Más egyetemekkel is tárgyal a CEU

Publikálás dátuma
2019.04.17. 06:30

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Elképzelhető, hogy a világhírű Stanford mellett más amerikai felsőoktatási intézményekkel is megállapodást köt a CEU – tudta meg a Népszava.
Manfred Weber lapunknak adott nyilatkozatában közölte, hogy a CEU budapesti működésének „megmentésére” kidolgozott tervében magas színvonalú együttműködés jöhet létre a Közép-európai Egyetem, a Müncheni Műszaki Egyetem és az amerikai Stanford Egyetem között.
Ha sikerül a két megállapodást összehoznia a CEU-nak, az már olyan „hátországot” biztosíthat számára, amelyet Orbán Viktor kormányfő sem tud majd könnyen figyelmen kívül hagyni. Különösen, ha a CEU más amerikai egyetemekkel is szerződést köt, márpedig információink szerint a vezetés több tengerentúli felsőoktatási intézménnyel is együttműködne. A TUM delegációja május 7-én utazik Budapestre, hogy aláírja a két egyetem közötti megállapodást. - A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) nagyon erős kapcsolatokkal rendelkezik az amerikai egyetemmel, így miután a TUM-mal megkötjük az együttműködési szerződést, a Stanforddal is hasonló tárgyalásokba kezdünk – mondta egy az ügyre rálátó forrásunk. Hogy ezek meddig tarthatnak, az attól is függ, milyen jellegű megállapodásra törekszik a két intézmény. - Egy „egyszerű” diákcsere programról, vagy szakmai együttműködésről nagyon gyorsan meg tudunk egyezni, ebben biztos vagyok. Ha közös diplomák kiadása is szóba jön, az nyilván hosszabb folyamat, mert ott akkreditációs eljárásokra is szükség lesz majd – fogalmazott forrásunk.
Mint tavaly megírtuk, az osztrák Agentur für Qualitätssicherung und Akkreditierung Austria (AQ Austria) azt közölte lapunkkal: egy magánegyetem esetében 9-12 hónap lehet az akkreditációs eljárás hossza. Ez azt jelenti, hogy bőven az idei év második felére-végére húzódhat az eljárás befejezése. A 24.hu azt írta, hogy több tízmilliárd forintba kerülhet a Vienna Campus kialakítása, emiatt Soros Györgynek extra támogatást kell adnia a Nyílt Társadalom Alapítványnak az egyetem fenntartására. A Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül a következő hat évre elosztva érkeznek a támogatás részletei. A CEU szerint Bécs városától vagy az osztrák kormánytól nem kaptak pénzügyi támogatást. A magyar kormány politikai támadásai mindenesetre nem tépázták meg az egyetem renoméját, a bizonytalan jövő ellenére az idén többen a jelentkeztek a CEU-ra, mint korábban.
Az egyetemek közötti egyeztetések egyébként jelenleg tisztán szakmai alapon folynak, mint megtudtuk, a CEU vezetése sem az Európai Néppárt, sem a Fidesz vagy a magyar kormány képviselőivel nem állnak kapcsolatban és kiszállt az egyetem jövőjéről szóló tárgyalásokból a budapesti amerikai nagykövetség is.

