Trópusi betegségeket hozhat Európába a klímaváltozás

Publikálás dátuma
2019.04.14. 17:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A nyári időjárás melegebbé és nedvesebbé válásával a kórokozókat terjesztő rovarok számára is kedvezőbb körülmények alakulnak ki.
A Klinikai Mikrobiólógia és Fertőző Betegségek Európai Kongresszusán a tudósok arra figyelmeztettek: hamarosan Európára is átterjedhetnek a korábban csak a trópusokra jellemző, rovarok terjesztette betegségek – derül ki a Guardian cikkéből, a hírt a 444.hu vette észre. A bit lap beszámolója szerint az ilyen trópusi lázak – mint például a dengue-láz, a vírusos agyvelőgyulladás vagy a leishmaniózis – a klímaváltozás miatt is átterjedhetnek Európára. A nyári időjárás melegebbé és nedvesebbé válásával ugyanis a kórokozókat terjesztő rovarok számára is kedvezőbb körülmények alakulnak ki Európában. A tanulmány fő szerzője, Jan Semenza, az Európai Járványügyi Központ kutatója óvatosan fogalmazott: szavai szerint
„a klímaváltozás nem az egyetlen, tán még nem is a legfőbb oka az ilyen fertőzések gyarapodásának, de a globalizáció, a társadalmi-gazdasági fejlődés, az urbanizáció, és a földhasználat változásai mellett ez is egyik oka a jelenségnek”.

Ugyanakkor a kutatásból az is egyértelműen kiderül, hogy a melegedő éghajlat miatt a fertőzést terjesztő rovarok egyre nagyobb területeket hódíthatnak meg Európában. Ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt évtizedben Franciaországban és Horvátországban is volt már dengue-járvány, míg Görögországban malária, Franciaországban és Olaszországban pedig a csikungunya-láz ütötte fel a fejét.
Szerző

Riasztóan szennyezett a Maros

Publikálás dátuma
2019.04.14. 13:29
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Pillepalackokból épített tutajon eveznek végig a folyón a gyergyószentmiklósi tűzoltók.
Két hete vannak úton azok a gyergyószentmiklósi tűzoltók, akik egy pillepalackokból épített tutajon utaznak végig a Maros csaknem teljes hosszán. A folyó- és általában a környezetszennyezés veszélyeire figyelmeztető akciójukat április elsején kezdték Gyergyóremeténél, vasárnap reggel fél nyolckor pedig Újaradról, a Port Arthur nevű szabadidős és horgásztelep csónakkikötőjéből folytatták útjukat. A vízitúra alkalmával látottak elrettentették az expedíció tagjait. Mircea Adrian, a gyergyószentmiklósi tűzoltóegység főtörzszászlósa a maszol.ro-nak elmondta: volt olyan folyókanyarulat, hogy legalább ötven négyzetméternyi vízfelület tele volt palackokkal, kidobott gáztűzhelyekkel, hűtőszekrényekkel, televíziókkal. Mindent dokumentáltak, és a túra végén készítenek egy albumot a képekből, amit minél szélesebb körben akarnak majd terjeszteni, hogy felhívják a figyelmet a folyó és a part szennyezettségére. A tutaj négy-öt kilométeres óránkénti sebességgel halad, és a túra tagjai remélték, hogy az Arad alatt már nagyobb sodrású folyón vasárnap estére elérik Nagylakot, hétfőn pedig Nagycsanádnál átléphetik a folyón a román–magyar határt. A tervek szerint kedden érnek Szegedre, ahol magyarországi kollégáik várják őket.
Szerző

Így lehet műanyagmentes(ebb) a húsvét

Publikálás dátuma
2019.04.13. 10:10
Illusztráció
Fotó: BERND WUSTNECK / AFP
Ünnepek idején tovább nő a műanyagok használata, de kis odafigyeléssel fenntarthatóan is „jöhet a nyúl”.
A húsvéti tojások gyűjtésére sokan festett műanyagkosarakat használnak, pedig a hagyományos, vesszőből font kosár tartósabb és fenntarthatóbb megoldás. Bármilyen szép és jó minőségű műanyagtojásokat lehet is kapni, ezek megterhelik a környezetet, és nem is árasztják azt a hangulatot, amit környezetbarát, például fából készült társaik. Akár hagyományos, akár fatojást díszítünk, érdemes odafigyelni, milyen festékkel tesszük, hiszen nem jobb, ha a locsolók lenyűgözése mellett a környezetbarátság is szempont. A legjobb, ha természetes összetevőkből készült ételfestékkel dekorálunk: száraz dióhéjból barna, megszáradt vöröshagymahéjból barnáspiros, sáfrányból és körömvirágból pedig sárga színt főzhetünk. A színekkel való kísérletezés ráadásul legalább olyan jó buli, mint maga a tojásfestés.
Húsvétkor a "nyúl" általában ajándékot is tojik a gyerekeknek. Jobb, ha ez könyv, ruha, színező, ceruza vagy akár közös élmény, nem pedig csokoládé vagy műanyagjáték. A legtöbb családban minden ünnep központi eleme az étkezés. Ez, bár sok helyen hagyományosan zajlik, a fenntarthatóságra az előkészületek során és a konyhában is lehet figyelni, például azzal, hogy tudatosan vásárolunk be, törekedve arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk. 
Figyeljünk, hogy lehetőleg olyan élelmiszereket tegyünk a kosarunkba, amelyek nem egyszer használatos műanyag csomagolásban vagy zacskóban kaphatóak, és törekedjünk arra, hogy csökkentsük a csomagolásból származó hulladékmennyiséget is, válasszunk inkább fenntartható csomagolású termékeket. A saját mennyiségünk talán nem tűnik soknak, de az rengeteg, ha a húsvéti hétvégére minden magyar család műanyag tojástartókat vásárol - idézte Miklós Zsolt, a Rondó Hullámkartongyártó Kft. ügyvezetőjének szavait a cég közleménye.
Szerző
Témák
húsvét műanyag