Palkovics: az MTA még eldöntheti, hogy részt akar-e venni a saját átalakításban

Publikálás dátuma
2019.04.17. 11:40

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Az innovációs és technológiai miniszter azt üzente, az Akadémia még eldöntheti, hogy „konstruktív partnerként” részt kíván-e venni az átalakítási folyamatban.
A kormány véghezviszi az MTA átalakítását – derült ki a Palkovics László vezette tárca közleményéből. Az Akadémia elnöksége tegnap este a kormány akaratával ellentétesen, úgy döntött, ragaszkodnak hozzá, hogy az intézmény keretein belül maradjanak a kutatóhálózatai. Az MTA május 6-ai közgyűlése várhatóan jóváhagyja a tegnapi elnökségi határozatot, melyben 
az Akadémia ahhoz is ragaszkodott, hogy kutatóintézetek állami költségvetési pénzei is az MTA fejezetéhez tartozzanak majd.

A döntésre ma az innovációs minisztérium közleményben reagált, mely szerint „a  kormány nem kevesebb, hanem több kutatást szeretne. Az a cél, hogy a hazai tudományos kutatásokra fordított milliárdok a magyar gazdaság hatékonyságát és versenyképességét növeljék”. Azonban
a tárca álláspontja, hogy az aláírt szándéknyilatkozatnak megfelelően ez nem az MTA költségvetési fejezete, hanem a kutatóintézeti hálózat önálló fejezeteként képzelhető el

 – írják.  A közlemény szerint az Akadémia a hónapok óta zajló tárgyalássorozatban lényegében nem engedett azon kiinduló álláspontjából, hogy az MTA égisze alatt kívánja tartani a kutatóintézeti hálózatot. Annak ellenére sem, hogy Palkovics és Lovász László akadémiai elnök közös szándéknyilatkozatot írt alá, melyben az MTA elnöke tudomásul vette, hogy a kutatóhálózat a jövőben az Akadémia szervezetének közvetlen keretén kívül, önállóan működik majd.   „A status quo minden áron való fenntartására való törekvés helyett a változásban rejlő előnyöket érdemben megfontolni kész MTA hozzáállásra van szükség” – tanácsolja az akadémikusoknak a tárca levele.   „Az MTA közgyűlése eldöntheti, hogy az átalakítási folyamatban konstruktív partnerként részt kíván-e venni. 
Ha igen, akkor közösen alakíthatók ki azok a garanciális elemek,

amelyek zálogai lehetnek egy, a közösség céljai és Magyarország versenyképessége érdekében működő, folyamatosan javuló teljesítményt mutató, autonóm magyar tudományosságnak” – olvasható közleményében.
Szerző
Témák
MTA Palkovics
Frissítve: 2019.04.17. 13:46

Távozik a TV2-től Azurák Csaba

Publikálás dátuma
2019.04.17. 10:29

Fotó: TV2
A tévés 18 év után hagyja ott a csatornát.
Azurák Csaba 18 év után otthagyja a TV2-t – írja a hvg.hu.  A TV2 szerda reggeli közleményében közölte, hogy Azurák a mai napon közös megegyezéssel távozik a TV2-től. A szakember 2001-ben csatlakozott az akkori Napló csapatához, számos műsor vezető arcaként láthatták a nézők az elmúlt években, legutóbb az 1/1 című közéleti magazinműsorában.
Szerző
Témák
TV2 Azurák Csaba

Semjén: az égő Notre Dame kifejezi a hitét megtagadó Franciaország tragédiáját

Publikálás dátuma
2019.04.17. 10:23

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Totális érzéketlenségről tanúskodott Semjén Zsolt nyilatkozata, a katedrális leégéséről szólva a franciák keresztényietlen hozzáállását emlegette a Hír TV műsorában. A segítségnyújtással viszont nem sietne az elviekben keresztény, demokrata politikus.
"Én ebben egy tragikus szimbólumot látok. Az a Franciaország, amelyik megtagadta - mint az egyház legidősebb leánya, úgy hívták régen Franciaországot – saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét, ez az égő templom valahogy kifejezi azt az apokaliptikus értékvesztést, aminek a nyugati világban tanúi lehetünk”

- mondta Semjén Zsolt kedd este, a kormányközelivé tett Hír TV műsorában, kihangsúlyozva, hogy magánvéleményéről van szó. Ha ennyi nem lenne elég az áldozathibáztatásból, Semjén tovább is lépett: szerinte abban, hogy a tragédia megtörténhetett, szekularista egyházellenes politika vastagon benne van. „Franciaországban államosították a templomokat, ehhez képest Franciaország, ami elvileg egy jóléti, nyugati ország, egy töredékét sem volt hajlandó adni a Notre-Dame tatarozásához” - fejtegette a műsorban Semjén, és hozzátette, eleve nem lett volna szabad hagyni, hogy a katedrális ilyen lerombolt állapotba jusson. A segítségnyújtás, támogatás kapcsán viszont csak annyit tartott fontosnak megjegyezni, hogy amennyiben nemzetközi mozgalom indul a Notre-Dame támogatására, Magyarország, mint keresztény ország ezt meg fogja fontolni.
Megfontolni. Ennél még Szijjártó Péter külügyminiszter is többet ígért, amikor Magyarország részéről anyagi támogatásáról biztosította a francia államot.
Tegyük hozzá, Semjénnek pár mondattal sikerült meghajlítania a valóságot is:
  • tűz éppen a toronysisak renoválása közben ütött ki a Notre Dame-ban, és sajtóértesülések szerint csak ez a részmunka 6,8 millió dollárba került.
  • A főszékesegyház állapota valóban kétségbeejtő volt – Macron kormánya a Weather.com szerint pedig csak 50 millió dollárt tudott volna biztosítani a 185 millió dolláros teljes felújítási költségből, ami az összeg közel harmadát jelentette; mindez valóban nem sok, de Semjén Zsolt még ezt is letagadta.
  • A francia katolikus egyház ingyen használhatta az állami tulajdonú ingatlant; hogy ők mennyivel járultak volna hozzá a felújításhoz, nem egyértelmű, mivel adománygyűjtéssel igyekeztek kipótolni a felújításhoz szükséges 135 millió dollárt.
  • Ami Franciaország önazonosságát és egységét illeti, a legnagyobb helyi energetikai és kozmetikai cégek vezetői, az ország leggazdagabb családjai már összesen 675 millió dollárt ajánlottak fel a Notre-Dame újjáépítéséhez, és sorban érkeznek a további felajánlások külföldről is.
Mi pedig abban bízhatunk, hogy nem kell megtapasztaljunk hasonló nagyságrendű veszteséget Magyarországon – és nem kell szembesülnünk vele,mennyivel támogatják a felújítást a NER leggazdagabb megbízottjai. 
Szerző
Frissítve: 2019.04.17. 10:27