Előfizetés

A CIA megszellőztette a Huawei állami kapcsolatait

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.21. 10:07

Fotó: NICOLAS ASFOURI / AFP
A vállalat kínai hadseregtől, Kína Nemzeti Biztonsági Bizottságától és egy állami védelmi szervezettől szerzett pénzt.
Régóta húzódik az USA és a Huawei közti konfliktus, amelyben Egyesült Államok arra kéri szövetségeseit,  hogy ne használják a kínai cég termékeit, mert azok kockázatot jelentenek. A vállalat reakciója szerint azonban működésükre sem a kínai hadsereg, sem a kínai államapparátus nincs hatással, és hangsúlyozták, hogy komolyan veszik a felmerülő problémákat, biztonsági kérdéseket. A Times cikke szerint a CIA idén megosztotta a Huawei állami finanszírozásával kapcsolatos ismereteiket a Five Eyes védelmi szövetség országaival (Ausztrália, Új-Zéland, Kanada,z USA és Nagy-Britannia) és vállalat a kínai hadseregtől, Kína Nemzeti Biztonsági Bizottságától és egy állami védelmi szervezettől is szerzett pénzt  – írja a lap írása alapján az Index. A Központi Hírszerző Ügynökség által megszellőztetett kínai kapcsolatok annyiban biztosan különböznek az Egyesült Államok védelmi minisztériuma és az  amerikai multivállalatok kapcsolatitól, hogy az amerikai szerződésekről jóval többet lehet tudni. Brit szakértők nemrég rámutattak, hogy komoly mérnöki problémákat találtak a Huaweinél, főként a szoftverfejlesztés terén, amelyek nem biztos, hogy orvosolhatók.

Húsz évet kaphat az influenszer, aki fegyverrel akart megszerezni egy honlapot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.21. 08:59
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
A korábban egymillió követővel rendelkező Rossi Lorathio Adams II most előzetesben ül.
Rossi Lorathio Adams II korábban részeg és meztelen emberekről feltöltött videóival vált népszerűvé, amik miatt elképesztő méretű követőtábort tudhatott magáénak a különböző közösségi média felületeken. Mivel rajongói gyakran használták a „do it for state” ( „csináld meg poénból”) kifejezést, meg akarta szerezni az ezzel egybevágó nevű honlapot a doitforstate.com -ot, ami ekkorra már egy iowai férfié volt – írja a CNN.
Adams éveken át próbálkozott azzal, hogy megvegye a domaint, sikertelenül. Három éve addig fajult a dolog, hogy
a honlap tulajdonosának barátját is megfenyegette: fegyveres hangulatjeleket küldött neki.

Mivel ezzel sem járt sikerrel, a tettek mezejére lépett, megkérte unokatestvérét, Sherman Hopkins Jr-t hogy maszkkal a fején, sokkolóval és fegyverrel menjen el férfi lakására és szerezze meg a domaint. Hopkins eleget tett a kérésnek, és sikerült is kizsarolnia a honlapot a sértettből, ám az  
néhány perccel később megszerezte a támadó fegyvert és megsebesítette támadóját.

Hopkins-t tavaly húsz év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, Adams jelenleg előzetesben van és nagy valószínűséggel ő is rácsok mögött tölti a következő évtizedeket, valamint ki kell fizetnie a rá szabott  250 ezer dolláros (70 millió forint) pénzbüntetést.

A félelem legyőzésére hívott fel a pápa a vigilián

MTI
Publikálás dátuma
2019.04.21. 08:01

Fotó: VINCENZO PINTO / AFP
Ferenc pápa arra szólította fel az embereket a szombat esti vigilián, hogy győzzék le a félelmet és a kétségbeesést, mert ezek véget vetnek a reménynek.
A húsvéti virrasztás szertartása hagyomány szerint a teljesen sötétbe boruló Szent Péter-bazilika bejárati csarnokában indult, ahol az egyházfő megáldotta a tüzet és a húsvéti gyertyát. A gyertyára rávéste a görög ábécé első és utolsó betűjét, az alfát és az ómegát, valamint az idei évszámot. A gyertyaviaszba négy tömjénmagot is beleillesztett kereszt alakban. Ezt követően a pápa meggyújtotta a gyertyát, és azt kézben tartva a bazilika főoltáráig haladt, a vele koncelebráló papoktól kísérve. A szokás szerint a hívőkkel teli Szent Péter-bazilika ezalatt teljes csendben volt, a fényeket eloltották, és csak a papok és a hívők kezében levő gyertyák világították meg az épület belsejét. A bazilikában akkor gyulladtak meg a fények, amikor a pápa az oltárhoz ért. A szertartás során megszólalnak a Szent Péter-bazilika három napja néma harangjai is.      
A pápa szentbeszédében az életnek arról a négy nagy kövéről szólt, amelyek "szétzúzzák a reményeket és várakozásokat". Ezek: "a halál, a bűn, a félelem és a világi dolgokhoz való ragaszkodás". "A reményt gyakran a bizalom elvesztésének a köve is gyengíti. Amikor eluralkodik az az elképzelés, hogy minden dolog rosszul megy, és a legrosszabb esetben a rossz nem is ér véget soha, akkor arra a lemondással teli hiedelemre jutunk, hogy a halál erősebb az életnél, és cinikussá, gúnyolódóvá válunk... és végül kialakul az a lelki állapot, amelyben csak a sírra gondolunk: minden ott ér véget reménytelenül" - mondta, és felszólította a hívőket, hogy kérdezzék meg maguktól, merre vezet az útjuk az életükben, és ne temessék el a reményt. Ferenc pápa a virrasztáson nyolc személyt részesít majd a keresztség, valamint az első áldozás és bérmálkozás szentségében. Három férfi és öt nő van közöttük: a legfiatalabb 21, a legidősebb 61 éves.