Nem kell új vásárlók könyve, a régi is tépkedhető

Publikálás dátuma
2019.04.17. 13:55

Fotó: Warner Bros
A panaszt vagy javaslatot tartalmazó oldalt ugyanis a beírás után azonnal el kell távolítani.
Az új uniós adatvédelmi előírások miatt módosulnak a vásárlók könyvével kapcsolatos szabályok, azonban ez a gyakorlatban mindössze annyit jelent, hogy a fogyasztók a jövőben már nem láthatják egymás bejegyzéseit és adatait – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A közleményben kiemelik, hogy a vásárlók könyvét továbbra is jól láthatóan és könnyen hozzáférhetően kell elhelyezni az üzletekben, abba az üzlet működésével, az ott folytatott kereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos panaszok és javaslatok jegyezhetők be. A vevőket e joguk gyakorlásában megakadályozni vagy befolyásolni tilos, és a vállalkozóknak változatlanul 30 napon belül kell megválaszolniuk a vásárlók könyvébe írt panaszt. Azonban az Európai Unió adatvédelemi reformja, az GDPR miatt 2019. április 26-tól annyiban módosulnak a kapcsolódó előírások, hogy
a panaszt vagy javaslatot tartalmazó oldalt a vásárlói beírást követően haladéktalanul el kell távolítani azért, hogy a korábbi bejegyzéseket és a bejegyzők adatait más fogyasztók ne láthassák.

Az ITM azt is kiemeli, hogy
a kereskedőknek ezeket az oldalakat elzártan kell megőriznie, és szükség esetén a hatóságnak kell megmutatnia.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy „a téves közlésekkel ellentétben” nincs olyan előírás, amely szerint a kereskedőknek ki kellene cserélniük az eddig használt vásárlók könyvét, ha az előzőekben részletezett rendelkezéseknek megfelelően járnak el. Hozzáteszik: a fogyasztóvédelmi ellenőrzési tapasztalatok alapján a vásárlók könyvével kapcsolatos leggyakoribb problémák közé tartozik, hogy az az üzletben nincs látható helyen, sokszor a fogyasztók bejegyzéseit nem válaszolják meg az előírt határidőn belül, de az is előfordul, hogy a vásárlók könyve nincs jegyző által hitelesítve. 
Szerző

Május 6-án indul az új Takarékbank

Publikálás dátuma
2019.04.17. 12:42

Fotó: Népszava
Az átállás miatt öt napon át nem nyitnak majd ki a bankfiókok, átmenetileg nem működik a netbank és a mobilapplikáció, valamint nem lehet utalásokat kezdeményezni és fogadni.
A Mohácsi Takarék Bank Zrt., a Pannon Takarék Bank Zrt., valamint a B3 TAKARÉK Szövetkezet egyesülésével 2019. május 6-án elindul a Takarék Csoport új, univerzális kereskedelmi bankja, amely a Takarék Csoport központi bankjának vállalati és lakossági számlaszerződés-, betét- és hitelállományait is átveszi. Az új Takarékbankhoz a tervek szerint október végéig a többi 11 takarékszövetkezet és a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. is csatlakozik majd – közölte a Takarék Csoport. A közleményben felidézik: a 2010-es évek elején még több mint 120 kisebb-nagyobb takarékból álló integráció 2017 végére 12 regionális takarékban egyesült. 2018. november 30-án a csoport központi bankjának közgyűlésén a takarékok úgy döntöttek, hogy 2019. október végéig egyetlen új, ízig-vérig korszerű, országos lefedettségű kereskedelmi bankban egyesülve folytatják tevékenységüket. Ennek első lépcsőjeként kezdi meg működését 2019. május 6-án az új Takarékbank Zrt. a Mohácsi Takarék Bank Zrt., a Pannon Takarék Bank Zrt., valamint a B3 TAKARÉK Szövetkezet egyesülésével úgy, hogy a Pannon Takarék Bank Zrt. és a B3 TAKARÉK Szövetkezet beolvad a Mohácsi Takarék Bank Zrt-be, amely ezzel egyidejűleg Takarékbank Zrt.-re változtatja a nevét. A csoport központi bankja, amely MTB Zrt. elnevezéssel működik tovább, lakossági és vállalati számlaszerződés-, betét- és hitelállományát ruházza át az új Takarékbank Zrt. részére.

