Fót;Fóti gyermekotthon;

2019-04-16 14:21:46

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke szerint sincs minden rendben a fóti Gyermekváros felszámolásával

Edvi Péter szerint szakmailag nincs rendesen előkészítve a több mint hatvan éves intézmény kitagolási folyamata.

Szakmailag jobban elő kellene készíteni egy olyan intézkedést, mint a fóti Károlyi István Gyermekközpont kitagolása – válaszolta a Népszava kérdésére Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) alapító elnöke azon a keddi sajtótájékoztatón, amelyen a szervezet fóti Lovasterápiás és Oktatóközpontját mutatták be és ismertették hosszú távú terveiket.

Több terület, ami ma a gyermekközponthoz – ismertebb nevén Gyermekvároshoz – tartozik, a szomszédos NGYSZ-hez kerül. A kormány terve, hogy idén felszámolják a Gyermekvárost, amely több mint hatvan éve a fóti Károlyi-kastély területén működik. A kastélynak és a hozzá tartozó 43 hektáros, ősfás parknak (ahol a speciális és különleges igényű állami gondozott gyerekek lakóotthonai találhatóak) új funkciókat adnának, a gyerekeket pedig más intézményekbe költöztetnék át. 

– A privát véleményem az, ha én dönthetnék, egészen biztos, a sérült gyerekek itt maradnának a kastélyparkban. Nevelőszülőkhöz sem lehet kiutalni minden gyermeket, vitathatatlanul vannak olyanok, akiket a betegségük miatt nem lehet nevelőszülőkre sem bízni. Őket gyermekintézményben kell ellátni. Én itt tartanám őket. Azt biztos, hogy jobb szakmai előkészítés kellene. Ugyanakkor meg vagyok győződve arról, hogy Fülöp Attila szociális államtitkár a lehető legnagyobb jóindulattal kezeli a dolgot. Hogy mennyi lehetősége van, az egy másik kérdés – fogalmazott Edvi. Hozzátette: bár szakmai javaslataikra rendszerint hallgatnak, ebben az ügyben nem kérte véleményüket a kormány. 

Az NGYSZ-hez került területekkel kapcsolatban azt mondta: azok továbbra is állami tulajdonban maradtak, a Gyermekmentő javarészt kezelői, kisebb részben használati jogot kapott. Elismerte, az egyik ingatlanon vannak lakóépületek, amelyekben a Gyermekváros egykori és jelenlegi dolgozói élnek, de leszögezte: nem fogják őket kiköltöztetni. A területet eddig is szalma- és szénatárolásra használták, ez a jövőben sem fog változni. A többi, újonnan kapott földterületet legelőként szeretnék hasznosítani. Terveznek infrastruktúrafejlesztést is (például új istállóépületet, vendégházat), de azokat az eddigi, központi területen szeretnék kialakítani, pályázati forrásokból.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a Lovasterápiás Központban tavaly 2913 foglalkozást tartottak, és a Gyermekvárosból is jöttek gyerekek. Arra a kérdésünkre, mennyien, Edvi Péter úgy válaszolt: ez egyrészt attól függ, mennyien vannak a gyermekközpontban, akiknek terápiára van szükségük, másrészt pedig függ az NGYSZ lehetőségeitől. – A terapeutánk, aki a gyermekközpontos gyerekekkel foglalkozott, szülési szabadságra ment, így tavaly 1-2 gyermeknek tudtunk foglalkozást biztosítani. Ha egy évvel korábban kérdezi, azt tudtam volna mondani, 10-20 gyermeknek – nyilatkozta az NGYSZ elnöke.