Kétszáznál is több halottja van a Srí Lanka-i merényletsorozatnak

Publikálás dátuma
2019.04.21. 17:28

Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP
Egyelőre senki nem vállalta a felelősséget az összehangolt támadásokért.
Az elmúlt évek legsúlyosabb terrorsorozata rázta meg vasárnap Srí Lanka fővárosát, Colombót és környékét. Nyolc robbantásos merénylet történt, ezek közül három keresztény templomban, négy pedig szállodákban. A jelenlegi adatok szerint 207 halálos áldozata (köztük 35 külföldi állampolgár) és több, mint 450 sérültje (ebből 19 külföldi) van a támadássorozatnak. A külföldi áldozatok között kínai, brit, holland és török állampolgárok is vannak. A magyar külügyminisztérium tájékoztatása szerint jelenleg nincs információ arról, hogy magyar érintettje lenne a támadásoknak.
Az összehangolt támadásokat eddig semmilyen szervezet sem vállalta magára.

A húsvétvasárnap, kora délelőttre időzített hat merénylet szinte egyszerre történt. Colombóban a Szent Antal templomot, és három luxusszállodát támadtak meg. A fővárostól nem messze fekvő Negombo Katuvapitijai Szent Sebestyén-templomában és a Batticaloa egyik templomában volt robbanás, éppen a húsvéti mise idején. A jelenlegi információk szerint 
a detonációk egy részét öngyilkos merénylők okozták.

A hetedik robbanás órákkal a többi után történt, egy kisebb szállodában, Dehivelában, amely szintén a főváros közelében található. A detonáció során két ember meghalt. Nem sokkal ezután egy másik külvárosi lakóövezetben is robbantottak egy házkutatás közben, itt három rendőr is életét vesztette. A legfrissebb hírek szerint ezt 
a két utóbbi merényletet is az első hat robbantás felelősei követték el, menekülés közben.

Az ország kormánya kijárási tilalmat rendelt el, és felfüggesztette a közösségi média működését is. A délutáni órákban hét embert őrizetbe vettek, közülük hármat letartóztattak. A Guardian információi szerint azóta még több ember került őrizetbe, de őket még nem hallgatták ki, és a nevüket sem hozták nyilvánosságra.

Etnikai, vallási feszültségek

Sri Lankán hivatalosan 2009-ben ért véget az 1982-ben kezdődött polgárháború, amit a kormány és a buddhista vallású szingaléz többség ellen indított a hindu Tamil Ilam Felszabadító Tigrisek nevű lázadó (terrorista) szervezet az ország északi részének elszakadása érdekében. A harcokban 80-100 ezer ember halt meg. A polgárháború vége óta nem volt jelentősebb támadás vagy terrormerénylet az országban, bár 2018 elején néhány hónapos szükségállapotot hirdettek, mert egy buddhista csoport mecseteket és muszlimok tulajdonában lévő üzleteket támadott meg. A 21 milliós Sri Lankán a lakosság mindössze hat-hét százaléka katolikus (70 százalék körül van a buddhisták aránya, 10-12 százalék muszlim, illetve hindi) , de a katolicizmust egységesítő erőnek tekintik, mivel az kisebbségi tamilok és a többségi szingalézek egyaránt az egyház tagjai. 

Frissítve: 2019.04.22. 09:01

Őrizetbe vettek hét embert Srí Lankán, három rendőr meghalt az akcióban

Publikálás dátuma
2019.04.21. 15:06

Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP
Részleteket nem tudni, a merényleteket még senki nem vállalata magára.
Őrizetbe vettek hét embert vasárnap Colombóban egy házkutatás során, amelyben három rendőr életét vesztette - közölték a Srí Lanka-i hatóságok. A rendőrök a főváros Dematagoda nevű peremkerületében tartottak házkutatást, ahol a nyolcadik robbanás történt. Az AP hírügynökség értesülései szerint az akció során a házban tartózkodók legalább két robbanószerkezetet is működésbe hoztak, a hatóságok szerint a három rendőr e robbanásokban vesztette életét. Ruvan Vidzsevardena Srí Lanka-i védelmi miniszter helyi idő szerint vasárnap este tartott sajtótájékoztatóján a merényleteket vallási szélsőségesek által elkövetetett terrorcselekményeknek nevezte. Hozzátette, hogy a nyolc robbantás nagy része vélhetően öngyilkos merénylet volt. Ranil Vikremeszinghe miniszterelnök aggodalmának adott hangot miatt, hogy a húsvétvasárnapi merényletek - amelyek elkövetőjeként egyetlen szervezet sem jelentkezett - negatív hatással lehetnek az ország biztonsági helyzetére és a gazdaságára.  A húsvétvasárnapi nyolc robbantás - köztük több öngyilkos merénylet - elkövetőjeként egyetlen szervezet nem jelentkezett. Az ország kormánya kijárási tilalmat rendelt el, és felfüggesztette a közösségi média működését is. 
Szerző
Frissítve: 2019.04.22. 09:10

