14 helyet zuhant Magyarország a sajtószabadság-listán

Publikálás dátuma
2019.04.18. 13:31

Fotó: Népszava
Már a 87. helyen tartunk a 180 országot vizsgáló jegyzékben.
Kiadta legújabb listáját a sajtószabadság állapotát országonként vizsgáló Riporterek Határ Nélkül (RDF) szervezet. Magyarország a tavalyi évhez képest jelentősen, 14 helyet esett vissza, így most a 87. helyen állunk a 180-ből. A szervezet ezt azzal indokolta, hogy a „magyar média tulajdonjogai még inkább az Orbán Viktorral szövetséges oligarchák kezébe kerültek,
a legfontosabb kritikus sajtótermékeknek pedig be kellett zárniuk, míg a maradék kritikus sajtó függetlensége folyamatosan veszélyben van”.

A környező országok közül a legtöbb előttünk áll a rangsorban: Szlovákia a 34., Ausztria 16., Románia pedig a 47. a listán. Magyarországgal  egy szinten Peru (85.), Sierra Leone (86.), Izrael (88.) és Bissau-Guinea (89.) áll.
Szerző
Frissítve: 2019.04.18. 14:21

Vajon ki lehet az, akinek Mészáros Lőrinc az avatarja?

Publikálás dátuma
2019.04.18. 12:51
Forrás: bodocstibor.hu
Bödőcs Tibor egy interjúban is vicces és érdekes dolgokat árul el.
Mészáros Lőrinc Mr. Bean tudatalattijával van egy szinten szellemileg, és lassan Bill Gates-szel anyagilag - mondta a Magyar Narancsnak adott interjúban Bödőcs Tibor, akinek Nincs gólöröm című estjét 19-én adja le a Comedy Central. A Műsorban bőven kap Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc, de Bödőcs szerint a csatornánál ezzel nem volt semmi probléma. Egyedül azt vizsgálták a jogászok, hogy a műsorban megnevezett emberek közszereplők-e. Arra a kérdésre, hogy Orbán és Mászáros közül melyiküket nehezebb parodizálni, azt válaszolja, hogy    
A parodistának át kell állnia arra az IQ-szintre, amin a parodizált van. Orbán tudja váltogatni az IQ-szintet, Lőrinc nem tudja a sajátját.

Persze Orbánnak sem megy mindig jól, Bödőcs szerint kétségbeejtő volt látni, amit Törőcsik Marival és a Kossuth-díjával művelt. Belerángatta egy promó videóba, de egyáltalán nem volt a helyzet magaslatán, viccelődni próbált a nagyon beteg színésznő mellett.
Azt eddig is tudtuk, hogy a humoristának nagyon rossz a véleménye az egész NER-ről, kultúrharcról, propagandáról. Az interjúban elmondja, 
tízmilliárdok mennek el az állami tévére meg rádióra, mindez azért, hogy a hatalom rodeóbikáján maradhasson a, akinek Lőrinc az avatarja. De ebből nem születik jó ország, jó tévéműsor, jó late night show.

Bödőcs elmondja azt is, hogy régebben fellépett egy céges rendezvényen, ahol a közönségben ott ült Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc is. 
Csányi nevetett, Lőrinc láthatóan nem értette.

Azt nem tudtuk meg, mi volt a poén.
Műsorainak és szerepléseinek hangsúlyos közéleti tematikája ellenére Bödőcsnek esze ágában sincs politikai karrierrel próbálkozni. Pedig ahogy elmesélte, tavaly megkeresték, hogy legyen képviselőjelölt Zalában. Azt mondja, a választás előtt "kábé három héttel" kereste meg az MSZP (az nem derül ki, hogy pontosan ki vagy milyen szintről), az édesanyját hívták fel a vonalas telefonon.
"Anyám mondta nekik, hogy Tibike nincs itthon, Pesten van, nem vállalja. Tibike nem vállal se lakodalmat, se céges rendezvényt, se választásokat."

Szerző
Témák
Bödőcs Tibor
Frissítve: 2019.04.18. 12:53

„Széles körben elterjedt gyakorlat, hogy a kórház olcsó forrásból, nem steril holmit szereztet be”

Publikálás dátuma
2019.04.18. 12:29
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az uniós tagországok közül már csak Magyarországon nincsenek a közbeszerzési eljárások során alkalmazott, a beszerzett termékekre vonatkozó minimumelvárások.
„A hazai jogszabályok szerint a műtéteknél felhasznált steril eszközöknek gyártói megfelelőségi nyilatkozattal igazolt, teljes körű minőségbiztosítási rendszer mellett kell készülniük. Csak ez garantálja a sterilitást. A széles körben elterjedt gyakorlat ezzel szemben az, hogy a kórház a lehető legolcsóbb forrásból nem steril holmit szereztet be, majd házilagosan sterilizálja” – nyilatkozta Nagy Antal, a Dispomedicor orvosieszköz-gyártó tulajdonosa a HVG-nek. A vezérigazgató szerint a kórház ezt megteheti, hiszen az adott terméket nem forgalmazza, így semmit sem kell bizonyítania. Arra pedig 
nincs garancia, hogy a kórházban feldolgozott és sterilezett, műtőbe kerülő szettek valóban semmilyen fertőzést nem okozhatnak.

Nagy azt is kiemelte, hogy az uniós tagországok közül már csak Magyarországon nincsenek a közbeszerzési eljárások során alkalmazott, a beszerzett termékekre vonatkozó minimumelvárások.  „A kórházi menedzsment jóhiszeműen feltételezheti, hogy a, rendszeresen ellenőrzött sterilizálóberendezés használatával mindent megtettek a betegbiztonságért. Ez azonban tévhit. Az csupán egy többlépcsős folyamat egyetlen eleme, hogy magas hőmérsékleten megpróbálják csírátlanítani a műtéteknél használt törlőket, kötszereket - mondta a lapnak Nagy – A  baktériumokkal fertőzött, nemegyszer kémiai szennyeződést is tartalmazó
kötszer ugyanis a gondos sterilizálást követően tele lesz jól megfőzött baktériumhullákkal, vagyis toxikus fehérjével, ami a sebbe kerülve gyulladást okoz”

– tette hozzá.
Szerző
Témák
egészségügy
Frissítve: 2019.04.18. 12:52