltségeik is, vette észre a G7.hu.
Feltűnik például Mészáros Lőrinc lánya, Homlok-Mészáros Ágnes, de szerepel a dokumentumban a Sólyom Air neve, a labdarúgó élvonalból száműzött egykori pécsi és kaposvári csapatokat fenntartó cégek, és az újpesti focicsapatot korábban üzemeltető, de néhány éve csúnya botrányba keveredő vállalat is.
Akadnak a dokumentumban társaságok annak a Balogh Sándorhoz köthető vállalatbirodalomnak a tagjaiból is, akinek részben a jelenlegi nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter, Bártfai-Mager Andrea lakásán bejegyzett, az államot százmilliókkal megkárosító céghálójáról tavaly írt a portál. A miniszter tulajdonában álló ingatlan is feltűnik a listán, akárcsak az a társasház, amelynek kapucsengőjéről csak nagyjából a kormányalakulás után tűnt el a Bártfai-Mager név.
Ha valaki felkerül a listára, az még nem jár automatikus következményekkel, de a késés mulasztási bírsággal járhat, ha pedig az adózó a NAV felszólítására sem tesz eleget kötelezettségének, akkor törölhetik az adóhatósági nyilvántartásból.

Mészáros lánya szerint technikai hiba történt

Pénteken a Mészáros cégbirodalom szóvivője eljuttatta az Index szerkesztőségébe Homlok-Mészáros üzenetét, amely szerint ő mindig rendesen befizette az adót, csak technikai hiba miatt került fel a NAV listájára. A levélben az áll: „Homlok-Mészáros Ágnes a G7 gazdasági portál cikkéből értesült, hogy neve szerepel a NAV "ÁFA bevallást több mint két egymást követő bevallási időszakon keresztül be nem nyújtó adózók" listáján. A cikk állításait a megbízásából eljáró, adó- és áfa bevallását készítő könyvelőirodával azonnali hatállyal ellenőriztette. A belső vizsgálat feltárta, hogy egyéni vállalkozóként Homlok-Mészáros Ágnes minden gazdasági évben a tényeknek és az adójogi jogszabályoknak megfelelően, illetve a törvény által előírt határidőben benyújtotta adóbevallásait, azonban technikai hibából adódóan a NAV által a 2017-es gazdasági évre utólagosan előírt negyedéves 0-s bevallásokat az iroda nem juttatta el az adóhatósághoz. Adófizetési mulasztással a bizonylatok utólagos benyújtásának elmaradása nem járt, a hiányzó dokumentumok pótlása folyamatban van.

Szerző
Frissítve: 2019.04.12. 11:50

Hűvösebb, szeles időt hoz a péntek

Publikálás dátuma
2019.04.11. 14:48

Fotó: Jaap Arriens / AFP
Szórványosan eső, zápor is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között valószínű.
A következő napokban hűvösebb, csapadékosabb időnk lesz, sokfelé erős szélre is számíthatunk – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Pénteken többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, rövid napos időszakok inkább csak a Dunától keletre lehetnek. Szórványosan várható eső, zápor. Az északi, északkeleti szél többfelé megerősödik, az Alpokalján és a Zemplén térségében helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 8 és 12, máshol 10 és 18 fok között alakul.
Szombaton túlnyomóan borult lesz az ég, és több helyen várható eső, zápor. Az északi, északkeleti szelet élénk vagy erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 17 fok között várható.
Vasárnap erősen felhős vagy borult lesz az ég, eső és zápor is valószínű. Legkisebb eséllyel északkeleten lehet csapadék. Az északkeleti, északi szelet sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 17 fok között alakul.
Szerző