oltás;kanyaró;járványveszély;

2019-04-17 07:45:38

Fertőzés: házhoz mentek a kanyaróoltással Vas megyében

Egy Kazahsztánból hazaérkező férfi terjeszthette a kórt, azokat is beoltják, akik csak egy légtérben tartózkodtak a fertőzöttekkel.

Egy Vas megyei településen házhoz mentek oltani azokat az embereket, akik a helyi háziorvosi rendelőben együtt várakoztak egy kanyarós beteggel – írja a Blikk.

A lap felidézi, hogy múlt héten a Markusovszky kórház infektológiai osztályán látogatási tilalmat rendeltek el, miután egy Kazahsztánban dolgozó férfiról kiderült, hogy kanyaróval fertőzött. A kórház orvos igazgatója, Káldy Zoltán elmondta: két esetet regisztráltak, a kazahsztáni beteget, egy betegszállítót, és összesen 55 dolgozót oltottak be.

A másik Vas megyei településen, ahol a háziorvosi rendelőben szintén megjelent egy fertőzött, már vakcinázták azokat, akik a váróteremben érintkezhettek vele.

 Először megijedtem, de biztosítottak arról, hogy nem eshet komolyabb bajom – mesélte a bulvárlap egyik olvasója, akinek azt tanácsolták, ha lázas lesz vagy kiütéseket tapasztal a testén, azonnal forduljon orvoshoz. 

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke szerint a kanyaró lappangási ideje 10-11 nap, ezért kezdeti szakaszában nehéz felismerni a betegséget.  A tünetek egyszerű légúti fertőzéshez hasonlítanak. Általában a kiütésekből tudunk következtetni arra, hogy kanyarós beteggel van dolgunk – kezdte az orvos, aki szerint a cseppfertőzéssel terjedő vírus a szövődmények miatt veszélyes.

 A betegség ugyanis előidézhet tüdőgyulladást vagy komoly idegrendszeri tüneteket, a ferőzésnél pedig nagyobb a rizikó a csecsemők, illetve legyengült állapotú betegek esetében. – 1969 és 1989 között csak egy oltást adtak, de ez nem volt elég a védettséghez. A 90-es évektől már kétszer oltjuk a gyerekeket – tette hozzá Póta.

A lap megkereste a Vas Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályát, melytől megtudták: összesen 63 olyan személyt oltottak be, akik kapcsolatban állhattak valamelyik beteggel, és nem tudták teljes biztonsággal igazolni, hogy rendelkeznek kanyaró elleni védőoltással.