Előfizetés

Határvadász-laktanyát avattak Kaposváron

Vas András
Publikálás dátuma
2019.04.17. 15:21

Fotó: Röhrig Dániel
A kormány 2016-ban döntött a készenléti rendőrség létszámának háromezer fős megemeléséről, s új laktanyák építéséről. A cirka 96 milliárd forintos programból 5,7 milliárd jutott a kaposvári objektumra.
- A rendőrség alapvető feladata az államhatár védelme és a jogellenes bevándorlás megakadályozása – jelentette ki Papp Károly altábornagy, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója szerdán délelőtt Kaposváron az immár tizedik, új határvadász-laktanya átadóünnepségén. A kormány 2016-ban döntött a készenléti rendőrség létszámának háromezer fős megemeléséről, s új laktanyák építéséről. A cirka 96 milliárd forintos programból 5,7 milliárd jutott a kaposvári objektumra, a több mint négyezer négyzetméteres laktanyát, melyben többek között 110 kétszemélyes körlet, konditerem és hét fegyverszoba is helyet kapott zöld mezős beruházásként a FÉSZ Zrt. építette meg. A megnyitón Papp Károly mellett Balogh János vezérőrnagy, országos rendőr-főkapitány is köszönetet mondott a kaposváriaknak, hogy befogadták a határvadászokat, akik közül 309-en szolgálnak majd a városban.
A kaposvári közgyűlés 2017 júniusában fogadta el építési szabályzata, szabályozási, valamint szerkezeti tervének módosítását, mely kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a város egyik zöldterületét, a húszhektáros Cseri parkot, hogy oda a Készenléti Rendőrség határvadász laktanyát építhessen. A terület a 19. században katonai lőtérként működött, a millennium évében aztán ligetesítették, az 1970-es években pedig pihenő- és közösségi hellyé fejlesztették, mára viszont igencsak leromlott az állapota, viszont kertészeti szakemberek szerint bizonyos szempontból országosan egyedülálló adottságokkal rendelkezik, így alkalmasabb helyet is találhattak volna neki a városban. A város az érintett 1,3 hektáros területet négyzetméterenként ötezer forintért adta át a Készenléti Rendőrségnek, mely 93 millióért megkapta a belvárosi Pártok Háza vagyonkezelői jogát is, ahol apartman-lakásokat alakítanak ki családos rendőröknek. Noha a fórumon a polgármester és a városi főépítész is arról beszélt, az építkezés miatt nem kell majd fákat kivágni, ám nem sokkal azután, hogy a kivitelező felvonult a területre, megkezdődött a fák kivágása. A megnyitón Szita Károly polgármester ígéretet tett, a város rendbe teszi a laktanya környékét, a Cseri parkban játszótereket, futópályát és kültéri kondiparkokat építenek.

Tiborcz cége engedélyt kapott, luxusszállodát építhetnek a Vigadó mellett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.17. 14:49

Fotó: Google Street View
A főváros építészeti örökségére hivatkozik a BDPST Group, miközben simán kibelezhetik a Mahart-székházat.
A BDPST Group ingatlanfejlesztő megkapta az építési engedélyt a Vörösmarty tér szomszédságában található, a Mahart-, valamint a Futura-házat is átölelő épülettömb komplex felújítására, abban ötcsillagos szálloda is helyet kap – közölte a cég az MTI-vel szerdán.

A máz megmarad?

Az engedélyt április 8-án kapta meg Tiborcz István  vállalkozása: a cég szerint ötcsillagos, design hotelként és prémium lakóépületként használják majd a felújított épületegyüttest, a beruházás pedig „a főváros építészeti örökségének megóvása és értékmentése szempontjából is kiemelkedő jelentőségű” lesz.
Az értékmentés kifejezés eléggé furcsán hat, tekintve, hogy sajtóértesülés szerint a BDPST hatósági engedéllyel belezheti ki a szecessziós székházat.

