Hatalmas sorok állnak a keleti és a déli határátkelőknél

Publikálás dátuma
2019.04.19. 11:35

Fotó: Népszava
Van, ahol három órát is kellhet várakozni. Máshol viszont nincs sor, így érdemes tájékozódni indulás előtt.
Jelentős torlódás alakult ki a szerb, a román és az ukrán határátkelőhelyek kilépő oldalán az európai iskolai szünetek és a szabadságukra hazatérő vendégmunkások miatt.
A Röszke autópálya-határátkelőnél a kilépési oldalon másfél kilométeres a torlódás, és két órát kell várakozniuk a személyautóval érkezőknek. Az autósoknak érdemesebb a kisebb határátkelőhelyeket választani Bács-Kiskun megyében, a bácsszentgyörgyi, hercegszántói átkelőnél nincs fennakadás.
A röszkei autópálya-határátkelőhelyen viszont személyautóknak két, buszoknak egy, tehergépkocsiknak három órát kell várakozniuk a kilépésre.

A röszkei közúti átkelőhelyen, Bácsalmásnál és Tompánál egy óra a várakozás, Tiszaszigetnél másfél óra.
Románia felé Csanádpalotánál két óra, Csengersimánál és Vállajnál fél óra a torlódás, a többi határátkelőnél nem alakult ki jelentős torlódás. Záhonyban is két órát kell várakozniuk a kilépő személyautóknak. Ugyancsak kétórás a várakozás a kilépő oldalon Barabásnál, Beregsuránynál, Lónyánál és Tiszabecsnél.
Az ásotthalmi közúti határátkelőhelyen technikai okok miatt szünetelt is a határfogalom pénteken, közel három órán át. Az friss híreket az átkelőkről a rendőrség honlapján lehet követni.

Járhatatlan az M7-es

Délelőtt 10 óra körül már az M1 és M7 közös kivezető szakaszán is nagy volt a torlódás, de még folyamatosan lehetett haladni. A Balatonhoz közeledve azonban tarthatatlanná válik a helyzet: a 71-es elágazásától Balatonvilágosig 40 perc alatt lehet megtenni pár kilométert.
A húsvét miatti zsúfoltságot útlezárás is nehezíti, hosszú szakaszokon teljesen áll a forgalom. Rendőröket sehol sem lehet látni.

Témák
határátkelők
Frissítve: 2019.04.19. 12:05

Orbán példáján mutatja be a ZDF, hogy milyen könnyű elcsalni az uniós pénzeket

Publikálás dátuma
2019.04.19. 10:57

Fotó: ZDF
Felcsúton járt a német köztévé riportere, ahol hadonászva kiabáló biztonsági őrökkel, valamint kínos hallgatásba burkolózó kisvasutas szakemberekkel találkozott.
A ZDF félórás videóriportot készített az uniós támogatások felhasználásáról, szúrta ki az Átlátszó. A német közszolgálati tévé műsora, a Zoom+ annak járt utána, hogy miképpen költi az Európai Uniótól kapott támogatásokat Magyarország, Csehország, és Románia. A félórás videónak már a címe is beszédes:
"könnyű csalni".

Magyarországgal kapcsolatban az elmúlt néhány év eseményeit sűrítik pár percbe. Bemutatják a felcsúti stadiont és kisvasutat, elmagyarázzák Orbán Viktor kapcsolatát Mészáros Lőrinccel, felrajzolják Mészáros cégbirodalmát, emellett kitérnek az Orbán vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-ügyre, és a kormánypárti propagandát terjesztő médiabirodalomra és magyar köztévére is.
A videóban megszólal Márky-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Hadházy Ákos parlamenti képviselő, és Ingeborg Gräßle, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának elnöke is. Magyarországgal a 7. perctől foglalkoznak az alábbi videóban.
Szerző

Ebben sem mondtak igazat: szó sincs arról, hogy egyéni számlán kezeljék a volt magánnyugdíj-pénztári tagok pénzét

Publikálás dátuma
2019.04.18. 22:04
Jól döntöttek, akik a magánnyugdíj-pénztári tagságuk megtartását választották FOTÓ: NÉPSZAVA
Nincs is értelme, de ezt mindig is tudni lehetett.
Az egyik fő ígéret az volt a magánnyugdíjak államosításánál, hogy a megtakarításokat egyéni számlákon kezelik majd az állami rendszerben. Ez azóta sem valósult meg, viszont az akkor államosított 3000 milliárd forintot rég elköltötték, ezért Mesterházy Attila MSZP-s képviselő írásbeli kérdéssel kereste meg Rétvári Bencét, az Emmi államtitkárát a témában - számolt be az RTL Klub híradója. Rétvári válasza szerint viszont a korábbi magánnyugdíjpénztári megtakarítások jóváírása  a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrehozott egyéni számlán nem értelmezhető. (A mondatnak valójában úgy kellene hangzania, hogy az állami rendszerben egyéni számla nem létezhet.) Ennek ellenére senkit nem ér kár - közölte Rétvári -, mert nyugdíjakat úgy számolják, mintha sosem lettek volna magánnyugdíjpénztárak. A kormány szerint a jelenlegi rendszerből azt lehet látni, hogy ki, milyen nyugdíjra számíthat majd, így nincs is szükség az egyéni, virtuális számlákra. Mesterházy szerint ez azt jelenti, hogy az államosítás idején nyíltan hazudtak annak céljáról és módjáról az embereknek. A híradónak nyilatkozó szakértő szerint a felosztó-kirovó magyar nyugdíjrendszerben egyéni számlának valóban nincs értelme, ilyet nem is lehet ígérni.  A mai Kormányinfón Gulyás Gergely is azt közölte, hogy ebben a ciklusban nem lesz egyéni nyugdíjszámla. A jelenlegi felosztó-kiróvó rendszeren a következő években nem változtatnak. 
Szerző