Huszonkilenc német turista halt meg a madeirai buszbalesetben

Publikálás dátuma
2019.04.18. 07:16

Fotó: STRINGER / AFP
"Rettenes hír érkezett hozzánk Madeiráról" - írta Angela Merkel szóvivője Twitter-üzenetében.
A madeirai buszbaleset mindegyik halálos áldozata német állampolgár volt - jelentette be szerda este a portugál köztársasági elnök, a hatóságok pedig közölték, hogy a kórházban időközben életét vesztette egy német nő, így 29-re emelkedett a halottak száma. Marcelo Rebelo de Sousa portugál államfő jelezte, hogy haladéktalanul a tragédia helyszínére utazik. António Costa miniszterelnök Twitter-bejegyzésében még szerda este részvétét fejezte ki Angela Merkel német kancellárnak.  "Rettenes hír érkezett hozzánk Madeiráról" - írta a kancellár szóvivője Twitter-üzenetében. "Mélységes fájdalmat érzünk mindazok miatt, akik életüket vesztették a buszbalesetben" - tette hozzá Steffen Seibert. A német külügyminisztérium közvetlen kapcsolatba lépett a madeirai hatóságokkal. Seibert közölte, hogy külön közvetlen telefonvonalat létesített a hozzátartozókért aggódó családtagok számára.  A baleset helyi idő szerint fél hétkor történt. Hírügynökségi értesülések szerint a buszon ötvenheten utaztak. A sofőr Canico településen egy kanyarban elvesztette uralmát a jármű felett, amely letért az útról és egy domboldali lejtőn lezuhant. A balesetnek huszonhét sebesültje van, köztük a portugál sofőr és az ugyancsak portugál idegenvezető. Két embert az intenzív osztályon ápolnak, 23-at még megfigyelés alatt tartanak, ketten pedig hamarosan távozhatnak. A helyi hatóságok szerint az autóbusz "viszonylag új" volt, mindössze öt éve volt forgalomban, és egyetlen előző műszaki vizsgálat sem mutatott ki hibát a járműben.
Szerző
Témák
buszbaleset
Frissítve: 2019.04.18. 09:02

Benzinnel, gyufával akart bemenni egy férfi a New York-i Szent Patrick székesegyházba

Publikálás dátuma
2019.04.18. 06:56

Fotó: Jeenah Moon / AFP
Zavart volt, a rendőrök lekapcsolták.
A New York-i Szent Patrick katedrálisnál szerda este őrizetbe vettek egy férfit, aki két benzines palackkal akart bejutni a templomba - tette közzé a New York-i érsekség. A későbbi rendőrségi közlemény szerint a kifejezetten zavart idegállapotban lévő férfinál gyufát is találtak. Dulakodásra nem került sor, a férfi megadta magát a rendőröknek. A New York-i rendőrség terrorelhárító részlegének vezetője, John Miller szerdán későn este sajtótájékoztatón elmondta: az incidens helyi idő szerint valamivel este nyolc óra előtt történt, amikor a templom csaknem tele volt. A férfi bejutott a katedrális ajtaján, de a biztonsági őrök ott feltartóztatták és hívták a rendőröket. Közben a két palackból némi benzin ömlött a templom kövezetére.
Szerző
Témák
New York

Valami különleges fegyverrel riogatja a világot Észak-Korea

Publikálás dátuma
2019.04.18. 06:49
Kim Dzsongun integet vietnamban, ahol Donald Trump amerikai elnökkel tartottak hivatalos találkozót
Fotó: YE AUNG THU / AFP
Az nem derül ki a hírből, pontosan milyen fegyverről van szó.
Phenjan új típusú "taktikai" fegyvert tesztelt Kim Dzsong Un személyes irányításával - adta hírül a KCNA észak-koreai hírügynökség. Az nem derült ki, hogy pontosan milyen fegyverről van szó, csak annyit közöltek, hogy a rakétát "különleges módon" lehet irányítani, s hogy "nagy erejű robbanófejjel" rendelkezik. Kim Dzsong Un a hírügynökség szerint "nagy jelentőségű eseménynek" nevezte ezt a mostani kísérletet. Hírügynökségek megjegyzik: a "taktikai" jelző arra utal, hogy rövid hatótávolságú rakétáról van szó, nem pedig nagy hatótávolságú ballisztikus rakétáról, amelyet az Egyesült Államok rendkívül veszélyesnek tekint.  Ez az első nyilvános rakétakísérlet azóta, hogy február végén Hanoiban tartott találkozójukon Donald Trump amerikai elnök nem jutott megállapodásra Kim Dzsong Unnal sem a nukleáris leszerelésről, sem a Phenjan elleni szankciók kérdéséről. Kim ugyanakkor biztosította arról partnerét, hogy tartózkodnak az atom- és rakétakísérletektől. Az észak-koreai vezető akkor késznek mutatkozott országa egyes nukleáris helyszíneinek feladására, de nem azokéra, amelyeket az amerikaiak akartak. Ezért cserébe pedig az Egyesült Államok nem kívánta feloldani az Észak-Korea ellen meghozott összes büntetőintézkedést. Kim Dzsong Un a múlt héten bejelentette, hogy kész harmadszor is találkozni Donald Trumppal, ha az Egyesült Államok kölcsönösen elfogadható feltételekkel áll elő egy megállapodás megkötéséhez.
Szerző
Témák
Észak-Korea