Mint a hvg.hu megtudta, a munkálatok során a beruházó belül mindent átépíthet, csak a homlokzatot kell eredeti formájában megőrizniük – köszönhetően annak, hogy kiemelt beruházásról van szó. A korábbi MAHART-székház belsőépítészeti megoldásai magukban is értéknek számítanak. Egyedi kialakításában minden a hajózásra emlékeztet: a csillárok hajókerék alakúak, a lépcsőkorlátok pedig hajókorlátot imitálnak, gyönyörű ólomablakok díszítik. Kérdés, hogy ebből megmarad-e bármi is. A beruházó szerint a három épületegységből kettő teljesen leromlott állapotú, ami indokolttá teszi az átalakítást: azt ugyanakkor a BDPST Group is megemlíti, hogy ingatlanok közül kettő nemzeti műemlék besorolású, a harmadik Futura-háznak pedig a homlokzata áll helyi védelem alatt.  A vállalat felújítaná a környező közterületeket is, ezért településfejlesztési megállapodást kötöttek Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzatával. A megállapodás értelmében a vállalat hozzájárul a Vörösmarty tér és környezetének felújításához, illetve a helyi előírások szerint garanciát vállal az építkezés által igénybe vett útburkolatok sérülése esetén azok kijavítására. Az egykori székházba tervezett ötcsillagos hotelt a Marriott International lánc fogja üzemeltetni, az Autograph Collection Hotels márka alatt.  

Családi ügy

A bejelentés legparádésabb része, amikor a beruházó arra hivatkozik, hogy „a világörökségi helyszín és a nemzeti műemléki besorolású épületek indokolták a projekt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánítását". 
Miközben köztudott, hogy a beruházó cég tulajdonosa Orbán Viktor veje, kiemelt jelentőségű beruházásnak pedig maga az após-miniszterelnök nyilvánította a projektet,

 egy tavaly júliusi kormányhatározatban .

Új programmal vágott vissza az MTA Palkovicséknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.17. 14:02

Fotó: Népszava
A minisztérium még nem árulta el, hogyan javítaná a magyar innovációs teljesítményt, ráadásul a kormány egy részletes tanulmánnyal is adós maradt.
Újabb közleményt adott ki az MTA, miután kedd este az elnökség úgy döntött, mégsem fogadja el a kormány javaslatát a kutatóintézetek elvételéről, amelyre a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium mai nyilatkozatában próbálta együttműködésre bírni az Akadémiát.  Az MTA jelezte, hogy szeretnének javítani Magyarország innovációs teljesítményén. „A cél az, hogy az MTA nemzetközi mércével is kiváló kutatóhálózatából minél több eredmény kerüljön be az innovációs rendszerbe.
Amíg az Akadémia az ITM ezzel kapcsolatos elképzeléseit várja, elkészítette saját szakmai vitaanyagát, a konkrét javaslatokat is megfogalmazó Eötvös 2020+ programot.”

A program a következőket tartalmazza: „A hazai kutatás-fejlesztési és az innovációs (KFI) lánc egyes részterületeit külön-külön ugyan sokszor elemzik, de az alapkutatástól a kész, innovatív termékig tartó folyamatot a maga bonyolult összetettségében bemutató programadó tanulmánnyal adós a kormányzat. Ezt a hiányt szeretné enyhíteni a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatában készített Eötvös 2020+ program.” A program az akadémiai kutatóhálózat perspektívájából tekint a nemzeti innovációs rendszerre, és elsősorban a kutatóhelyek és az innovációs rendszer más szereplői közötti kapcsolatokra és együttműködésre fókuszál. „Azonban ez a fókusz is szelektív: a fő kérdés az, miként lehet elősegíteni, hogy az MTA kutatóhálózata az eddigieknél hatásosabban támogassa az innovációs tevékenységet. Bemutatja, hogy mi a szerepe a tudományos szabadságra épülő felfedező kutatásnak a nemzeti innovációs rendszerben.  Az Eötvös 2020+ 
elemzi a hazai innovációs rendszer problémáit,

amelyek elsősorban a következetes kormányzati innovációs politika hiányában, az alacsony közfinanszírozási szintben, az oktatási rendszer gyengeségeiben és a hazai vállalatok alacsony szintű innovációs aktivitásában keresendők ”– olvasható a közleményben.
Az MTA határozott szándéka, hogy hagyományaihoz és nemzeti küldetéséhez híven, értékei és eredményei megőrzésével,

a benne rejlő lehetőségek és alkotó energiák felszabadításával járuljon hozzá egy új, a magyar tudományos kutatás felemelkedését és a hazai innovációt hatékonyan segítő tudomány-, technológia- és innovációpolitika kidolgozásához és megvalósításához.