Már a kampányban is a Fidesznek lejt a pálya

Publikálás dátuma
2019.04.17. 06:00

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A kisebb településeken szinte csak a Fidesszel találkoznak majd a választók, az ellenzéki pártoknak ugyanis igen szűkösek az anyagi lehetőségeik. Ötletekből ugyan nincs hiány, kérdéses ugyanakkor ezeknek az eszközöknek a hatásossága.
Az ellenzéki pártoknak – állításuk szerint – mindössze néhány millió forintból kell kihozniuk a május 26-i európai parlamenti választás kampányát – derült ki lapunk körkérdésére adott válaszokból. A legnagyobb büdzsével a Demokratikus Koalíció rendelkezik 150 millió forinttal, míg az MSZP-Párbeszéd kerete 50 millió forintra tehető. A Momentum nagyjából 10 millió forintot tud majd költeni, míg a tetemes számvevőszéki bírsággal küzdő Jobbiknak 5-10 millió forintból kell megoldania a választók meggyőzését. A szűkös keret miatt a kisebb településeket – ahol szinte csak az állami propaganda érhető el – csak személyesen és alternatív ötletekkel érhetik el az ellenzéki pártok.
A Momentum esetében ilyen kampányeszköz lehet például majd az a kampányautó, amely összesen ötven településen áll majd meg május 26-ig. Ez ugyanakkor csak arra lesz elég, hogy a legnagyobb parlamenten kívüli politikai erő eljusson a megyeszékhelyeken kívül még nagyvárosokba, bár – mint megkeresésünkre írták -, „minél több kisebb falut is meglátogatnak”. A Momentum a közösségi médiára és az utcai jelenlétre építi majd kampányát. Plakátokkal nem terveznek, viszont országjáró „plakátkocsijuk” már megkezdte a körutat és május 26-ig meg sem áll. A párt tájékoztatása szerint csaknem 1000 aktivistájuk vett eddig részt az EP-kampányban, csak az ajánlásgyűjtésben több mint 500, akik mind önkéntes alapon segítik „a Momentum és az ország jövőjét.” – Nincsenek fizetett aktivistáink – szögezték le.
A személyes meggyőzésben látja szűkös keretek ellenszerét az MSZP-Párbeszéd is, a pártok képviselői – Tóth Bertalan, Ujhelyi István és Jávor Benedek – ugyanis hetek óta járják az országot. A szocialisták május 26-ig mintegy kétezer településre akarnak eljutni, sátrakkal, pultokkal, utcafórumok szervezésével. Ebbe már számos kistelepülés is beleférhet.
– Elindult az MSZP-Párbeszéd kampánybusza is, ami Komjáthi Imre vezetésével járja az országot, különösen nagy figyelmet fordítva a kistelepülésekre. Elsősorban olyan helyekre megy a buszunk, ahol rengeteg szimpatizánssal, támogatóval rendelkezünk, de a kelleténél kevesebb az aktivistánk - írták. Az MSZP vezetése a Munkásparlamentet is elviszi majd több vidéki nagyvárosba. A nagyobb büdzsé azt is lehetővé teszi, hogy plakátokkal is kampányoljanak: szocialisták hirdetései 300 óriásplakáton és 200 city light plakáton lesznek láthatóak, de nagy szerepet szánnak az online hirdetési felületeknek is. Pár héttel a kampány hivatalos megkezdése előtt megjelent az MSZP Igaz beszéd! című lapja is, ezt az ingyenes időszaki kiadványt is aktivistái terjesztik majd.
A pénzügyi nehézségek miatt a Jobbiknak óriásplakátja egyáltalán nem lesz, helyette majd úgynevezett „csíkplakátokat” helyeznek ki az önkormányzatok által biztosított felületeken. – Lábon kell végigcsinálnunk a kampányt, fizikai jelenléttel pótoljuk az anyagi hátrányunkat – mondta Mirkóczki Ádám jobbikos parlamenti képviselő. A cél az, hogy utcai fórumok, standolások révén a párt az ország valamennyi településére eljusson az EP-választás előtt. Mirkóczki Ádám közlése szerint a Jobbik taglétszáma jelenleg 13 ezer fő, „elmondható, hogy aktivistaként most mindannyian részt vesznek a kampányban”.
Gyurcsány Ferenc és a DK EP-listájának első három helyezettje (Dobrev Klára, Molnár Csaba és Rónai Sándor) is folyamatosan járják majd az országot a következő hetekben, ez több mint 30 politikai nagyrendezvényt jelent majd, de emellett a DK más politikusai lakossági fórumokon, kitelepüléseken, vitákon és egyéb politikai rendezvényeken vesznek részt az ország minden megyéjében. A legfrissebb adatok szerint egyébként a DK a legaktívabb ellenzéki párt a Facebookon, Gyurcsány Ferenc „több mint 155 ezer emberrel beszélget napi szinten a Messengeren”, és közel 35 ezer követővel ő számít a legnépszerűbb politikusnak az Instagramon is. Plakátolni viszont sajátosan fognak: országosan mintegy 200 hirdetésük lesz majd, emellett a DK arra kéri szimpatizánsait, hogy nyomtassák ki a plakátokat, és „tegyék ki ablakaikba, kerítéseikre, vagy a kertjükbe”. Fizetett újsághirdetést nem vásárolnak, de a tévék, rádiók által ingyenesen biztosított választási hirdetési lehetőséggel élnek majd. – A DK-nak 12 ezer tagja van, ők természetesen mind részt vesznek majd a kampányban – közölték.
A jelentős közösségi médiajelenlét mellett fontosnak tartjuk az utcai jelenlétet, az elmúlt hetekben nagyon sok megerősítést kaptunk, hogy a magyar emberek nagyon is aggódnak a klímaváltozás hatásai miatt – válaszolta kérdésünkre az LMP. Május 26-ig a párt két listavezetője, Vágó Gábor és Demeter Márta az ország minden megyéjébe elmegy és utcafórumokat, közösségi fogadóórákat tartanak majd.

