Valami különleges fegyverrel riogatja a világot Észak-Korea

Publikálás dátuma
2019.04.18. 06:49
Kim Dzsongun integet vietnamban, ahol Donald Trump amerikai elnökkel tartottak hivatalos találkozót
Fotó: YE AUNG THU / AFP
Az nem derül ki a hírből, pontosan milyen fegyverről van szó.
Phenjan új típusú "taktikai" fegyvert tesztelt Kim Dzsong Un személyes irányításával - adta hírül a KCNA észak-koreai hírügynökség. Az nem derült ki, hogy pontosan milyen fegyverről van szó, csak annyit közöltek, hogy a rakétát "különleges módon" lehet irányítani, s hogy "nagy erejű robbanófejjel" rendelkezik. Kim Dzsong Un a hírügynökség szerint "nagy jelentőségű eseménynek" nevezte ezt a mostani kísérletet. Hírügynökségek megjegyzik: a "taktikai" jelző arra utal, hogy rövid hatótávolságú rakétáról van szó, nem pedig nagy hatótávolságú ballisztikus rakétáról, amelyet az Egyesült Államok rendkívül veszélyesnek tekint.  Ez az első nyilvános rakétakísérlet azóta, hogy február végén Hanoiban tartott találkozójukon Donald Trump amerikai elnök nem jutott megállapodásra Kim Dzsong Unnal sem a nukleáris leszerelésről, sem a Phenjan elleni szankciók kérdéséről. Kim ugyanakkor biztosította arról partnerét, hogy tartózkodnak az atom- és rakétakísérletektől. Az észak-koreai vezető akkor késznek mutatkozott országa egyes nukleáris helyszíneinek feladására, de nem azokéra, amelyeket az amerikaiak akartak. Ezért cserébe pedig az Egyesült Államok nem kívánta feloldani az Észak-Korea ellen meghozott összes büntetőintézkedést. Kim Dzsong Un a múlt héten bejelentette, hogy kész harmadszor is találkozni Donald Trumppal, ha az Egyesült Államok kölcsönösen elfogadható feltételekkel áll elő egy megállapodás megkötéséhez.
Szerző
Témák
Észak-Korea

Fegyveres támadás veszélye miatt zártak be 150 iskolát Denver környékén

Publikálás dátuma
2019.04.17. 20:54

Fotó: CHET STRANGE / AFP
A fenyegetések hátterében egy 18 éves floridai nő állt. A gyanúsítottat holtan találták meg, valószínűleg öngyilkos lett.
Mintegy 20 iskolát zártak be fegyveres támadás veszélye miatt az amerikai Denver városában és további 130-at Denver környékén szerdán. A támadással fenyegetőző nő néhány órával később valószínűleg öngyilkosságot követett el. Az iskolák bezárására azt követően került sor, hogy egy 18 éves, Sol Pais nevű floridai nő azzal fenyegetődzött, hogy a Columbine-i középiskolai tömegmészárlás huszadik évfordulóján támadásokat intéz oktatási intézmények ellen. A CBS televíziónak Dean Phillips, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) coloradói vezetője hihető fenyegetésről beszélt. Az amerikai hatóságok országos körözést adtak ki Pais ellen, akit „különösen veszélyesnek” minősítettek. Az FBI információi szerint kedden érkezett Miamiból Coloradóba, és azonnal fegyvert és lőszert vásárolt. „Megszállottja a Columbine-i vérengzésnek” – fogalmazott Dean Phillips. A Denver közelében fekvő Columbine város középiskolájában 1999. április 20-án két tizenéves diák követett el tömegmészárlást: meggyilkolt 12 diákot és egy tanárt, megsebesített több mint húsz embert, majd a fegyveres ámokfutás után öngyilkosságot követett el. A kora délutáni órákban az FBI bejelentette: Sol Paist holtan találták. A Szövetségi Nyomozó Iroda denveri központja először Twitteren jelezte, hogy „a közösséget nem fenyegeti többé veszély”, majd Dean Phillips denveri FBI-vezető és Jeff Shrader, megyei seriff közös sajtótájékoztatón számolt be további részletekről. Kiderült, hogy a nőt lőtt sebekkel találták meg, minden valószínűség szerint öngyilkos lett. Az illetékes hatóságok megindították a részletes vizsgálatot az ügyben, a denveri tanfelügyelőség pedig közölte, hogy az iskolák zárlatát csütörtöktől feloldják.
Szerző

Rendeletben tiltották be a hajléktalanságot Dunaszerdahelyen

Publikálás dátuma
2019.04.17. 18:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A 21 jelen lévő képviselőből 14-en megszavazták a módosítást.
Bekerült Dunaszerdahely tisztaságrendeletébe egy olyan passzus, mely tulajdonképpen betiltja a közterületen való „lakást, alvást, padon alvást” – írja a parameter.sk. A portál szerint Hájos Zoltán polgármester a rendelet módosításainak beterjesztésével kapcsolatban közölte: „A dunaszerdahelyiek igénye, illetve mi kötelezettségünk, hogy a hajléktalanok viselkedését szabályozzuk... A képviselők egy része is bizonyára találkozott azzal az igénnyel, hogy olyan szabályozást hagyjunk jóvá a város területén, ami a többség jogait fogja figyelembe venni a kisebbség ellenében.” Hozzátette, hogy Dunaszerdahelyen 12 olyan hajléktalan él, akiknek semmi közük a városhoz, hiszen felbári, somorjai, királyfiakarcsai, nyárasdi, komáromi, nagyabonyi, szentmihályfai, patonyréti, bősi, alistáli állandó lakhellyel rendelkeznek. Azt mondta, hogy a város saját költségvetéséből és állami támogatásból jó felszereltségű hajléktalanszállót üzemeltet, aminek udvara is van, és – meg nem nevezett szociális munkásokra hivatkozva – kijelentette, hogy „nehéz olyan emberek életérzésén változtatni, akik a szabad ég alatt szeretnek tartózkodni, mert azok nem fogadják el a város által kínált szolgáltatást, lakhatási biztonságot”. Antal Ágota független képviselő kiemelte: „alapvető gond a rendelettel, hogy a szociális problémák elkendőzéséről szól, és nem a megoldásáról. Sérti az emberi méltósághoz való jogot és az egyenlő bánásmód elvét”. Mint mondta, jogászokkal is konzultált erről és a rendelet bizonyos pontjai nemhogy törvény-, de alkotmányellenesek lehetnek. A városi rendeleteket háromötödös többséggel kell jóváhagyni, a 21 jelenlévő képviselőből ehhez legalább 13 szavazatra volt szükség – a tisztaságrendeletet ennél eggyel többen támogatták. 
Szerző