Előfizetés

Az ÁSZ-bírságok miatt perli a DK a Magyar Államkincstárat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.15. 12:01

Ez egy európai ország, ahol egyetlen állami szervnek sem lenne szabad az ellenzéket ellehetetlenítve beleavatkoznia a kampányba - mondja a DK. Rágalom! - kiáltja az ÁSZ.
"Az Orbán-rendszer pártállami szervei nem is titkolják, hogy a büntetéseik egyetlen célja az ellenzéki pártok kampányainak ellehetetlenítése" - írja közleményében a Demokratikus Koalíció. Azt hangsúlyozzák, nem csak az adatvédelmi hatóságnak volt fontos, hogy a DK még az EP-választás előtt befizesse a 11 millió forintos bírságot, hanem a Magyar Államkincstárnak is, hogy behajtsa az Állami Számvevőszék DK-ra kiszabott büntetését. Egyúttal pedig bejelentik:
Demokratikus Koalíció bepereli a Magyar Államkincstárt az ÁSZ-büntetés levonása miatt.

Mivel európai demokráciákban példátlan módon az Állami Számvevőszék büntetése ellen nem lehet jogorvoslattal élni, a DK-nak nincs más jogi lehetősége, csak a pénzt levonó MÁK beperlése - indokolják, hogy miért esett a választásuk az Államkincstárra.

ÁSZ: rágalom, nincs is bírság

"Az Állami Számvevőszék nem vesz részt a Demokratikus Koalíció választási kampányában. Az ÁSZ ezért felszólítja a Demokratikus Koalíciót, hogy ne használja kampánycéljaira a független Állami Számvevőszéket" - reagált közleményében az Állami Számvevőszék. A pártnak azt javasolják az egyesek szemében talán arrogánsnak, cinikusnak és lekezelőnek tetsző reakciójukban: ne hazudjanak, ne rágalmazzák őket, és tartsák be a törvényeket.
Az Állami Számvevőszék leszögezi, hogy nem szabott ki "bírságot" a Demokratikus Koalícióra. Az ÁSZ nem hatóság, nem rendelkezik szankcionálási jogkörrel, ezért nem szab ki semmilyen "büntetést", vagy "bírságot". Jogosítványai arra terjednek ki, hogy a párttörvény egyértelmű előírásai alapján amennyiben a pártok tiltott támogatást fogadtak el, akkor megállapítsa annak az értékét.

Lebontatják a Kutyapárt szombathelyi buszmegállóját, hogy az önkormányzat buszmegállót építsen a helyén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.15. 11:01

Működött a figyelemfelkeltő akció, 30 év után végre megépül a rég várt épület.
nemrég azonban a szombathelyi polgármesteri hivatal levelet küldött az MKKP-nak, amiben arra szólították fel őket, hogy szállítsák el a tavaly októberben a városban felállított buszmegállójukat, írja az Ugytudjuk.hu. A Felcsútról egyszer már elszállíttatott szerkezetnek azért kell mennie, mert
az Önkormányzat egy új várót építene, pont az MKKP épületének a helyén.

A szombathelyi buszmegálló
Fotó: Magyar Kétfarkú Kutya Párt
A párt öt napot kapott a bontásra, mielőtt az önkormányzat intézkedik. Közösségi oldalukon úgy kommentálják a buszmegálló-építést: "Szombathelyen épp oda akarnak építeni egyet, ahol 30 éve nincsen".

Akit nem üldöznek el, azt kirúgják: van kormányhivatal, ahonnan már vezetőstül hiányzik egy teljes osztály

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.15. 10:00

A felmondási hullám közepette a kormány titkos határozatban tovább csökkentette az érdemi munkát végző köztisztviselők létszámkeretét.
A lakástámogatási osztályok kiüresedése miatt van megye, ahol válságértekezletet hívtak össze, máshol a gyámügyi és egyéb, életet közvetlenül érintő hivatali ügyintézés lehetetlenül el a durvuló felmondási hullám miatt, írja az index.hu. A portál tucatnyi olvasói levél nyomán jelenti ki, az akár 12 órás napi munkaidő és az alacsony bérek csak a jéghegy csúcsát képezik, a kiszolgáltatottság miatt egyre nő a felmondási hullám. A levelek szerint sok helyen annyira kevesen maradtak, hogy az már az érdemi munkavégzést is lehetetlenné teszi, ennek ellenére azt közölték velük:
a kormányhivatalokban és központi államigazgatási szerveknél nem tervezik a kiesők pótlását.

Márciusban 2500-an mondtak fel, mert nem fogadták el azt a jogszabályváltozást, ami a köztisztviselőknek hosszabb munkaidőt, az eddiginél több munkát és kevesebb szabadnapot jelent. Újabb, sőt, talán még súlyosabb káoszt vetít előre, hogy mindeközben újabb leépítés várható. Ezzel kapcsolatban írt a 24.hu is pénteken, felidézve: mindez onnan derült ki, hogy Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke már felszólalt az ellen, hogy a 2019. március 21. reggelre bejelentett számokkal
újabb 2477 fővel próbálják csökkenteni a területi igazgatáshoz tartozó állományt; titokban, előzetes egyeztetés nélkül.

A létszámkeret-csökkentés a portál szakmai forrásai szerint sok helyen egyébként is betöltetlen álláshelyeket érint, de van ahol a munkaerőhiány ellenére is elbocsátásokat eredményez. A helyzet súlyosságát Budapest Főváros Kormányhivatalának esetével szemléltetik: annyian mondtak fel, hogy van olyan osztály, ahonnan mindenki elmegy, vezetőstül. Máshol összesen ketten maradnak a 20-ból. Boros Péterné szakszervezeti vezető szerint a fővároson kívül még sokkal rosszabb a helyzet, biztos tehát hogy az állampolgárok érzékelik az ügyintézés akadályokba ütközését, lassulását, sőt esetenként ellehetetlenülését.