Előfizetés

Egy falu lemészárlása miatt lemondatták Mali kormányát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.19. 10:03
Soumeylou Boubeye Maiga
Fotó: MICHELE CATTANI / AFP
160 ember vesztette életét a márciusi támadásban. A tehetetlennek tartott kormányt már a kormánytöbbség sem támogatta, és tízezres tüntetések is követelték távozását.
Benyújtotta maga és kormánya lemondását csütörtök éjjel Soumeylou Boubeye Maiga, Mali miniszterelnöke, miután pár héttel ezelőtt fegyveresek mészárolták le egy falu teljes lakosságát az ország középső részén, írja a hirado.hu. Ibrahim Boubacar Keita államfő elfogadta a kormány lemondását.
Március 23-án fegyveresek mészárolták le az Ogossagou Peulh nevű fali lakóit, mintegy 160 embert, köztük várandós nőket és időseket is. A BBC szerint a tömeggyilkosságot egy etnikai alapon szerveződő fulbe csoport követte el, akik lőfegyverekkel és bozótvágó késekkel estek dogon származású áldozataiknak.
Április elején már több tízezren követelték a kormány lemondását Bamako utcáin.

A parlamentben az ellenzék és a kormánytöbbség egyébként közös bizalmatlansági indítvány nyújtott be a miniszterelnök és kormánya ellen szerdán, így Maiga minden valószínűség szerint csak az elmozdítását előzte meg lemondásával. A képviselők hivatalosan azért akarták leváltani a kormányt, mert megítélésük szerint nem képes kezelni az egyre romló biztonsági helyzetet az országban.
Maliban az al-Káida 2012-es megjelenésével vette kezdetét a mostanáig nem csillapodó erőszak-hullám. A katonai fellépés és egy 2015-ös békeegyezmény ellenére a nyugat-afrikai ország jelentős része - főleg északi területek - még mindig a szélsőségesek kezén van.

A Pentagon megerősítette: új fegyverrel kísérleteznek Észak-Koreában

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.04.19. 08:57
Észak-koreai Scud-B rakéták - illusztráció
Fotó: JUNG YEON-JE / AFP
Phenjan csütörtökön azzal a követeléssel is előállt, hogy váltsák le Mike Pompeo külügyminisztert, mint az észak-koreai nukleáris leszerelési tárgyalások amerikai delegációvezetőjét.
Az amerikai védelmi minisztérium csütörtökön megerősítette, hogy Phenjan rakéta fegyverkísérletet hajtott végre. Patrick Shanahan ügyvezető miniszter Washingtonban - az albán védelmi miniszterrel tartott tárgyalásai előtt - erősítette meg újságíróknak, hogy Phenjan nem ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet.
Szerdára virradóra a KCNA észak-koreai hírügynökség jelentette, hogy Phenjan új típusú "taktikai" fegyvert próbált ki. Ám a hírügynökség nem részletezte annak mibenlétét, csupán annyit írt róla, hogy "különleges módon" lehet irányítani és "nagy erejű robbanófejjel" rendelkezik. Az első kommentárok már csütörtökre megjegyezték: a "taktikai" jelző arra utalhat, hogy rövid - nem nagy - hatótávolságú ballisztikus rakétát teszteltek. Shanahan ezt erősítette meg. A Pentagon vezetője azonban nem kívánt részletekbe bocsátkozni. Mint fogalmazott: "nem akarok kitérni hírszerzési jelentéseink részleteire, csak annyit mondhatok, hogy valóban nem ballisztikus rakétáról volt szó". A Pentagon ügyvezető irányítója leszögezte: a kísérlet semmiképpen nem befolyásolta az Egyesült Államok műveleteit a térségben.
Phenjan csütörtökön azzal a követeléssel is előállt, hogy Washingtonban váltsák le Mike Pompeo külügyminisztert, mint az észak-koreai nukleáris leszerelési tárgyalások amerikai delegációvezetőjét, és helyette egy "kommunikációjában óvatosabb, érettebb" politikust nevezzenek ki főtárgyalónak. Az észak-koreai hírügynökség idézte Kvon Dzsong Gunt, a phenjani külügyminisztérium amerikai ügyekkel foglalkozó részlegének vezetőjét, aki azt hangoztatta: attól tart, hogy amennyiben változatlanul Pompeo vezeti a tárgyalásokat, akkor "rossz lesz a hangulat, és a tárgyalások újra megrekednek". Az amerikai külügyminisztérium szóvivője ezzel kapcsolatban megjegyezte: a minisztérium ismeri a sajtójelentést, és az Egyesült Államok továbbra is kész a konstruktív tárgyalásokra Észak-Koreával.

Lövöldözés Londonderryben - egy újságírónő meghalt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.19. 08:39

Fotó: PAUL FAITH / AFP
A rendőrség terrorcselekményként vizsgálja a történteket, melyek előzménye, hogy egy érzékeny időszakban házkutatások sorába kezdtek az észak-ír városban.
Egy ember meghalt az észak-ír Londonderryben történt lövöldözésben csütörtökön, írja az Euronews. A 29 éves nő halálát a rendőrség terrorcselekményként kezeli. A haláleset azután történt, hogy a rendőrség házkutatásokba kezdett a város egyik negyedében.
Az ott élők Molotov-koktélokkal és egyéb fegyverekkel támadtak a rendőrökre.

A történtekről készült felvételeken jól látszik, ahogy rendőrautókat gyújtanak fel az ír városban. Az északír rendrőség a Twitteren erősítette meg, hogy a Creggan városrészben kitört lövöldözésben egy ember életét veszítette. Az ügyben nyomozás indult. A támadást minden észak-ír politikai párt elítélte.
Egy újságírónőt lőttek agyon

- írja a BBC. A tűzharc áldozata Lyra McKee, aki kórházba szállítása után vesztette életét. A rendőrség a szélsőséges köztársaságpárti íreket teszi felelőssé a történtekért, és az újjászerveződő IRA-t gyanúsítják.
A húsvéti időszak minden évben feszültséggel teli Észak-Írországban, mert az Egyesült Királyságtól történő elszakadásért harcoló köztársaságpártiak ilyenkor emlékeznek meg az 1916-os felkelésről. A hatnapos forradalmat akkor a britek leverték, vezetőik közül többet kivégeztek. Londonderry volt a színhelye ráadásul a véres vasárnapként elhíresült eseményeknek is: 1972. január 30-án 13 fegyvertelen ír szabadságjogi tüntetőt lőttek agyon brit katonák a városban.