Előfizetés

Alkotmánybíróság: nem sért szabályt, inkább derültséget okoz a Kutyapárt járdafestése

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.13. 12:34
A Kétfarkú kutyapárt járdafestése - illusztráció
Fotó: MKKP / Facebook
"A cselekmény megítélésekor az eljáró szervek józan humorérzékére is szükség van" - állapítja meg határozatában az AB.
Nem követtek el szabálysértést a Magyar Kétfarkú Kutya Párt aktivistái azzal, hogy Szombathelyen színesre festettek egy repedezett járdaszakaszt még 2017-ben, hogy felhívják a figyelmet annak állapotára – számol be az Alkotmánybíróság (AB) keddi döntéséről a Mérce. Az AB határozata egyébként olyan megállapításokat is tartalmaz, mint:
"azt is fontos kiemelni, hogy egy repedezett járdaszakasz kiszínezése inkább derültséget okoz a járókelőkben, és így a cselekmény megítélésekor az eljáró szervek józan humorérzékére is szükség van".

A Kutyapárt 2016 óta hívja fel négyszín-festéssel a figyelmet az elhanyagolt járdákra. Két évvel ezelőtt egy szombathelyi akció után a járási hivatal közterület beszennyezése miatt szabálysértőnek ítélte a vasi megyeszékhelyen végzett járdafestést. A Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatalbírósága szerint is problémás volt a mód (azaz a járdafestés), ahogy a véleményüket kifejezték, mert más tulajdonát a tulajdonos hozzájárulása nélkül vették igénybe, illetve lett volna törvényes lehetőségük, hogy felhívják a figyelmet a járda hibájára. 
Az MKKP emiatt beadvánnyal fordult az Alkotmánybírósághoz, amelyben arra hivatkoztak, hogy a végzés sérti a szabad véleménynyilvánításhoz való jogukat, illetve a művészeti alkotás szabadságához fűződő jogukat. Közben emlékeztettek arra, hogy vízzel lemosható festéket használtak, illetve hogy
míg a vonatkozó jogszabályok értelmében a járdát a meghibásodást követő egy héten belül ki kellene javítani, addig a szóban forgó szakasz 20 éve rossz állapotban van.

A bíróságon érveltek továbbá azzal is, hogy egy másik járdaszakaszra egy cég festett fel egy hatalmas reklámot, bűntetlenül.
Az Ab döntésében megalapozottnak találta az MKKP alkotmányjogi panaszát: helyt adott a Kutyapárt érvelésének, miszerint a védett jogi tárgy nem a tulajdonhoz való jog, hanem a közterület tisztasága, ami ugyan szolgálhat alapvető jog korlátozása szükségességének alapjául, de csak a véleménynyilvánítás szabadságának enyhébb korlátozását indokolhatja.

Még a fideszesek is megszavazták, a Lázár-féle kastélynak fizetnie kell a kisajátított útért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.13. 09:21

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
El fogják adni az önkormányzat tulajdonában lévő útszakaszt, amin egyébként is csak a kastélyhoz lehet eljutni.
Visszamenőlegesen is díjat kell fizetnie a Lázár János féle batidai vadászkastély tulajdonosainak az önkormányzati útért, amelyről kiderült, hogy azt jogtalanul kerítették el - és ezt még a fideszes képviselők is megszavazták a közgyűlés végén, írja a hvg.hu.
A pénteki hódmezővásárhelyi közgyűlésen tizenegy órás ülésezés után végül több ügyben is dűlőre jutottak, így a batidai vadászkastélyhoz vezető út ügyét is rendezték. Hegedűs Zoltán ugyan többször nekiment Márki-Zay Péter polgármesternek, hogy politikai tőkét akar kovácsolni a vadászkastély ügyéből, amivel Lázáron állna politikai bosszút, de azért végül mindent megszavaztak a kormánypárti képviselők is a jelenleg nem jogszerűen használt önkormányzati út ügyében.
Tavaly januárban hívta fel rá a figyelmet a hódmezővásárhelyi Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálata: a Lázár János batidai vadászkastélyhoz vezető út egy részét úgy kerítette le a kastélyt működtető cég, hogy ahhoz nem kért engedélyt az önkormányzattól. A város tulajdonában lévő, ám jogszerűtlenül elkerített önkormányzati utat illetően abban állapodtak meg, hogy attól az időponttól, hogy azt a vállalkozás elkerítette, visszamenőleg is megfizettetik a használati díjat.Az utat, amin amúgy is csak a kastélyhoz lehet eljutni, eladásra fogják kínálni.

Momentum Ferencváros: ezért választottunk saját jelöltet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.13. 09:05
Illusztráció
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Csúnya kavarás alakult a Ix. kerületi polgármester-jelölt kiválasztás körül, most megszólalt a Momentum ferencvárosi szervezete - igaz, vonakodva, mert nem akarja elundorítani az embereket a politikától.
Ferencvárosba bejelentkezett már legalább négy ellenzéki polgármester-jelölt. A legtöbbjük rugalmasságot és kompromisszumkészséget mutatott a NER leváltásának érdekében, egy kivétellel: ő Baranyi Krisztina, írja a Momentum ferencvárosi szervezetének Facebook-posztja. A párt mindenképpen tiszteli a politikus munkásságát (többek között a korrupciós ügyek feltárását, illetve az Illatos úti telep szennyezett voltának kiderítését), de úgy érzi: nem hagyhatja, hogy részigazságok kerüljenek nyilvánosságra a legalkalmasabb polgármester-jelölt kiválasztása kapcsán. (Az ügyben a 444.hu közölt terjedelmes cikket.) A Momentum helyi szervezete szerint Baranyi Krisztinát nem kérte fel a párt, hogy legyen Momentumos polgármester-jelölt, hiába kommunikálja előszeretettel. Továbbá a Momentum szerint nem korrekt bizonyítékok nélkül vádolni senkit, és helyi parkolási maffiáról beszélni. A párt leszögezi, hogy mindenképp szeretne végére járni minden korrupciós ügynek, és a jog előtt elszámoltatni a benne részt vevő össze politikust - csakhogy az ügy még nincs megoldva. Ami pedig azt a kérdést illeti, hogy a Momentum miért nem sorolt be Baranyi Krisztina mögé, a válasz az, hogy egyszerűen azért, mert a párt talált egy számára jobb jelöltet, Jancsó Andreát. Aki ugyan halkabban dolgozott, mert nem akarta országos politikusként megjelenni (a Momentum épp ezért támogatja), de legalább annyit tett a kerület lakóiért, mint Baranyi Kriszta.