Kitiltják a DK-s rendezvényekről a Pesti Srácok munkatársait

Publikálás dátuma
2019.04.16. 15:11

Fotó: Népszava
A Nagy Blankáról készült fotó miatt várnak bocsánatkérést.
A Pesti Srácok szerkesztőségét a mai nappal kitiltjuk a Demokratikus Koalíció valamennyi rendezvényéről – olvasható a párt közleményében. „A DK kongresszusán vasárnap az oldal jelenlévő munkatársa készített egy megalázó és méltóságában sértő fotót az egyik felszólaló vendégünkről, Nagy Blankáról, amelyet elfogadhatatlan szöveg kíséretében tettek közzé” – folytatták, utalva a Pilhál György és Pilhál Tamás kormánypárti újságírók közös Facebook-oldalán megosztott képre, amelyet olyan szögből készítettek, hogy a gimnazista lány fehérneműje is látszódjon.  A DK hangsúlyozta, hogy ameddig a Pesti Srácok szerkesztősége nem kér bocsánatot Nagytól, és nem garantálják, hogy ehhez hasonló esetek a jövőben nem fordulnak majd elő, nem regisztrálhatnak, és nem léphetnek be párt egyetlen rendezvényére sem.
Szerző
Frissítve: 2019.04.16. 15:21

Felhős, szeles idő lesz szerdán, majd melegedés kezdődik

Publikálás dátuma
2019.04.16. 14:53

Fotó: FRISO GENTSCH / AFP
A keleti országrészben néhol futó zápor alakulhat ki, máshol legfeljebb pár csepp eső lehet.
Északkelet, kelet felől egy gyengülő ciklon felhőzete sodródik fölénk, emiatt szerdán már több lesz felettünk a felhő. Ezt követően viszont ismét szárazabbra fordul az időjárás, és a nappali felmelegedés is fokozatosan erősödni fog – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Szerdán a több-kevesebb napsütés mellett változóan, keleten olykor erősen felhős égre számíthatunk. A keleti országrészben néhol futó zápor alakulhat ki, míg máshol legfeljebb pár csepp eső eshet. Az északkeleti, északi szelet a Zempléni-hegység környékén és az Észak-Alföldön erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 17 fok között valószínű, északkeleten az alacsonyabb értékekkel. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és 6 fok között várható. 
Csütörtökön gomolyfelhős, napos időnk lesz, néhol zápor is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 20 fok között valószínű.
Pénteken derült vagy gyengén gomolyfelhős idő várható, csapadék nem lesz. Az északkeleti, északi szél a Dunától keletre többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 22 fok között alakul.
Szombaton derült vagy gyengén gomolyfelhős idő várható, csapadék nem lesz. Az északkeleti, keleti szelet többfelé élénk lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 21 fok között alakul.
Vasárnap változóan felhős időre számíthatunk többórás napsütéssel, csapadék nem valószínű. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű.
Szerző

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke szerint sincs minden rendben a fóti Gyermekváros felszámolásával

Publikálás dátuma
2019.04.16. 14:21

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Edvi Péter szerint szakmailag nincs rendesen előkészítve a több mint hatvan éves intézmény kitagolási folyamata.
Szakmailag jobban elő kellene készíteni egy olyan intézkedést, mint a fóti Károlyi István Gyermekközpont kitagolása – válaszolta a Népszava kérdésére Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) alapító elnöke azon a keddi sajtótájékoztatón, amelyen a szervezet fóti Lovasterápiás és Oktatóközpontját mutatták be és ismertették hosszú távú terveiket. Több terület, ami ma a gyermekközponthoz – ismertebb nevén Gyermekvároshoz – tartozik, a szomszédos NGYSZ-hez kerül. A kormány terve, hogy idén felszámolják a Gyermekvárost, amely több mint hatvan éve a fóti Károlyi-kastély területén működik. A kastélynak és a hozzá tartozó 43 hektáros, ősfás parknak (ahol a speciális és különleges igényű állami gondozott gyerekek lakóotthonai találhatóak) új funkciókat adnának, a gyerekeket pedig más intézményekbe költöztetnék át.  – A privát véleményem az, ha én dönthetnék, egészen biztos, a sérült gyerekek itt maradnának a kastélyparkban. Nevelőszülőkhöz sem lehet kiutalni minden gyermeket, vitathatatlanul vannak olyanok, akiket a betegségük miatt nem lehet nevelőszülőkre sem bízni. Őket gyermekintézményben kell ellátni. Én itt tartanám őket. Azt biztos, hogy jobb szakmai előkészítés kellene. Ugyanakkor meg vagyok győződve arról, hogy Fülöp Attila szociális államtitkár a lehető legnagyobb jóindulattal kezeli a dolgot. Hogy mennyi lehetősége van, az egy másik kérdés – fogalmazott Edvi. Hozzátette: bár szakmai javaslataikra rendszerint hallgatnak, ebben az ügyben nem kérte véleményüket a kormány. 
A gyermekvároshoz nagy terület tartozik
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az NGYSZ-hez került területekkel kapcsolatban azt mondta: azok továbbra is állami tulajdonban maradtak, a Gyermekmentő javarészt kezelői, kisebb részben használati jogot kapott. Elismerte, az egyik ingatlanon vannak lakóépületek, amelyekben a Gyermekváros egykori és jelenlegi dolgozói élnek, de leszögezte: nem fogják őket kiköltöztetni. A területet eddig is szalma- és szénatárolásra használták, ez a jövőben sem fog változni. A többi, újonnan kapott földterületet legelőként szeretnék hasznosítani. Terveznek infrastruktúrafejlesztést is (például új istállóépületet, vendégházat), de azokat az eddigi, központi területen szeretnék kialakítani, pályázati forrásokból. A sajtótájékoztatón elhangzott, a Lovasterápiás Központban tavaly 2913 foglalkozást tartottak, és a Gyermekvárosból is jöttek gyerekek. Arra a kérdésünkre, mennyien, Edvi Péter úgy válaszolt: ez egyrészt attól függ, mennyien vannak a gyermekközpontban, akiknek terápiára van szükségük, másrészt pedig függ az NGYSZ lehetőségeitől. – A terapeutánk, aki a gyermekközpontos gyerekekkel foglalkozott, szülési szabadságra ment, így tavaly 1-2 gyermeknek tudtunk foglalkozást biztosítani. Ha egy évvel korábban kérdezi, azt tudtam volna mondani, 10-20 gyermeknek – nyilatkozta az NGYSZ elnöke.

„Tudnátok a családotok nélkül boldogok lenni?”

„Nem akarok a családom nélkül élni. Ha mennünk kell, hadd menjünk egy helyre” – olvasható a fóti Gyermekváros egyik gondozottjának Facebook-posztjában. A lány azt írja, nem tudják, az intézmény felszámolása után mi lesz az őket gondozó, szerető felnőttekkel. „A vér szerinti családom elhagyott, mert nem kellettem nekik. Nekem azok a gyerekek és felnőttek a családom, akik között felnőttem” – írta, azt kérdezve: „ti tudnátok a családotok nélkül boldogok lenni?” Levelét azzal zárta: „Kérek mindenkit, aki olvassa ezt a levelet, hogy érezze át a sorsunkat, kérünk titeket tiszta szívünkből, hogy segítsetek nekünk!”.

Szerző
Frissítve: 2019.04.16. 15:27