Elszánt a kormánypárti tábor, az MSZP és a Párbeszéd együtt megelőzte a Jobbikot

Publikálás dátuma
2019.04.17. 16:25

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A Závecz felmérése szerint 38-ról 43 százalékra nőtt azok aránya, akik biztos választóknak tekintik magukat.
A legelszántabb fideszesek az alacsony iskolázottságúak, az időskorúak, a nők és a falvakban élők. Ezekben a társadalmi rétegekben ugyanis 60 százalékot meghaladó a Fideszt biztosan választók aránya – derült ki a Závecz Research legfrissebb közvélemény-kutatásából. A teljes társadalomban a kormányt 53 százaléknyian választanák, ez márciusban 50, míg februárban 49 százalék volt. Az MSZP és Párbeszéd összesen 13, a Jobbik 12, a DK 9, a Momentum és az LMP 4-4 százalékra számíthat jelenleg. A Toroczkai László-féle Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékon áll.
Egy hónap alatt a Závecz felmérése szerint 38-ról 43 százalékra nőtt azok aránya, akik biztos választóknak tekintik magukat. Az MSZP-Párbeszéd, a Fidesz, a Jobbik és a DK szimpatizánsok részvételi hajlandósága csaknem 70 százalékos, így a sikeres szerepléshez belső tartalékaikat is mozgósítaniuk kell. Ennél is nagyobb teendői vannak az LMP-nek és a Momentumnak, körükben jelenleg 60 százalékos a részvételi szándék. A Medián is úgy látja, hogy csökken a bizonytalan szavazók aránya. A közvélemény-kutató cég a HVG megbízásából arra jutott: két hónap alatt 30 helyett már csak 24 százaléknyian vannak, akik egyik pártot sem támogatják, ezzel egyidőben a Fidesz támogatottsága a teljes szavazókorú népességben (az év eleji megingás után) ismét 41 százalékra nőtt. A Medián szerint figyelemre méltó a Momentum eredménye, amely a januári kettőről 4 százalékra erősödött, a 2014-es választások óta pedig először fordul elő, hogy az MSZP támogatottsága beérte a Jobbikét, és a májusi EP-választáson akár meg is előzhetik a középre igyekvő radikális pártot. Az Idea Intézet más szempontok alapján készítette el friss közvélemény-kutatását. Ők arra jutottak, hogy a megkérdezettek 70 százaléka szerint a kormánypárti nyilvánosság túl kedvezőtlenül mutatja be az Európai Uniót, és csak 17 százalékuk látja objektívnak a tájékoztatást.
Szerző
Frissítve: 2019.04.17. 19:29

Ezért nem kaphatják vissza pénzüket a volt nyugdíjpénztártagok

Publikálás dátuma
2019.04.17. 15:43
Sorban állók a nyugdíjfolyósítónál a magánnyugdíjpénztárak beszántása idején
Fotó: Népszava
Rétvári Bence szerint az egyéni számlák csak nyugdíj kiszámításához szolgálnak segítségül.
Újra és újra felmerül a kérdés, mi lesz az Orbán-kormány kilenc évvel ezelőtti ígéretével, miszerint a magánnyugdíjpénztárakból visszaszármazott megtakarítások átkerülnek majd a volt tagok állami rendszerben vezetett számláira. Tehát ezzel az összeggel egészülne ki a nyugdíjuk, amikor annak folyósítására a nyugdíjba vonuláskor sor kerül. A kormányzat felől jött legújabb jelzés szerint azonban ebben nem érdemes reménykedni. Mesterházy Attila parlamenti képviselő azzal a kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárához, Rétvári Bencéhez, hogy tervezi-e a kormány, hogy korábbi ígérete szerint egyéni számlán tartja nyilván a nyugdíjjogosultságokat és évente valorizál – írja az mfor.hu. „A társadalombiztosítási és a magánnyugdíjrendszer alapvető különbségéből adódóan a magánnyugdíjpénztári 
egyéni számlán felhalmozott összeg jóváírása a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrehozott egyéni számlán nem értelmezhető ”

– fogalmazott válaszában Rétvári, aki hozzátette, hogy az egyéni számlák csak arra szolgálnak, hogy a nyugdíj kiszámításához segítséget adjanak. Mivel az állami nyugdíjrendszer keresetarányos ellátást nyújt, a járandóságot a szolgálati idő és a kereset függvényében határozzák meg. Az egyéni számla tehát a jogszerzésről ad tájékoztatást.
Az államtitkár szerint emiatt nem éri veszteség a visszalépőket,

hiszen azzal kompenzálja őket a rendszer, hogy a teljes összegű járulékalapot figyelembe veszik majd a nyugdíjba vonuláskor. A magánpénztári időszak alatt ugyanis csak 75 százalékot fizettek a tagok az állami kasszába, a többi a pénztárakba ment. Az államtitkár úgy véli, az a rész is az államot illette volna és nem arról volt szó, hogy a pénztártag a szabadon felhasználható keresetéből fizette volna a tagdíjat.
Szerző

Eltünteti oszlopairól a HVG-plakátokat a Mahir

Publikálás dátuma
2019.04.17. 15:37

Fotó: Népszava
Azonnali hatállyal felmondták a két cég között fennálló szerződést. A HVG Kiadó jogi útra tereli az ügyet.
Minden előzetes jel nélkül, egy április 12-i keltezésű levélben a Mahir Cityposter Kft. arról értesítette a HVG Kiadó Zrt.-t, hogy azonnali hatállyal felmondja a két cég között fennálló, a HVG hetilap címlapjairól készített plakátok kihelyezéséről szóló, nem felbontható szerződést – írja a hvg.hu.  A lap szerint indoklásként azt magyarázták, hogy a Mahir nem tud teljes mértékben eleget tenni vállalt kötelezettségeinek, nem képes garantálni a teljes darabszám megjelenítését, ezért a szerződés értelmében nem lesz jogosult hirdetési díjra, ez pedig nem szolgálja a cég érdekeit. A hvg.hu kiemeli, hogy – mivel érdemben nem tárgyaltak a szerződéses feltételek esetleges újragondolásáról sem – jelen állás szerint ez egy véglegesnek szánt döntés: a HVG-címlapok a jövőben nem jelenhetnek meg az ország különféle pontjain a Mahir oszlopain. „Negyvenéves hagyomány szakad meg ezzel, ezek a plakátok az éppen aktuális hatalomtól függetlenül, kereken negyven éve, a lap 1979-es alapítása óta hetente kikerültek az utcára, és ezzel részévé váltak Magyarország városai, az itt élők életének. Ezt törölte most el a döntés, amelyet a jelenleg Mészáros Lőrinc ügyvédjéhez köthető cég vezetésében és/vagy tulajdonosi körben és/vagy egy ennél még befolyásosabb szinten meghoztak” – hangsúlyozza a lap, hozzátéve, hogy a HVG Kiadó megpróbál jogi úton érvényt szerezni a megkötött szerződésben foglaltaknak. A HVG eheti címlapján egyébként Rogán Cecília látható. 
Szerző
Frissítve: 2019.04.17. 15:48