Megtámadták az ukrán nagykövet autóját Londonban, a rendőrség rálőtt az elkövetőre

Publikálás dátuma
2019.04.13. 17:15
Illusztráció
Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP
Újra és újra nekihajtott az azóta előállított támadó a nagykövet parkoló autójának.
Tüzet nyitott a rendőrség, miután egy járművezető ismételten nekihajtott a nagy-britanniai ukrán nagykövet autójának szombaton, írja az Euronews. Az incidens reggel fél 10-kor történt, a nyugat-londoni Holland Parknál.
A nagykövetség előtt parkoló hivatalos nagyköveti autónak szándékosan mentek neki

- jelentette ki közleményében a nagykövetség. A rendőrséget azonnal hívták, akik elállták a gyanúsított útját. Ennek ellenére
a sofőr még egyszer nekihajtott a nagykövet autójának. Ekkor nyitottak rá tüzet.

A támadót előállította a rendőrség. A Reuters azt is írja az eset kapcsán: senki sem sérült meg.
Szerző

Lemondatták a szudáni titkosszolgálat vezetőjét, lemondott a katonai tanács feje is

Publikálás dátuma
2019.04.13. 16:19
Abdel Fattah Burhani
Fotó: AFP / Sudan TV
Míg katonák két éves átmeneti kormányzást akarnak, tömegek tüntetnek egy polgári kormányért a szudáni rezsim bukása után.
Távozott posztjáról a szudáni hírszerzés (NISS) vezetője, Szalah Gos, aki az elmúlt hónapok tüntetéseinek leverését célzó műveleteket irányította - jelentette be szombaton a hatalmat Omar al-Besír elnök elmozdítása után átvevő katonai tanács. Az átmeneti katonai tanács új vezetője, Abdel Fattah Burhani elfogadta a hírszerzés vezetőjének lemondását.
A védelmi miniszter, Avád Mohamed Ahmed Ibn Auf pénteken - egy nap után - lemondott a katonai tanács éléről. Burhani, aki korábban a fegyveres erők főfelügyelője volt, Besír lemondása után találkozott a tüntetőkkel, akik egy polgári ideiglenes kormány felállítását követelik. Ibn Auf vezetésével szemben további kifogás volt, hogy - mint a BBC írja - háborús bűnök és emberiesség elleni bűnök elkövetésével vádolja őt a Nemzetközi Büntetőbíróság egy a 2000-es években lezajlott konfliktusban vállalt szerepe nyomán. Ő maga tagadja a vádakat.
Gos 2009-ig tíz éven át vezette a hírszerzést, majd 2018-ban került ismét a NISS élére a tiltakozó mozgalom elleni megtorlások irányítójaként. Négy hónap alatt több ezer tüntetőt, ellenzéki vezetőt és újságírót vettek őrizetbe. Csütörtökön, röviddel Besír lemondása után a NISS bejelentette, hogy elengednek "minden politikai foglyot". A Szudánt 30 éven át vezető 75 éves Omar al-Besír elnököt a hadsereg csütörtökön letartóztatta, és a hatalmat átvevő katonai tanács kétéves átmeneti időszakot hirdetett a polgári kormányzás bevezetéséig. A Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) vezette tüntetők elutasítják ezt, és demonstrációik folytatását hirdették meg.
A NISS vezetőjének lemondása ellenére tüntetők ezrei vonultak szombaton is a hadsereg kartúmi főhadiszállásához. A tiltakozók közölték:
mindaddig az utcán maradnak, amíg polgári átmeneti tanács nem alakul.

A helyzet továbbra is feszült. Az SPA-hoz tartozó Szudáni Orvosok Bizottsága szombat reggel azt közölte, hogy a Besír hatalmának megdöntése óta eltelt két napban legalább 16 embert öltek meg "a rezsim erői és árnyékmilíciái". Adataik szerint csütörtökön 13 ember, pénteken pedig másik három, közöttük egy katona halt meg, legalább húszan pedig megsebesültek az ország különböző részeiben tartott tiltakozó megmozdulásokon. A szervezet szerint a tüntetések fellángolása, április 6. óta legalább 38 ember, közöttük legalább hat katona vesztette életét.
Témák
Szudán

Toulouse-ban csaptak össze a sárgamellényesek a rendőrséggel

Publikálás dátuma
2019.04.13. 16:06

Fotó: PASCAL PAVANI / AFP
Öt hónapja tart a demonstráció-sorozat, melynek központja ezúttal nem Párizs volt, apropója pedig a gyülekezési jog szigorítása.
Párizsban két békés felvonuláson, a délnyugat-franciaországi Toulouse-ban viszont a rendőrséggel összetűzésbe kerülve vonultak ismét utcára szombaton a kormány- és elitellenes sárgamellényes tüntetők Franciaországban. Történt ez néhány nappal azelőtt, hogy Emmanuel Macron államfő bejelenti a társadalmi elégedetlenség mederbe terelésére rendezett nemzeti vitasorozat nyomán megfogalmazott kormányzati válaszokat. Ezekről eddig semmiféle információ nem szivárgott ki.
Az ötödik hónapja tiltakozó sárgamellényesek 22. alkalommal rendeztek felvonulásokat országszerte. Tavaly november ben, az első alkalommal csaknem 300 ezren voltak, múlt szombaton országszerte 22 ezren demonstráltak. A szervezők ezúttal Toulouse városát nyilvánították a nemzeti megmozdulás fővárosának, ahol
a rendbontások megakadályozását célzó és a gyülekezéseket szigorító törvény ellen hirdettek tiltakozást.

A jogszabály ezen a héten lépett életbe. A parlament által márciusban megszavazott és Macron által a héten kihirdetett törvény értelmében szigorúabban büntetik azokat, akik be nem jelentett tüntetéseket szerveznek, azok pedig, akik arcukat eltakarva jelennek meg egy megmozduláson, egy év szabadságvesztéssel büntethető bűncselekményt követnek el. Betiltották továbbá, hogy a pár hete szétvert párizsi turista- és elit-negyedekben vonuljanak utcára az emberek.
Az államtanács végül alkotmányellenesnek nyilvánította a szövegben azt a passzust, amely lehetővé tette volna a tüntetők előzetes rendőrségi eltiltását a megmozdulásokról, így az a kihirdetett törvényben már nem szerepel.