Órákra lezárták a berlini Schönefeld repteret, egy katonai gép blokkolta a futópályát

Publikálás dátuma
2019.04.16. 15:15
A megsérült Global 5000-es
Fotó: --- / AFP
Kényszerleszállást hajtott végre a repülő - a német légierő szállítógépeivel számos műszaki probléma merült fel az elmúlt időszakban.
Blokkolta kedd délelőtt a német légierő, a Luftwaffe egy Global 5000 típusú repülőgépe a berlini Schönefeld repülőtér egyetlen üzemelő futópályáját, írja az Airportal.hu. A repülőtér forgalmát nagyjából reggel fél 10-től 12-ig leállították.
A bz-berlin.de információi szerint a német légierős businessjet balesetet szenvedett. Szárnyvégei is földet értek landoláskor, ezért kényszerült veszteglésre. Személyzetét a légierő kórházába szállították kivizsgálásra, de azt nem tudni, megsérültek-e. Közvetlenül a felszállás után észleltek műszaki problémát, és kényszerleszállást hajtottak végre.
A légierő egy szóvivője a Spiegel szerint azt közölte, hogy a repülőgép karbantartáson járt Berlinben, ezt követően tért volna vissza kölni bázisára, amikor az esemény bekövetkezett. A szóvivő mindössze annyit mondott még, hogy a repülőgép műszaki hiba miatt fordult vissza. Képek tanúsága szerint a repülőgéphez tűzoltó és mentő is érkezett.
A repülőtér mindössze annyit közölt, hogy a futópályát lezárták egy meghibásodott repülőgép miatt. A német légierő szállítógépeivel számos műszaki probléma merült fel az elmúlt időszakban, köztük ezzel a típussal is volt gond.
Szerző

Az Európai Munkaügyi Hatóság létrehozásáról döntöttek Brüsszelben

Publikálás dátuma
2019.04.16. 14:58
Román vendégmunkások a még uniós Angliában
Fotó: OLI SCARFF / AFP
Személyzete nagyjából 140 főből áll majd, közülük 60 szakértőt a tagállamok delegálnak. Az uniós szabályok érvényesítése továbbra is tagországi hatáskör marad.
Nagy többséggel jóváhagyta az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) létrehozását keddi plenáris ülésén az Európai Parlament. Az ELA feladata főként az lesz, hogy tájékoztatást nyújtson álláslehetőségekkel, letelepedéssel, munkavégzéssel kapcsolatban, közvetítsen a több országot érintő jogvitákban, támogassa a tagállami hatóságok közötti együttműködést, a fellépést a szociális és munkaügyi szabályokkal való visszaélések ellen, és segítse az EU-n belüli méltányos munkaerő-mobilitást.
A hatóság támogatni fogja a foglalkoztatási szolgálatok uniós hálózatának (EURES-hálózat) munkáját, illetve átveszi a feketemunka felszámolására irányuló együttműködés erősítését célzó európai platform tevékenységeit. Feladatai kiterjednek emellett a munkaerő-mobilitásra és a munkavállalók kiküldetésére vonatkozó szabályokra, a szociális biztonsági rendszerek koordinációjára, a közúti fuvarozási ágazatra vonatkozó egyedi jogszabályokra is.
Létrehozása nem teremt új hatásköröket EU-s szinten. A munkaügyi és szociális biztonsági szabályok érvényesítése továbbra is teljesen tagországi hatáskör marad. A szervezet éves költségvetése körülbelül 50 millió eurót fog kitenni. Személyzete nagyjából 140 főből áll majd, akik közül 60 szakértőt a tagállamok delegálnak. Egyelőre nem dőlt el, hogy az Európai Munkaügyi Hatóságnak melyik tagállamban lesz a székhelye. Várhatóan legkésőbb 2021-re teljeskörűen működőképes lesz.
Jelenleg mintegy 17 millió európai állampolgár él vagy dolgozik másik tagállamban, kétszer annyi, mint tíz évvel ezelőtt.

Második napja tüntetnek Londonban a klímakatasztrófa miatt, százával veszik őrizetbe a demonstrálókat

Publikálás dátuma
2019.04.16. 14:25

Fotó: BEN STANSALL / AFP
A tüntetők egy csoportja a Shell londoni irodaházát is ostrom alá vette, mások a Waterloo hídon vertek tábort.
London legforgalmasabb főútvonalain és hídjain próbálja megbénítani a közlekedést az Extinction Rebellion ("kihalás lázadás") nevű, a közelgő klímakatasztrófa miatt utcára vonuló, és az azt megelőző lépéseket sürgető demonstráció. Aktivistái letáboroztak a Waterloo hídon, a két leghíresebb bevásárlóutca, a Regent Street és az Oxford Street találkozásában lévő Oxford Circus forgalmi csomópontban, valamint a parlament épületegyüttese előtti téren. A Waterloo hídon kedd délután is még hatszáznál több tiltakozó táborozott, az Oxford Circus közepére pedig egy rózsaszínű vitorlás hajót állítottak fel. A tüntetők egy csoportja még hétfőn felmászott a Shell energiaipari óriáscég londoni irodaépületére is, amely a híres londoni óriáskerék, a London Eye mögött emelkedik, és több ablakát betörték.
Az Extinction Rebellion nemzetközi megmozdulás brit résztvevői olyan törvényeket követelnek, amelyek alapján 2025-ig zéróra csökkenne Nagy-Britanniában a globális felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátása. A mozgalmat egyébként Magyarországra is importálták aktivisták, bár április 27-ére szervezett demonstrációjuk iránt egyelőre nem sokan érdeklődnek. Ez a mozgalom nem azonos a Fridays for Future ("péntekek a jövőért") nevűvel. Utóbbit a Nobel-békedíjra is jelölt svéd Greta Thunberg indította el, és résztvevői legutóbb március végén tartottak Berlinben több tízezres megmozdulást.
A brit üzleti, energiaügyi és iparstratégiai minisztérium szóvivője a BBC-nek küldött keddi nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a kormány megérti és osztja az éghajlatváltozás elleni fellépésért küzdők "szenvedélyes elkötelezettségét". A tárca adatai szerint Nagy-Britanniában 1990 óta 44 százalékkal csökkent a károsanyag-kibocsátás. A minisztériumi szóvivő hozzátette: a kormány célja is az, hogy a brit gazdaság nettó károsanyag-kibocsátása zéróra csökkenjen, és ennek elérése érdekében független környezetvédelmi szakértők bevonásával már folynak is az egyeztetések.
A londoni csoport április 29-ig tervezi akciósorozatának folytatását, de már most száznál több környezetvédelmi tiltakozót vett őrizetbe a londoni rendőrség. A Scotland Yard keddi összesítése szerint eddig 113 tüntetőt állítottak elő, elsősorban rendbontás és szándékos károkozás gyanújával.