Hoppál Péter egyrészt Notre-Dame, másrészt látja ám a dolgok hátterét

Publikálás dátuma
2019.04.16. 10:14
Hoppál Péter államtitkár Fotó: Vajda József, Népszava
Ő maga írta ki a Facebookra.
A hosszú és bonyolult címmel - a kulturális alapellátás kiterjesztésének összehangolásával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos - rendelkező Hoppál Pétert is megérintette a Notre-Dame-ot pusztító tűz. Legalábbis erre utal, hogy kiírta a Facebookra: 
JE SUIS NOTRE DAME!!!

Nem nagyon tudjuk, mire gondolt, valószínűleg arra, hogy ő is csúnyán ég.  Az nem elég, hogy siratja az európai kultúra egyik jelképét, a posztban az égő székesegyház képei mellett megosztott Szabó Lőrinc Hazám, keresztény Európa című versét is, amelynek első versszaka is elég, hogy megértsük, miért kellett megosztania: Útálom és arcába vágom: – Száz év, de tán kétezer óta őrült, mocskos, aljas világ ez, ez a farizeus Európa!  A kommentelők egy része persze megértette a volt kulturális államtitkár rejtett üzenetét, mert olyan hozzászólások jöttek, hogy direkt hagyták leégni, meg hogy biztos minaret épül a helyén. 
Szerző
Frissítve: 2019.04.16. 10:17

Napokon belül bíróságon támadhatja meg a kormányt a közszolgálati sztrájkbizottság

Publikálás dátuma
2019.04.16. 09:26

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Hiába kéri az OKSZ, hogy jelöljön ki számukra tárgyalópartnert a kabinet, csak olyan helyettes államtitkárokhoz küldözgetik őket, akikhez eddig is fordulhattak.
Érdemben egy tapodtat sem haladt előre a sztrájkpartner kijelölése a kormány részéről, így még áprilisban beadja a keresetet a kormány ellen a közszolgálati sztrájkbizottság, tudta meg az atv.hu Földiák Andrástól. Az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság (OKSZ) ügyvivője azt mondta:
ha a sztrájkbizottság rábólint, várhatóan tíz napon belül keresetet adnak be a bíróságon a kabinet ellen.

Az OKSZ múlt heti levelére, melyben harmadjára kérték Orbán Viktort, hogy jelölje ki a kabinet képviselőjét, négy válaszlevél is érkezett hétfőn, amelyből hármat is a közigazgatási államtitkár, Latorcai Csaba írt nekik. Latorcai azt írja, forduljanak a szociális ügyekben, az oktatásügyben, és kulturális ügyben helyettes államtitkárhoz. Levelet kaptak még továbbá – tette hozzá Földiák – a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkárától, Gondos Judittól is, aki pedig Marczinkó Zoltán munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárt jelölte meg, mint akihez fordulhatnak a kérdéseikkel.
Az OKSZ elnöke ugyanakkor nem elégedett, hiszen – ahogyan mondta – „az nem tárgyalóbizottság kijelölése”, hogy olyan helyettes államtitkárhoz küldik őket, akihez az ágazatok eddig is fordulhattak.
Az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság  januári megalakulása után ismertette sztrájkköveteléseit, majd márciusban levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben jelezte, hogy a sztrájkbizottság tagjai kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek, a kormánytól pedig azt kérte, hogy jelöljön ki egy képviselőt, aki részt vesz az egyeztető eljárásban. Ez azonban nem történt meg, mint ahogyan a rákövetkező kettő, a miniszterelnöknek címzett levelet követően sem.
Szerző
Frissítve: 2019.04.16. 09:38

EP-ajánlás: majdnem mindenki kész

Publikálás dátuma
2019.04.16. 08:15
A DK a vasárnapi kampánynyitó rendezvényén jelentette be: a szükséges 20 ezernél sokkal több, 50 472 aláírást gyűjtöttek
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Ma adja le az MSZP-Párbeszéd az európai uniós választáshoz szükséges ajánlásait – értesült a Népszava. Ahhoz, hogy egy pártot nyilvántartásba vegyen a Nemzeti Választási Iroda (NVI) minimum húszezer szignóra van szükség. Tóth Bertalan pártelnök korábban jelezte, hogy ennek a duplájánál adják le az íveket, úgy tudjuk, ez már most is megvan. A szocialisták úgy számolnak, 50 és 60 ezer között lesz a végső szám. Az NVI hétfő estig a kormánypárton kívül a Jobbikot, a Momentumot és a Toroczkai László-féle Mi Hazánk Mozgalmat vette nyilvántartásba. A DK a vasárnapi kampánynyitó rendezvényén jelentette be, hogy aktivistáik a szükséges 20 ezernél sokkal több, 50472 aláírást szedtek össze. Rónai Sándor szóvivőtől, a párt listájának harmadik helyezettjétől megtudtuk, az íveket csütörtökön tervezik leadni. Az LMP-től megkerestük Kanász-Nagy Mátét, a párt titkárát, hogy megtudjuk, mikor tervezik leadni a szignókat. Ő azonban csak annyit közölt: „Jobban állunk, mint legutóbb.” A sajtóosztály válaszában pedig annyit írt, hogy még nincs összesítésük, folyamatosan és gördülékenyen gyűjtenek.
Szerző