sztrájk;közszféra;OKSZ;

2019-04-16 09:26:59

Napokon belül bíróságon támadhatja meg a kormányt a közszolgálati sztrájkbizottság

Hiába kéri az OKSZ, hogy jelöljön ki számukra tárgyalópartnert a kabinet, csak olyan helyettes államtitkárokhoz küldözgetik őket, akikhez eddig is fordulhattak.

Érdemben egy tapodtat sem haladt előre a sztrájkpartner kijelölése a kormány részéről, így még áprilisban beadja a keresetet a kormány ellen a közszolgálati sztrájkbizottság, tudta meg az atv.hu Földiák Andrástól. Az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság (OKSZ) ügyvivője azt mondta:

Az OKSZ múlt heti levelére, melyben harmadjára kérték Orbán Viktort, hogy jelölje ki a kabinet képviselőjét, négy válaszlevél is érkezett hétfőn, amelyből hármat is a közigazgatási államtitkár, Latorcai Csaba írt nekik. Latorcai azt írja, forduljanak a szociális ügyekben, az oktatásügyben, és kulturális ügyben helyettes államtitkárhoz. Levelet kaptak még továbbá – tette hozzá Földiák – a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkárától, Gondos Judittól is, aki pedig Marczinkó Zoltán munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárt jelölte meg, mint akihez fordulhatnak a kérdéseikkel.

Az OKSZ elnöke ugyanakkor nem elégedett, hiszen – ahogyan mondta – „az nem tárgyalóbizottság kijelölése”, hogy olyan helyettes államtitkárhoz küldik őket, akihez az ágazatok eddig is fordulhattak.

Az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság  januári megalakulása után ismertette sztrájkköveteléseit, majd márciusban levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben jelezte, hogy a sztrájkbizottság tagjai kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek, a kormánytól pedig azt kérte, hogy jelöljön ki egy képviselőt, aki részt vesz az egyeztető eljárásban. Ez azonban nem történt meg, mint ahogyan a rákövetkező kettő, a miniszterelnöknek címzett levelet követően sem.