Előfizetés

Újabb álhír terjed a Notre-Dame-ban keletkezett tűzről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.17. 17:23

Fotó: THOMAS SAMSON / AFP
A legújabb kitaláció szerint egy titokzatos alak járkált a székesegyház tetejénél, amikor az már javában lángolt.
Úgy tűnik a párizsi katedrális leégése végtelen ötlettel inspirálja az álhírgyárosokat, ugyanis a legújabb elmélet szerint, „egy imám sétálgatott a Notre-Dame tetején, a tűzeset idején”. A rossz minőségű felvételen a mozgó személy neme és ruházata teljességgel kivehetetlen, a konteógyártókat persze ez nem akadályozta meg abban, hogy „kiderítsék” ki lehetett az. Pedig elég lett volna csak egyetlen pillantást vetni a teljes hosszúságú és jobb felbontású videókra, amelyeken, egy oltásban részt vevő személy látható, aki élénksárga mellényt és sisakot visel – írja az Urbanlegends.
A székesegyház kigyulladásáról az elmúlt napokban több hamis hír is megjelent,  például:
  • hogy összedőlt, ám azt azt bizonyító fotókon nem a Notre-Dame, hanem más francia katedrálisok szerepeltek
  • hogy az eset szándékos gyújtogatás eredménye, ugyanis a párizsi hatóságok már megerősítették ennek ellenkezőjét
  • hogy a tüzet terrorista cselekmény okozta – erre a célra egy hamis CNN profilt is létrehoztak.
  • hogy valaki „Allahu akbar”-t kiáltott az első lángok megjelenésekor (a videóra egy másik esetkor készült hangfelvételt vágtak rá)
  • valamint, hogy arab felhasználók nevetős hangulatjelekkel reagáltak a tűzről szóló hírekre. Az erről készült „képernyőfotót” manipulálták.

Belehalt sérüléseibe a volt perui elnök - Letartóztatása előtt fegyverével sebesítette meg magát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.17. 16:09

Fotó: LUIS ROBAYO / AFP
Alan Garcíát éppen őrizetbe akarták venni, amikor lelőtte magát. A kórházba szállítása után halt meg.
Meglőtte magát limai otthonában Alan García volt perui elnök, akit a rendőrség éppen őrizetbe akart venni az Odebrecht brazil építőipari vállalatot érintő korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt. Garcíát, aki 1985-től 1990-ig és 2006-tól 2011-ig volt dél-amerikai ország elnöke, a Casimiro Ulloa de Lima kórházba szállította a rendőrség. Az América nevű helyi televíziós csatorna korábbi információja szerint
a volt államfő sürgősségi műtéten esett át.

Az Odebrecht építőipari óriás a főszereplője a Brazíliában Lava Jato (Autómosó) fedőnéven zajló, kiterjedt vizsgálatnak, amely végigsöpört Latin-Amerikán, és amely amerikai ügyészek szerint a valaha feltárt legkiterjedtebb politikusi korrupciós botrány. 2016-ban az Odebrecht beismerte, hogy 
a megelőző évtizedben 788 millió dollárnyi kenőpénzt fizetett ki tucatnyi országban építési projektek kivitelezésének elnyerése érdekében.

Tizenhétezer sziget népe vonult az urnákhoz

Garamvölgyi Flóra
Publikálás dátuma
2019.04.17. 14:43

Fotó: Rizqullah Hamiid / AFP
Volt, aki lóháton, más kenuval indult el az urnák felé a ma kezdődött indonéziai elnökválasztáson, ahol 193 millió regisztrált szavazó adhatja le voksát.
A tizenhétezer szigetből álló ország a világ legnépesebb muszlim állama, és a harmadik legnagyobb lakosságú demokratikus nemzete. Országszerte nyolcszázezer szavazóhelyiséget állítottak fel, hogy holnap délutánig mindenki leadhassa a voksát, a következő módon: át kell lyukasztaniuk a szavazólapot a választott jelöltnél, majd az ujjukat egy speciális festékbe mártják, hogy elkerüljék, a dupla voksolás lehetőségét. Ez az első olyan alkalom, hogy egyidejűleg határoznak az elnök személyéről és a törvényhozás összetételéről.
Az első, nem hivatalos felmérések szerint Joko Widodo, a jelenlegi államfő kerül majd ki győztesen 10-13 százalékponttal megelőzve egyetlen kihívóját, a különleges erők egykori parancsnokát, a nacionalista Prabowo Subianto-t. A győzelemhez az egyszerű többség megszerzésére van szüksége a jelölteknek. A hivatalos végeredményt május 22-én jelenti be a központi választási bizottság.
Prabowo Subianto festékes ujját mutatja
Fotó: Anton Raharjo / AFP