Az egész világ elítéli a Srí Lanka-i merényleteket

Publikálás dátuma
2019.04.21. 14:11

Fotó: Twitter/ABC NEws
Magyar áldozatról nem tudni.
Számos állam- és kormányfő, illetve nemzetközi szervezet vezetője elítélte vasárnap a Srí Lankán keresztény templomok és luxusszállodák ellen aznap elkövetett robbantásos merényleteket, amelyekben 200-nál többen meghaltak és legalább 500-an megsebesültek. Egyúttal valamennyien együttérzésüket, illetve részvétüket nyilvánították az áldozatoknak és hozzátartozóiknak. Hagyományos húsvétvasárnapi beszédében Ferenc pápa azt mondta: "együttérez ennek a kegyetlen erőszaknak az áldozataival, akiknek húsvétkor fájdalmat kell elszenvedniük és gyászolniuk kell". Donald Trump amerikai elnök rettenetes terrorcselekménynek minősítette a történteket, és értésre adta, hogy az Egyesült Államok kész segíteni Srí Lankának abban, hogy kezelni tudja a helyzetet. Theresa May brit miniszterelnök Twitter-üzenetében rémisztőnek nevezte a támadásokat, és hangoztatta, hogy a nemzetközi közösségnek össze kell fognia, és el kell érnie, hogy mindenki félelem nélkül gyakorolhassa hitét. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az áldozatokat és a hozzátartozókat együttérzéséről biztosítva azt is jelezte, hogy az Európai Bizottság kész segítséget nyújtani a merényleteket követően szükségessé vált intézkedésekhez és munkálatokhoz. Frank-Walter Steinmeier német államfő gyáva terrortámadásoknak nevezte a merényleteket. Angela Merkel kancellár szóvivője útján azt emelte ki: a terrorizmus, a vallási alapú gyűlölet és intolerancia soha nem győzedelmeskedhet. Emmanuel Macron francia elnök is a hívők elleni "aljas merényletről" írt Twitter-üzenetében. Sebastian Kurz osztrák kancellár körmönfont terrortámadásnak minősítette a robbantásokat, elítélte azokat, és aggodalmát fejezte ki miattuk. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Srí Lanka-i államfőnek küldött táviratában cinikus és kegyetlen cselekedetnek nevezte a merényleteket. Leszögezte, hogy Moszkva megbízható partnere marad Colombónak a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben. Reuven Rivlin izraeli elnök förtelmes bűncselekményként említette a terrorsorozatot. A zsidó állam feje úgy fogalmazott, hogy "bármely vallás elleni támadás mindegyikünk elleni támadás". Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke szintén elítélő nyilatkozatot adott ki. Recep Tayyip Erdogan török elnök az egész emberiség elleni támadásnak nevezte a történteket. Elítélte a merényleteket az afgán elnök, az indiai miniszterelnök, valamint a bahreini, a katari külügyminisztérium és az Egyesült Arab Emírségek kormányzata is.

Magyar áldozatról nem tudni

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a leghatározottabban elítéli a keresztény közösséget sújtó, Srí Lanka-i aljas támadásokat - közölte a KKM vasárnap. A közleményben azt írták: a tárca megdöbbenéssel értesült a húsvétvasárnapi merényletekről, az iszonyú támadásokat a leghatározottabban elítéli. Több robbanás szándékosan a húsvétot templomban ünneplő keresztény közösséget célozta, ami elmondhatatlanul aljas cselekedet - tette hozzá a minisztérium. A KKM kapcsolatban van a hatóságokkal, jelenleg nincs információ arról, hogy magyar érintettje lenne a támadásoknak. "Legmélyebb együttérzésünkről biztosítjuk az áldozatok családjait és a sérülteket" - áll a KKM közleményében.

Szerző
Frissítve: 2019.04.22. 09:07