Ötnapos bankszünet

Bár a társaságok cégjogi egyesülése és az állományok átruházása már 2019. április 30-án megtörténik, a Takarékbank – egy kétnapos banki átállást követően – várhatóan 2019. május 6-án kezdi meg működését. Az átállást biztosító bankszünnapok alatt, 2019. május 1-6-a között nem nyitnak ki a bankfiókok, átmenetileg nem működik a netbank és a mobilapplikáció, nem lehet utalásokat kezdeményezni és fogadni. A fiókok 2019. május 6-án, hétfőn reggel nyitnak ki, akkortól lehet újra használni a netbankot és a mobilapplikációt, valamint átutalásokat lebonyolítani, és akkor könyvelik el a 2019. április 30-a után érkezett megbízásokat. Addig, az átmeneti időben a számlatulajdonosok az ATM-ekből a 2019. április 30-i egyenlegük erejéig tudnak pénzt felvenni, ugyanezzel a kerettel használhatják bankkártyájukat is. A bank több körben részletesen tájékoztatta az ügyfeleket az átalakulás technikai részleteiről. 
A közlemény szerint az ügyfeleknek számos előnnyel jár a takarékok egyesülése – egységesített, versenyképes termékeket vehetnek igénybe, mint bármely nagy kereskedelmi bankban, a bevezetendő közös, modern informatikai rendszer az eddigihez képest egyszerűsíti és gyorsítja a kiszolgálást. A folyamat végén pedig elérhetővé válik a teljes, országos átjárás: az ügyfelek az ország bármely takarék-fiókjában intézhetik majd ügyeiket. Mint írják, az új Takarékbank jelentős üzleti korszerűsítést tervez, új termékekkel és szolgáltatásokkal, új, korszerű, digitális csatornák alkalmazásával kíván a piacra lépni, miközben a hagyományos banki ügyintézést is széles körűen biztosítja ügyfelei számára.
Szerző
Témák
Takarékbank

Retorziókat tervezhettek a Hankook-sztrájkban részt vevő dolgozók ellen

Publikálás dátuma
2019.04.17. 12:22
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A Vegyipari Szakszervezet elnöke szerint – miután levélben fordultak a vezetőséghez – már visszakozott a munkáltató. A Hankook úgy reagált: mindenben a hatályos sztrájktörvényben foglaltakhoz tartja magát.
A VDSZ Dunaújvárosi Gumigyártók Szakszervezete (mely ellátja a Hankook gumigyár dolgozóinak érdekképviseletét) kedden a Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy úgy tudja, a cég
  • márciusban egyoldalúan csökkentette azon munkavállalók szabadság napjainak számát, akik részt vettek a megtartott munkabeszüntetésben,
  • a munkakörhöz párosított besorolási bérpótlékot március hónapra nézve a sztrájk miatt időarányosan ugyancsak csökkentették, és a negyedéves jelenléti bónuszt sem kívánja kifizetni a sztrájkolók számára,
  • valamint a sztrájk napjaira a munkáltató nem fizette ki az étkezési napidíjat sem.
A szakszervezet ezért levélben fordult a vezetőséghez, és kérte, hogy indokolják meg az általuk jogellenesnek tartott munkáltatói intézkedést. Később Székely Tamás, a Vegyipari Szakszervezet elnöke a Klubrádiónak elmondta: információi szerint a munkáltató – azután, hogy kérdéseket tettek fel neki – visszakozott azokban a lépésekben, amelyekkel szankcionálni kívánta volna a sztrájkban résztvevőket.

Hankook: Nem csökken a szabadság

A Hankook a hvg.hu-val közölte: „a Hankook mindenben a hatályos sztrájktörvényben foglaltakhoz tartja magát, és a sztrájkban részt vevő dolgozók szabadnapjainak száma sem csökken”. Jelenleg a Hankook bérszámfejtőprogramja a márciusi munkabeszüntetés időtartamát ideiglenesen igazolt, nem fizetett távollétként tartja nyilván, emiatt a munkavállalók bérjegyzékeiből is úgy tűnhet, mintha a sztrájkolók szabadságtól esnének el – magyarázta a cég. Azonban a sztrájkban részt vevők szabadsága nem csökken, és a bérszámfejtőprogram módosítása is folyamatban van – ígérték. „Mihelyt az megtörtént, a bérpapírokon is a valóságnak megfelelő szabadságok száma lesz feltüntetve” – tették hozzá. Azonban azok, akik beszüntették a munkát, a sztrájktörvény alapján
sem munkabérre, sem a munkavégzéshez kapcsolódó jelenléti bónuszra, sem étkezési célú cafeteria juttatásra nem jogosultak

– jelezte a cég.

A sztrájktörvénynek arra a pontjára hivatkoztak, amely szerint a sztrájkoló dolgozót „díjazás és a munkavégzés alapján járó egyéb juttatás nem illeti meg”. „A Hankook vezetősége mindemellett a sztrájkolók számára bérelőleg lehetőségét ajánlotta fel, amellyel már számos kolléga élt. A lehetőség az összes, munkabeszüntetésben érintett munkavállaló számára nyitva áll” – tették hozzá.
Szerző
Témák
Hankook sztrájk
Frissítve: 2019.04.17. 17:36