Tóth Bertalan: "a feleségem nem ért rá"

Publikálás dátuma
2019.04.17. 21:02

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az MSZP elnöke már korábban kijelentette, hogy akármennyi mandátumot szereznek, nem megy ki dolgozni az Unióba. Akkor vajon miért ő a közös listavezető?
Az európai parlamenti választás képviselő-jelöltjei között Tóth Bertalan az egyetlen olyan listavezető, aki már a kampány legelején megmondta, hogy bármennyi mandátumot szereznek, nem dolgozik az Európai Unióban. Adódik a kérdés, hogy akkor miért ő az MSZP-P listavezetője?
"Ha tréfásan szeretnék erre válaszolni, akkor azt mondanám, hogy a feleségem éppen nem ért rá"

- mondta a pártelnök az RTL Klub híradójának adott interjúban. (Arra utalva, hogy a DK Gyurcsány Ferenc pártelnök asszonyát illesztette EP-névsora élére.)

De a viccet félretéve arról van szó, hogy az MSZP elnökeként szerette volna az egész párt szervezetét, az egész hálózatot arra fordítani, hogy egy ilyen nagy téttel rendelkező európai parlamenti választáson mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy minél több Európa párti képviselő legyen Magyarországról az Európai Parlamentben - fordítja komolyra a szót Tóth Bertalan. Az EP-kampányban a szocialista párt 50 millió forintból gazdálkodik, ennyit tud elkölteni különféle kampányeszközökre, miközben a Fidesz naponta költ el százmilliókat óriásplakátokra. Egészen elképesztő helyzet, hogy ellenzéki pártok villanyoszlopokra nem helyezhetnek el plakátokat. Így marad a közösségi média és a személyes jelenlét - mondja a pártelnök.
Noha Tóth Bertalan nem tart visszaélésektől az EP-választáson, az ellenzéki pártokkal mégis arra törekszenek, hogy együtt szervezzék a szavazóköri delegáltakat, hogy minden szavazókörben legyen ellenzéki ellenőr. Viszont a Fidesz korlátlan közpénzből kampányolhat - lásd. plakátok, médiajelenlét -, ez az, ami torzítja a választás eredményét - véli az MSZP-P listavezetője. 
Az MSZP elnöke legalább 3 mandátumot remél az EP-választáson, és abban bízik, hogy minél többen elmennek majd szavazni május 26-án.
Szerző
Frissítve: 2019.04.18. 08:23

Elindult az előválasztás újabb fordulója – egyelőre Puzsér nélkül

Publikálás dátuma
2019.04.17. 20:08

Fotó: Népszava
Több hónapos előkészület után az aHang kampányplatform megnyitja a jelentkezést a budapesti főpolgármesteri előválasztásra – közölte a petícióiról ismertté vált szervezet.
Mint írták, fontosnak tartják, hogy egy átlátható, demokratikus folyamatban válasszák ki Tarlós István kihívóját. Az Index információi szerint a szervezet képviselői egyeztettek a baloldali aspiránssal, Karácsony Gergellyel, valamint a Jobbik és az LMP által preferált Puzsér Róberttel is, ám a későbbi nyilatkozatok azt mutatják, hogy ha volt is megállapodás, az mára idejétmúlttá vált. 
Puzsér Róbert például a Facebookon azt hangsúlyozta: felfüggesztette részvételét az előválasztási folyamatban, mert Karácsony Gergely és az MSZP felrúgták azt a decemberben aláírt szándéknyilatkozatot, amelyben teljes ellenzéki együttműködésről állapodtak meg Budapesten. Éppen ezért nem tudja másként értelmezni az aHang előválasztással kapcsolatos bejelentését, mint a szocialisták újabb nyomásgyakorlási kísérletét, hogy megosszák a politikai centrumot. Az LMP és a Jobbik támogatta független jelölt közölte: nem hajlandó alkudozni, hanem minden érdekeltet tárgyalni akar egy olyan átfogó megállapodásról, amely biztosítja az ellenzéki győzelmet és a főváros működését.
– Az aHangot Puzsér Róbert javaslatára kerestük meg – írta ugyanakkor a felhívásra szintén a közösségi oldalon Karácsony Gergely, aki azt is jelezte: felkérték a szervezetet, bonyolítsa le a budapesti előválasztást. – Örülök, hogy beleálltak. Az előválasztással kapcsolatban csak egy feltételem van: legyen. Más nincs. Aki jön, az jön, aki nem az nem – fogalmazott.
Az aHang által felvázolt szabályok szerint egyébként az előválasztáson indulóknak nyilatkozatot kell tenniük, hogy elfogadják az előzetes feltételeket, így például ha az előválasztáson 50 ezernél több szavazat érkezik, akkor a vesztes vagy vesztesek visszalépnek a nyertes javára. A voksoláson a részvétel feltétele kétezer érvényes ajánlás – egy személy több jelöltet is támogathat –, amelyet szavazóképes budapestiek tehetnek, az ajánlóíveket pedig május 20-án délutánig kell leadni a szervezetnél. Az aHang véletlenszerűen ellenőrizné az ajánlások öt százalékát, s az érvénytelenítettek hússzorosát vonnák le az adott jelölttől. A szervezet az előválasztásra választási bizottságot hozna létre, amelynek elnöke az aHang delegáltja lenne, rajta kívül a jelöltek delegálnak egy-egy tagot a grémiumba. A bizottságnak joga lenne elutasítani egy új jelölt jelölését, ha úgy ítéli meg, hogy annak értékrendje nem felel meg az voksolás eredendő céljának. Az egyfordulós előválasztást júniusában tartanák, szavazni a kijelölt helyszíneken és online lehet majd, utóbbihoz regisztrálni kell. A voksolás költségeire a szervezet gyűjtést indít, a választást megelőzően pedig szakmai vitákat szervezne, amelyeken az indulóknak kötelező lenne részt venniük, de csak a programjukról és Budapestet érintő kérdésekről beszélhetnének. A voksolás győztesének vitára kellene hívnia Tarlós Istvánt, a majdani főpolgármester-jelölti vita érdekében a szervezet kampányolni fog.
Szerző

