Előfizetés

Erdogan pártja a választás isztambuli eredményének érvénytelenítését kérte

MTI nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.16. 16:19
Ali Ihsan Yavuz
Fotó: Orhan Akkanat / AFP
A török kormánypárt a voksolás megismétlését kérvényezte
A Törökországban kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja kedden „rendkívüli fellebbezés” formájában a március 31-ei helyhatósági választás nem hivatalos isztambuli eredményének érvénytelenítését, valamint a voksolás megismétlését kérelmezte a Legfőbb Választási Tanácsnál (YSK), miután 
a legnépesebb török városban az ellenzéki főpolgármester-jelölt kapta a legtöbb szavazatot.

 A fellebbezést Ali Ihsan Yavuz, az AKP elnökhelyettese nyújtotta be a testülethez, aki a helyszíni felvételek tanúsága alapján három bőröndnyi dokumentummal lépett be az YSK épületébe. Az AKP a választás óta már kétszer is fellebbezett az isztambuli eredmény ellen, aminek nyomán a metropolisz több kerületében újraszámolták a voksokat, a kormánypárti és az ellenzéki jelölt közötti szavazatkülönbség pedig közel a felére csökkent. Az AKP szerint Isztambulban szervezett szabálytalanságok és visszaélések történtek, amelyek befolyásolták a választás kimenetelét.

Pulitzer-díjat kaptak a bebörtönzött mianmari újságírók

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.16. 16:12

Fotó: MYO KYAW SOE / AFP
A két férfit tavaly államtitkok megszerzésének vádjával 7 év börtönbüntetésre és kényszermunkára ítéltek.
A 32 éves Va Lon-t és a 28 éves Kjav Szo O-t, a Reuters hírügynökség két munkatársát tavaly szeptemberben ítélte el a bíróság és azóta Mianmar legkeményebb börtönében töltik mindennapjaikat. A New York-i Columbia Egyetem által évente megtartott Pulitzer-díjkiosztó ünnepségen hétfőn több kategóriában országos riport kategóriákban méltányolták újságírók és szerkesztőségek munkáját és a díjazottak között a Reuters is szerepelt, ahol külön kiemelték a két, igazságtalanul elítélt bátor sajtómunkást.  Az újságírók tíz rohingya férfi és fiú meggyilkolása ügyében folytattak oknyomozást az észak-mianmari Arakán államban. Ám 2017 decemberében Rangunban letartóztatták őket , államtitkok megszerzése miatt. A két férfi állítja, hogy
tőrbe csalták őket, amikor a rendőrök egy étterembe szervezett titkos találkozón hivatalos iratokat adtak át nekik,

 amelyeket később a hatóságok államtitoknak minősítenek. Ezek a másolt dokumentumok állítólag a hadseregnek a rohingya lázadók elleni hadműveletéről szóltak. A rendőri találkozót követően nem sokkal őrizetbe is vették őket.  A törvény, amely alapján az újságírókat elítélték, még a brit gyarmati időkből való. A mianmari törvényszék idén januárban elutasította a fellebbezésüket, azzal az indokkal, hogy „a védelem nem tudta alátámasztani az újságírók ártatlanságát” .
Kapcsolódó
Lehet új Baumgarten-díj

Órákra lezárták a berlini Schönefeld repteret, egy katonai gép blokkolta a futópályát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.16. 15:15
A megsérült Global 5000-es
Fotó: --- / AFP
Kényszerleszállást hajtott végre a repülő - a német légierő szállítógépeivel számos műszaki probléma merült fel az elmúlt időszakban.
Blokkolta kedd délelőtt a német légierő, a Luftwaffe egy Global 5000 típusú repülőgépe a berlini Schönefeld repülőtér egyetlen üzemelő futópályáját, írja az Airportal.hu. A repülőtér forgalmát nagyjából reggel fél 10-től 12-ig leállították.
A bz-berlin.de információi szerint a német légierős businessjet balesetet szenvedett. Szárnyvégei is földet értek landoláskor, ezért kényszerült veszteglésre. Személyzetét a légierő kórházába szállították kivizsgálásra, de azt nem tudni, megsérültek-e. Közvetlenül a felszállás után észleltek műszaki problémát, és kényszerleszállást hajtottak végre.
A légierő egy szóvivője a Spiegel szerint azt közölte, hogy a repülőgép karbantartáson járt Berlinben, ezt követően tért volna vissza kölni bázisára, amikor az esemény bekövetkezett. A szóvivő mindössze annyit mondott még, hogy a repülőgép műszaki hiba miatt fordult vissza. Képek tanúsága szerint a repülőgéphez tűzoltó és mentő is érkezett.
A repülőtér mindössze annyit közölt, hogy a futópályát lezárták egy meghibásodott repülőgép miatt. A német légierő szállítógépeivel számos műszaki probléma merült fel az elmúlt időszakban, köztük ezzel a típussal is volt gond.