Gulyás Gergely nem érti a felháborodást, hiszen Orbán magánrepülős útjai teljesen átláthatók

Publikálás dátuma
2019.04.18. 12:01

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Háromezer elektromos buszt vesz a kormány - hangzott el még a Kormányinfón.
A kormány háromezer elektromos busz beszerzését támogatja, illetve finanszírozza ebben a ciklusban - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányülésen történteket ismertető kormányinfón. A kormány szerdán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter előterjesztésére tárgyalt a buszstratégiáról, amelynek célja, hogy a hazai gyártásból a lehető legtöbb buszt lehessen biztosítani, valamint hogy a tömegközlekedést sikerüljön átállítani elektromos buszokra. Ez lehetővé teszi, hogy mérséklődjön a környezetszennyezés a nagyvárosokban - tette hozzá. A miniszter szerint az elektromos buszok drágábbak ugyan most, de reményeik szerint a hazai gyártás felgyorsulásával az árak is mérséklődni fognak.  A kormányülésen szó volt az egészségügy fejlesztéséről, Kásler Miklós hosszasan, két órán keresztül beszélt erről.   A tájékoztatón szóba kerültek Orbán Viktor magánrepülős útjai is. Gulyás nem érti, miért okoznak felháborodást ezek az utak, hiszen szerinte a miniszterelnök átláthatóan utazik és "ha Orbán magánszemélyként utazik, fizet ezért". Azt azért nem mondta el, hogy mennyit és azt sem, miért nem hozzák nyilvánosságra az utazásokat és azok költségeit.
Csakhogy Orbán korábban maga ismerte el, hogy olykor ajándékként fogadja el az utazásokat. Például Garancsi István vendégeként egy Mészáros Lőrinchez köthető, 17 milliárd forintos osztrák luxusrepülővel repült tavaly a Mol Vidi bulgáriai meccsére - emlékeztet az Index. Orbán október elején az ezt firtató parlamenti kérdésre azt válaszolta: „Harminc éve is így mentem, és jövő héten is így fogok menni.” 
Az újságírók kérdésire válaszolva Gulyás elmondta többek között, hogy 
 • ebben a ciklusban nem lesz egyéni nyugdíjszámla. A jelenlegi felosztó-kiróvó rendszeren a következő években nem változtatnak.
 • Orbán Viktor meghívta Budapestre Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminisztert, de a látogatás időpontját nem közölte.
 • az Európai Néppárt delegációjával még nem egyeztettek időpontot a látogatásukról. Gulyás arra számít, hogy ez az EP-választás után várható.
 • miniszteri biztos felel majd az Orbán évértékelő beszédében bejelentett külföldi nyelvtanulás biztosításáért. A program 2020-ban az akkori 9. osztályosokkal indul.
 • a szakma álláspontja az, hogy a gyerekeket kisebb létszámú intézményekben kell elhelyezni, ezért szüntetik meg a fóti és a miskolci gyermekotthont.
 • a kormány ellenzi a dugódíj bevezetését Budapesten.
Szerző
Témák
kormányinfó

Már lehívtuk a hét évre megítélt uniós források harmadát

Publikálás dátuma
2019.04.18. 11:31

Fotó: Shutterstock
Ezzel megelőztük azoknak az országoknak a nagy részét, akik velünk egy évben csatlakoztak az EU-hoz.
Több mint 2580 milliárd forintot, a nekünk járó uniós források 32 százalékát már lehívta Magyarország - írja a Világgazdaság az Európai Bizottság adatai alapján. A 2014 és 2020 közötti uniós pénzügyi időszakban 
hazánk 29,64 milliárd euróból gazdálkodhat,

ebből 4,63 milliárd a nemzeti önrész, az Európai Unió pedig 25,01 milliárd eurót ad. A bizottság a rá eső részből eddig 8,08 milliárd eurót, több mint 2580 milliárd forintot folyósított.  A 32 százalékos részaránnyal Magyarország  28 tagországból álló uniós mezőnyben a 12. helyet foglalja el. Bár ezzel a teljesítménnyel 2 százalékponttal meghaladjuk az uniós átlagot, ez annak köszönhető, hogy Finnországon kívül már Írország és Ausztria fejlesztései is olyan stádiumban vannak, hogy az Európai Bizottság az előlegekkel együtt kiutalta a nekik járó források felét. A kört a 2004-ben csatlakozott országokra szűkítve viszont már azt látjuk, hogy
csak Ciprus (40 százalék), Észtország (37) és Litvánia (34) jár valamivel előrébb

,azonban megelőzzük Lengyelországot (31), Lettországot (31), Szlovéniát (28), Csehországot (26), Szlovákiát (26) és Máltát (25) is.  Magyarországnak a kért támogatások 104 százalékát ítélték oda. Azért több mint 100-at, mert a kormány az előzetesen megállapított uniós társfinanszírozású keret 10 százalékos állami kiegészítéséről döntött. A következő Málta és Portugália 84 és 82 százalékkal.
Szerző
Témák
uniós pénz

Furcsa egybeesés: gyakran megy egy irányba Orbán és az OTP magángépe

Publikálás dátuma
2019.04.18. 10:29

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Csányi Sándor állítja, a miniszterelnök mindig személyesen fizette ki, mikor a magángépet használta.
Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója múlt héten azt nyilatkozta: Orbán Viktor soha nem utazott vendégként a cég magángépén, hanem mindig személyesen fizette utazásait. Az Index ennek kapcsán készített egy összeállítást, hogy megvizsgálják milyen összefüggés van Orbán és az OTP magángépének mozgása között és a következő eredményeket kapták:
 • a magángép 2018 januárjában pont akkor járt Münchenben, amikor a miniszterelnöknek nem messze volt hivatalos látogatása a CSU parlamenti képviselőinek tanácskozásán a Seeon kolostorban;
 • februrár 19-án a gép éppen akkor járt Szófiában, mikor Orbán a bolgár miniszterelnökkel, tárgyalt;
 • május 14-én az OTP gépe Varsóba ment, ahova Orbán a választások utáni első hivatalos látogatására utazott a lengyel miniszterelnökhöz;
 • a magánrepülőgép június végén Brüsszelben is járt, pont akkor amikor a magyar miniszterelnök éppen az uniós csúcson vett részt.
A portál szerint a fent megjelölt utakon a gép a „Magyarország kormánya” megjelölést használta, szintúgy mint azokban az esetekben amikor Orbán Viktor valamilyen futballeseményre látogatott el:
 • június 6-án a gép Bresztbe repült, ahol a éppen a magyar válogatott játszott. Ezt a meccset a Csányi és Orbán együtt tekintette meg;
 • nem volt ez másként október 4-én sem amikor a Chelsea és a Mol Vidi játszott. Az OTP gépe Londonba repült, és a vezérigazgató és a miniszterelnök társaságához Schmidt Mária is csatlakozott;
 • a magángép október 12-én, a görög-magyar meccs idején éppen Athénban volt;
 • október 15-én Tallinban is a magyar-észt meccs időpontjában szintén. (Ezt a mérkőzést Csányi és Orbán újfent együtt nézték meg);
 • és november 29-én Bariszovban, ahol a Mol Vidi-Bate meccs időpontjában;
 • és 2018. július 10-én, Szentpéterváron, a francia-belga vébémeccsen is egybevágott a magángép és Orbán utazásának időpontja.
A lap megkeresésére, miszerint hogy Orbán magánemberként vagy miniszterelnöki minőségben utazott-e a gépen a Miniszterelnöki Kabinetiroda egyelőre nem válaszolt.
Szerző
Témák
Orbán Viktor
Frissítve: 2019.04.18. 10:39