Sztrájkot jelentettek be a légiforgalmi irányítóknál

Publikálás dátuma
2019.04.15. 17:02

Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Szerdára kétórás figyelmeztető sztrájkot jelentett be a CONTROL Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete a HungaroControlnál, a tárgyalások még folynak a munkáltató és az érdekképviselet között.
Az Airportal.hu értesülése szerint a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. közleménye szerint a távolkörzeti és bevezető légiforgalmi irányító szolgálat munkatársait, valamint a toronyban szolgálatot teljesítő irányítók léphetnek sztrájkba. Amennyiben addig nem sikerül megállapodni, a szakszervezet szerdára figyelmeztető sztrájkot hirdetett, a két órás munkabeszüntetés a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről induló és oda érkező, illetve a Magyarország felett átrepülő gépek forgalmában kisebb késéseket eredményezhet.
Az Eurocontrol oldalán olvasható hivatalos tájékoztató (NOTAM) szerint 11 és 13 óra között várható munkabeszüntetés, amely miatt csökken a kapacitás, így a kezelhető gépek száma is. Budapesten leszálló gépből 15-öt, Magyarország felett átrepülőből pedig 46-ot tudnak majd irányítani óránként. A HungaroControl által kezelt koszovói magas légtér forgalma zavartalan lesz.
Szerző
Témák
HungaroControl

A gigászi bevétel és profit ellenére veszteséget mutatott ki Mészáros Lőrinc óriáscége

Publikálás dátuma
2019.04.15. 09:42

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Pedig tavaly 54 milliárdos bevétel mellett 24,8 milliárd volt az adózott eredmény.
Az Opus Global Nyrt. leányvállalata, a Mészáros Építőipari Holding Zrt. közgyűlése 5,12 milliárd forint összegű osztalék kifizetéséről döntött az anyavállalat részére - tájékoztatta a befektetőket az Opus hétfőn. Az Opus tavaly 54,1 milliárd forintos működési bevétel mellett 24,8 milliárd forint adózott eredményt ért el a Budapesti Értéktőzsde honlapján néhány nappal ezelőtt közzétett éves jelentése szerint. A működési bevétele 17 százalékkal, a profitja 320 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az Opus a jelentős árbevétel és profit ellenére negatív üzemi eredményt (EBIT), valamint kamatok, adózás és amortizáció előtti eredményt (EBITDA) mutatott ki, ez azonban a társaság szerint nem fest valós képet a tényleges eredménytermelő képességről. A novemberben értékesített médiaportfólió által generált árbevétel és EBITDA ugyanis már nem szerepelhet az Opus konszolidált eredménybeszámolójában, a tőkeemelés során apportált, illetve megvásárolt, jelentős jövedelemtermelő képességű társaságok - Mátrai Erőmű, a Mészáros Építőipari Holding leányvállalatai - pedig csak az akvizíciók lezárását követő, december havi teljesítményükkel járultak hozzá a csoport konszolidált eredményéhez - mutatott rá a cég.
Szerző

321,47 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.04.15. 08:16
Illusztráció: Shutterstock
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest hétfőn kora reggel a bankközi devizapiacon péntek estéhez képest.
Hétfő reggel fél hétre az euró gyengült, 321,47 forinton állt a péntek esti 321,57 forint után.
A svájci frank jegyzése 284,04 forintról 283,71 forintra süllyedt, a dolláré pedig 284,62 forintról 284,29 forintra esett.
Az euró erősödött a dollárral szemben: hétfőn kora reggel 1,1309 dolláron állt a péntek esti 1,1297 dollár után.
Szerző