Meneszthetik Dárdai Pált

Publikálás dátuma
2019.04.16. 09:30

Fotó: Paul Zinken / AFP
Ami korábban elképzelhetetlennek tűnt, a szezon végén bekövetkezhet: a reméltnél gyengébb eredmények miatt meneszthetik Dárdai Pált, a Hertha BSC labdarúgócsapatának vezetőedzőjét.
Dárdai Pál legenda Berlinben, 286 bajnokit játszott a csapatban, ezzel klubrekorder. A 43 éves magyar szakember 1997-2011 között a Hertha BSC játékosa volt, visszavonulása után az utánpótláscsapatok mellett dolgozva lépegetett fokozatosan előre a ranglétrán, 2015 óta pedig a profi csapat vezetőedzője. Közvetlen főnöke, korábbi játékostársa, Michael Preetz – akivel együtt játszott 1999-ben is, amikor a berliniek a Bajnokok Ligájában léptek pályára - 2017-ben kijelentette: Dárdait nem lehet elküldeni a klubtól, annyit tett a Hertháért, hogy addig maradhat, ameddig akar. 
Mára ez a helyzet megváltozott: a tréner és menedzser között a viszony megromlott, igaz, barátok sosem voltak, de jó kollégák évekig igen. A Kicker szerint Dárdai és Preetz viszonyában nagyon komoly törést okozott a pályaedző kérdése: Rainer Widmayer, a jelenlegi segítő a szezon végén Stuttgartba szerződik. (Már tavaly októberben váltani akart, de sikerült rávenni, hogy ezt a szezont dolgozza végig a fővárosiakkal.) A szakember pótlását másképp képzeli el Preetz és másképp Dárdai.
A magyar szakember iránt az őszi szezon után még töretlen volt a bizalom, hiszen nyáron lejáró szerződését tavaly decemberben meghosszabbították 2020. június 30-ig. Azóta viszont változott a helyzet, a Hertha BSC az elmúlt öt bajnokiját elveszítette – ilyen vereségsorozatra nem volt példa Dárdai irányítása alatt - és jelenleg a tizenegyedik helyen áll a bajnokságban. Kiesni biztos nem fog és az osztályozótól sem kell tartania (öt fordulóval a bajnokság vége előtt tizennégy pont választja el az osztályozót jelentő tizenhatodik és tizenhét pont a kieső, tizenhetedik helytől), a klub irányítói szerint sokkal nagyobb baj, hogy tizenkét pont hiányzik az Európa-ligát érő hatodik hely eléréséhez.
A tavaszi szezonra minimális célként húsz pont elérését tűzték ki az elöljárók a csapat elé, ebből eddig tizenegyet sikerült összeszedni. A hiányzó kilenc begyűjthető a hátralévő időben, de a viszony már nem olyan felhőtlen Preetz és Dárdai között, mint korábban volt. A Bild és a Kicker szerint előfordulhat, hogy már a jövő héten elküldik a magyar szakembert, ha csapata nem nyer vasárnap hazai pályán a biztos kiesőként elkönyvelt Hannover ellen. A korábbi ferencvárosi tréner, Thomas Doll csapata az utolsó, tizennyolcadik helyen áll, hét pontra az osztályozót érő tizenhatodik, tizenháromra a „csont nélküli bennmaradást” jelentő tizenötödik helytől.
„Ha elküldenek, elmegyek – reagált Dárdai a menesztéséről egyre több helyen megjelenő információkra. – Egy edző nem akkor bukott meg, ha elküldik a felettesei, hanem, ha már nem bíznak meg benne a játékosai, nem találja meg velük a közös hangot. Nem érzem úgy, hogy a játékosaim nem bíznak meg bennem, nem hisznek nekem.”

Harmadik a berlini trénerek között

Dárdai Pál eddig 146 Bundesliga-találkozón ült vezetőedzőként a berlini kispadon. Nála több meccsen csak Helmut Kronsbein (212) és Jürgen Röber (157) irányította az együttest. A Kicker szerint valami rendkívülinek kell történni ahhoz, hogy Dárdai a következő szezonban is a fővárosiak trénere maradhasson és előrébb lépjen az edzők rangsorában. A lap futballügynököktől és menedzserektől származó információkra hivatkozva azt állítja, a berlini klub több jelölttel is tárgyal a vezetőedzői poszt betöltéséről. 

Hét külföldi szakember a Bundesligában

A tizennyolc élvonalbeli német klub közül hét alkalmaz külföldi szakvezetőt. A Hertha BSC (Dárdai Pál) mellett a Bayern München (Niko Kovac, horvát), a Borussia Dortmund (Lucien Favre, svájci), a Bayer Leverkusen (Peter Bosz, holland), az Eintracht Frankfurt (Adi Hütter, osztrák), a Schalke 04 (Huub Stevens, holland) és az FC Augsburg (Martin Schmidt, svájci) foglalkoztat Németországon kívüli szakembert.

Témák
labdarúgás
Frissítve: 2019.04.16. 11:16

Hosszú Katinka aranyéremmel zárt Stockholmban

Publikálás dátuma
2019.04.15. 22:17
Korábbi felvétel, illusztráció
Fotó: STR / AFP
Hosszú Katinka aranyéremmel zárt a Stockholmban rendezett nemzetközi úszóversenyen.
A Nordic Swim Tour elnevezésű sorozat harmadik állomásának hétfői zárónapján a háromszoros olimpiai bajnok - a viadal honlapjának beszámolója szerint - 200 méter pillangón diadalmaskodott 2:07.18 perces eredménnyel. Hosszú emellett a 800 méter gyors fináléjában volt érdekelt, ott 8:50.16 perces idővel hatodik lett. A magyar klasszis pénteken 200 méter gyorson másodikként zárt, szombaton 400 vegyesen és 100 háton győzött, míg vasárnap 200 háton és 200 vegyesen volt a legjobb, így öt arany- és egy ezüstéremmel zárt a svéd fővárosban. 
Szerző
Témák
Hosszú Katinka

Hivatalos: Budapestről indul jövőre a Giro d'Italia

Publikálás dátuma
2019.04.15. 16:11

Fotó: LUK BENIES / AFP
Jövőre Budapestről rajtol a Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny.
Ahogyan azt lapunk is megírta ma bejelentették: a jövő májusi viadal első három szakaszát rendezik Magyarországon, majd Olaszországban folytatja útját a 103. Giro mezőnye. A második és harmadik szakasz rajtját és útvonalát később jelölik ki. Magyarországot korábban még egyik nagy háromhetes verseny sem érintette. A Giro 1909 óta íródó történetében eddig 13 alkalommal rajtolt a viadal Olaszországon kívül, legutóbb tavaly, amikor Izraelben volt a Grande Partenza. 
Az eseményt évről évre óriási érdeklődés övezi: 2018-ban 198 országban volt látható a verseny. Világszerte más-más csatornákon követhetők a szakaszok: Olaszországban a Rai a jogtulajdonos, míg hazánkban és számos európai országban az Eurosport sugározza az eseményeket.
Szerző
Témák
Giro d'Italia