Előfizetés

Kitartóan hallgat a belügy arról, hogy Nikola Gruevszki magyar állampolgár akar-e lenni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.14. 10:55
Nikola Gruevszki, mikor megmutatta Orbán Viktornak Szkopjét, még 2011-ben.
Fotó: ROBERT ATANASOVSKI / AFP
Nem egészen fél éve kapta meg a hazájában korrupció miatt jogerősen két év börtönre ítélt Nikola Gruevszki a magyar menekültstátuszt, emlékeztetett Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője annak próbált utánajárni, igazak-e azok a politikai pletykák, miszerint Gruevszki kérvényezte a magyar állampolgárságot - és az Orbán-kormány ezt kész is megadni a volt macedón miniszterelnöknek. 
Ujhelyi István írásbeli kérdésére Pintér Sándor belügyminiszter (pontosabban a helyette válaszoló Kontrát Károly államtitkár) hosszú gondolkodás után mindössze annyit tudott közölni: a menedékjogról szóló törvény pontosan meghatározza, hogy a menekültügyi hatóság miről és kiknek adhat tájékoztatást, jelen esetben pedig sem a nyilvánosságnak, sem a szocialista politikusnak nem adhatnak információt. "Vagyis nem mondtak semmit, azt sem cáfolták, hogy Nikola Gruevszki kérvényezte volna már a magyar állampolgárságot. Ideje lenne, hogy a kormány tisztességes módon tájékoztassa a magyarokat az ügyben. Azért, mert - ahogy a hatalom szokta plakátokra írni közpénzmilliárdokból - jogunk van tudni", kommentálta a Belügyminisztérium némaságát Ujhelyi István. 
A hallgatás oka pedig a szocialista politikus szerint az, hogy miközben a Fidesz semmi mást nem tud mondani a „migránsozáson” kívül a Magyarországot és Európát érő kihívásokra, addig kormányzati pozíciójával visszaélve menedéket ad korrupt politikusoknak vagy szabadon enged jogerősen elítélt gyilkosokat (lásd: utalás az azeri baltás gyilkosra).  

Már idén magyar műhold röppen az űrbe - és a kozmosz tudománya a laposföld-elmélet ellen is bevethető

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.14. 09:53
Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos beszél a FIRST Lego League (FLL) robotverseny budapesti döntőjének megnyi
Fotó: MTI
A kormány megduplázta az űrkutatásra költhető summát, ami most 4,5 milliárd forint. Magyarország kizárólag a jól hasznosítható tudományos eredményekre koncentrál, a fegyverkezés nem kísérti meg.
Reményeink szerint már az idén startol a magyar SMOG műhold, és valódi mérésekkel fogja gazdagítani az emberiséget. A magyar űrhajós kérdése sokkal nehezebb, mondta a 24.hu-nak adott interjújában Ferencz Orsolya. Az Európai Űrügynökségnél elvileg nyitott a verseny, bárki küldhet kiképzésre embert, azonban sok-sok szempontot figyelembe kell venni, mire egyáltalán a gyakorlatig el is juthat egy űrhajósjelölt, magyarázta az űrkutatásért felelős miniszteri biztos. Aki hiszi, hogy Magyarország még időben szállt bele ebbe az űripari versenybe, sőt igazából ki sem szállt, 70 éve benne van, és a magyar szakembergárda nagyon jónak mondható világviszonylatban is. Magyarország az Európai Unión belül egy közepes, világviszonylatban kis országnak tekinthető, így Ferencz Orsolya szerint a legfontosabb az űripar és a kutatóhelyek megerősítése - a kozmosz militarizációjában Magyarország nem vesz részt. Inkább továbberősíti eddigi sikertörténeteit. "Mindig a dozimetriával kezdem a felsorolást, mert ehhez kapcsolódnak a legsikeresebb eszközsorozataink, mint a Pille vagy a Matrjoska. De nemcsak az űrállomáson lévő dózismérésről beszélünk, erre épülnek műholdas sugárzásmérők is. A másik ilyen állandó dicsőségünk a fedélzeti adatgyűjtés, számítógépes és fedélzeti elektronika, illetve a tápegységgyártás, kommunikáció, fontosak a hullámméréseink, és az anyagtudományok is. Utóbbiak annyira, hogy például a Sentinel műholdcsaládhoz szerkezeti elemeket szállít be magyar cég. Az űrélettanban is nagyon komoly eredményeink vannak", magyarázta a miniszteri biztos. Aki már azon dolgozik, hogy általános iskola felső tagozatában, illetve a középiskolában valamely természettudományos képzéshez vagy konkrét tantárgyhoz hozzá tudják kapcsolni a tanárok a témát, valamint hogy legyen a kezükben egy olyan segédanyag, amiből dolgozni tudnak. És erősen bízik benne, hogy az űrkutatás felpörgetésével a természettudományos általános műveltséget is jó lenne növelni, aminek szükségességét a laposföld-mozgalomnál is jól lehet látni.