Nem hátrál meg az MTA: tovább küzdenek a kutatóhálózat kiszervezése ellen

Publikálás dátuma
2019.04.16. 21:42

Fotó: Tóth Gergő
Az Akadémia elnöksége keddi ülésén úgy határozott: egyértelműen az MTA-n belüli reformokat támogatják.
Bár közeledtek az álláspontok a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tárgyalódelegációi között, az MTA kutatóintézet-hálózatának jövőbeni működéséről továbbra sincs egyetértés. Az Akadémia elnöksége keddi ülésén úgy határozott: egyértelműen az MTA-n belüli reformokat támogatják. De ha a kutatóhálózat ki is kerül az Akadémia alól, azt csak akkor tartják elfogadhatónak, ha annak irányító testületében többségben maradnak a tudósok. A kormány a kutatóhálózat MTA-tól történő leválasztásától várná a hazai kutatás-fejlesztés eredményeinek javulását, közben nagyobb politikai befolyást is szeretnének a kutatásokról szóló döntésekben. Az ITM javaslata szerint – amit az MTA is elfogadott – a kutatóhálózatot egy Szenátus irányítaná a jövőben, aminek tagjait paritásos alapon választanák – vagyis ugyanannyi kormánydelegáltból állna, mint tudósból. Az Akadémia Elnöksége ezt nem fogadta el: álláspontjuk szerint a kutatóhálózat kiszervezése csak abban az esetben lehetne elfogadható, ha az irányítótestület legalább kétharmadát tudósok teszik ki. Az Elnökség kedden egyetértett azzal, hogy az MTA elnöke az Akadémia legfőbb döntéshozó szerve, a Közgyűlés elé terjessze az akadémiai kutatóintézet-hálózat irányítására vonatkozó alternatívákat. – Fontos hangsúlyozni, hogy ezek csak javaslatok, nem pedig döntések. A Közgyűlés májusban ülésezik, addig az ITM és az MTA közötti tárgyalások is folytatódnak, hiszen a legfőbb kérdésekben nincs megállapodás – nyilatkozta lapunknak az Akadémia egyik munkatársa. Szerinte „házon belül” az a várakozás, hogy a Közgyűlés nem fogja engedni és le fogja a szavazni a kutatóhálózat kiszervezésére vonatkozó terveket. Hangsúlyozták: Az MTA az alábbi szempontok érvényesülését elengedhetetlennek tartja az akadémiai kutatóintézet-hálózat irányításának bármilyen megváltoztatása során: az akadémiai kutatóintézet-hálózat irányítása az önkormányzatiság és a testületi irányítás elvén alapuljon, autonóm jogállású szervezeti formában; az akadémiai kutatóintézet-hálózat finanszírozása törvényben meghatározott elemekből álló, több évre előre rögzített módon kiszámítható, értékálló, az Országgyűlés által megállapított évenkénti költségvetési támogatással, továbbá kiválósági alapú pályázati támogatással legyen biztosított.
Szerző
Témák
MTA
Frissítve: 2019.04.16. 21:52