Nagy-Britannia;klímaváltozás;klímavédelem;

2019-04-16 14:25:15

Második napja tüntetnek Londonban a klímakatasztrófa miatt, százával veszik őrizetbe a demonstrálókat

A tüntetők egy csoportja a Shell londoni irodaházát is ostrom alá vette, mások a Waterloo hídon vertek tábort.

London legforgalmasabb főútvonalain és hídjain próbálja megbénítani a közlekedést az Extinction Rebellion ("kihalás lázadás") nevű, a közelgő klímakatasztrófa miatt utcára vonuló, és az azt megelőző lépéseket sürgető demonstráció. Aktivistái letáboroztak a Waterloo hídon, a két leghíresebb bevásárlóutca, a Regent Street és az Oxford Street találkozásában lévő Oxford Circus forgalmi csomópontban, valamint a parlament épületegyüttese előtti téren. A Waterloo hídon kedd délután is még hatszáznál több tiltakozó táborozott, az Oxford Circus közepére pedig egy rózsaszínű vitorlás hajót állítottak fel. A tüntetők egy csoportja még hétfőn felmászott a Shell energiaipari óriáscég londoni irodaépületére is, amely a híres londoni óriáskerék, a London Eye mögött emelkedik, és több ablakát betörték.

Az Extinction Rebellion nemzetközi megmozdulás brit résztvevői olyan törvényeket követelnek, amelyek alapján 2025-ig zéróra csökkenne Nagy-Britanniában a globális felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátása. A mozgalmat egyébként Magyarországra is importálták aktivisták, bár április 27-ére szervezett demonstrációjuk iránt egyelőre nem sokan érdeklődnek. Ez a mozgalom nem azonos a Fridays for Future ("péntekek a jövőért") nevűvel. Utóbbit a Nobel-békedíjra is jelölt svéd Greta Thunberg indította el, és résztvevői legutóbb március végén tartottak Berlinben több tízezres megmozdulást.

A brit üzleti, energiaügyi és iparstratégiai minisztérium szóvivője a BBC-nek küldött keddi nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a kormány megérti és osztja az éghajlatváltozás elleni fellépésért küzdők "szenvedélyes elkötelezettségét". A tárca adatai szerint Nagy-Britanniában 1990 óta 44 százalékkal csökkent a károsanyag-kibocsátás. A minisztériumi szóvivő hozzátette: a kormány célja is az, hogy a brit gazdaság nettó károsanyag-kibocsátása zéróra csökkenjen, és ennek elérése érdekében független környezetvédelmi szakértők bevonásával már folynak is az egyeztetések.

A londoni csoport április 29-ig tervezi akciósorozatának folytatását, de már most száznál több környezetvédelmi tiltakozót vett őrizetbe a londoni rendőrség. A Scotland Yard keddi összesítése szerint eddig 113 tüntetőt állítottak elő, elsősorban rendbontás és szándékos károkozás gyanújával.