Karácsonnyal kezdte a napot Kocsis Máté - és közben több fideszes polgármestert alkalmatlannak minősíttet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.14. 09:13

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A Fidesz frakcióvezetője ingyenes parkolással kampányol és csúsztat - de ha komolyan veszi magát, párttársai kerületeiben is át kellene alakítani a rendszert.
Kocsis Máté kezdeményezi, hogy töröljék el a zuglói parkolási díjakat addig, amíg a rendszer ráfizetésesen működik és egy "új, alkalmas polgármester" nem rendezi a helyzetet a kerületben. A Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában úgy fogalmazott, a XIV. kerületben az autósok és az önkormányzat is egy előnytelen szerződésbe dobálja a pénzt, a Párbeszéd társelnökének hibái pedig rengeteg pénzükbe kerülnek az ott lakóknak. Felszólította a polgármestert, hogy vállalja a felelősséget az elkövetett hibákért, a kifogásolt parkolási szerződést pedig mondja fel.  Kitért továbbá arra is, hogy a fővárosi kerületek Zugló kivételével nyereségesen tudják üzemeltetni a parkolást, a korábban általa vezetett Józsefvárosnak például évente 4-500 millió forintos bevétele származott abból, amit a közbiztonság javítására és fejlesztésekre tudtak fordítani. A helyzet az, hogy Kocsis Máté a jelek szerint másképp értelmezi a számokat, mint az átlagember. Példának okáért a 24.hu Újbudán úgy találta, hogy a parkolás mintegy 650 millió bevételt hoz a kerületnek, míg a vele kapcsolatos kiadások több mint 780 millió forintra rúgnak - ez pedig súlyos mínusz. Lapunk információi szerint hasonló a helyzet 2-3 másik kormánypárti vezetésű kerületben is. Azaz amennyiben a Fidesz frakcióvezetője komolyan veszi magát, számos párttársa kerületében ingyenessé kellene tennie a parkolást - amíg alkalmas polgármester nem érkezik (az őszi önkormányzati választásokon). Ráadásul Karácsony Gergely állítása szerint hazugság, hogy a zuglói parkolási rendszer veszteséges, ellenben szolid nyereséget termel. Az a 301 millió forint, amit politikai ellenfelei a 2019-es kerületi büdzsére mutogatva "parkolási veszteségnek" címeznek, az a parkolási helyek kialakításának költsége. Amivel a szisztémát sok éve bevezető kerületeknek már nem kell számolniuk. Karácsony szerint egyébként a fővárosnak kellene a parkolás és a közlekedésszabályozás egész rendszerét kézbe vennie. És akkor azoknak a kerületeknek, ahol az óránkénti parkolási díj 150 forint, nem kellene magyarázkodniuk, hogy miért ilyen kevés a parkolási bevételük – szemben a belvárosi kerületekkel, ahol több mint 400 forint a tarifa.