Mészáros cége matat a fővárosi jegybevételek körül

Publikálás dátuma
2019.04.17. 19:52

Fotó: Tóth Gergő
Több forrásból is úgy tudjuk: a szakmában kész tényként kezelik, hogy a 4iG Nyrt. a legesélyesebb a fejlesztés megvalósítására.
Mészáros Lőrinc felcsúti oligarcha érdekeltsége, a 4iG Nyrt. és a T-Systems konzorciuma fejlesztené az országos elektronikus jegyrendszert – vette észre a 24.hu a Nemzeti Elektronikus Jegy Platform (NEJP) közbeszerzési dokumentumai között. A két cég közösen adott be ajánlatot a projektre. A portál információival egybevág lapunk értesülése: több, független piaci forrásból is úgy tudjuk, hogy a szakmában kész tényként kezelik, hogy a 4iG Nyrt. a legesélyesebb arra, hogy megvalósítsa – a tervek alapján 2020 végére, 2021 elejére elkészülő – fővárosi e-jegy fejlesztését. Ez annyit jelenthet, hogy a főváros 65 milliárd forint körüli jegybevétele a Mészárosék által kialakított rendszeren fog keresztülfolyni. Érdeklődésünkre hallgatag maradt a Főváros, valamint az e-jegyrendszer kiépítésében közreműködő Belügyminisztérium is, így nem tudni, hogy mekkora büdzséből valósítanák meg a fővárosi jegyrendszert. A budapesti e-jegyrendszer kialakításával egyébként már több mint egy évtizede küzd a főváros. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2014-ben a német Scheidt & Bachmann (S&B) Gmbh-val szerződött a nagyjából 800 beléptetőkaput és több ezer jegyautomatát magábanfoglaló rendszer kiépítésére, a projekt megvalósítását pedig 2017-re ígérték. A teljesítés viszont nehézkesen haladt, ebben pedig a túlbonyolított koncepció mellett az is szerepet játszott, hogy piaci vélekedések szerint a németekkel kötött szerződés eléggé „laza” volt, így a német céget leginkább csak a hardverek leszállítására kötelezte, ám a rendszer beüzemelésére nem. Végül – a rugalmas,integrált, gazdaságos és okos szavak kezdőbetűi alapján – Rigo névre keresztelt projekt tavaly ősszel hivatalosan is bedőlt, a BKK pedig kénytelen volt szerződést bontani a S&B-vel, a botrány miatt pedig Dabóczi Kálmán BKK-vezérnek is távoznia kellett. Pintér Sándor és Tarlós István akkor azt közölték, hogy az e-jegyrendszer a jó ideje – sajátos módon a fővárosi Rigo-val párhuzamosan fejlesztett – országos, Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platformon (NEJP) keretében valósul majd meg. A főváros azóta is azt kommunikálja, hogy a Rigo bedőlésével nem érte kár az adófizetőket, azonban azóta sem válaszoltak arra a konkrét kérdésünkre, miszerint hogy az S&B által a Rigo-hoz vaskos milliárdokért leszállított hardverek – beléptetőkapuk, automaták, szerverek – egyáltalán beilleszthetőek lesznek-e az új rendszerbe vagy hulladékvasként fognak-e hasznosulni.