Előfizetés

Még 87 bombát találtak Colombóban, vészhelyzetet hirdettek Srí Lankán (videón az egyik pokolgép robbanása)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.22. 13:48

Fotó: Youtube
A feltételes szükségállapot éjféllel veszi kezdetét az országban.
A vasárnapi véres merényletsorozat után hétfőn közel száz újabb robbanószerkezetet találtak Srí Lanka fővárosában, Colombóban. A BBC azt írja, 87 kisebb erejű bombát egy buszpályaudvaron talált meg a rendőrség a város Pettah nevű negyedében, nem messze a repülőtértől. Korábban az államfő érkezését előkészítő katonák a reptéren is találtak egy 1,8 méter hosszú csőbombát.
Egy autóba rejtett pokolgép pedig hatástalanítás közben lépett működésbe.

Ez - a vasárnapiakhoz hasonlóan - szintén egy keresztény templom mellett történt a BBC szerint. Nem tudni, megsérült-e valaki a detonáció miatt.
Rajitha Senaratne kormányszóvivő idő közben megnevezte a csoportot, amire a hatóságok gyanakszanak: a felelős szerintük a Nemzeti Tauhít Dzsamaat (National Towheed Jamath, NTJ), amit nyersen talán nemzeti tauhid mozgalomnak lehetne fordítani, amiből a tauhid nagyjából az Istennel való egységre kíván utalni. A csoportra nagyjából egy évvel ezelőtt figyeltek fel a hatóságok, amiért buddhista szobrokat rongáltak a tagjai.
Arra, hogy az NTJ készül valamire, már két héttel a merényletsorozat előtt figyelmeztették a hatóságokat. Az erről szóló információ minden esetre nem ért el a kabinetig Senaratne szerint. Hemasiri Fernando védelmi államtitkár pedig arról nyilatkozott, nem is ekkora volumenű támadásról szólt az értesülés, hanem egy-két elszigetelt incidensről. A rendőrséget figyelmeztették a veszélyről, mondta Fernando, és egyúttal elismerte, hogy konkrét lépéseket nem tettek az ügyben.
A kormány úgy tartja, nemzetközi segítséggel, terroristák határokon átívelő együttműködésével készítették elő a vérengzést

- nyilatkozta korábban Senaratne kormányszóvivő. Úgy gondolják, az NTJ mögött külföldi radikálisok állnak. Éppen ezért, Srí Lanka nemzetközi segítségre is számít a helyzet megoldásában, és a külföldi szálak felderítésében. Megjegyzendő, a felelősséget a történtekért hétfő estig sem az NTJ, sem más szervezet nem vállalta magára.
A hétfőn összehívott nemzetbiztonsági tanács úgy döntött, éjféllel életbe léptetnek egy az ország egészére kiterjedő feltételes szükségállapotot. Ennek célja a terror megfékezése, és - mint hangsúlyozzák - nem a szólásszabadság korlátozása. Az intézkedés felhatalmazhatja a rendőrséget és a katonaságot, hogy gyanús személyeket bírósági végzés nélkül fogva tarthassanak, illetve kihallgathassák őket. Az előző naphoz hasonlóan, hétfő este 8-tól kedd hajnali 4-ig is kijárási tilalmat rendeltek el Colombóban, és a közösségi média mindenféle platformját a merényletsorozat kezdete óta blokkolja a kormány. Keddet nemzeti gyásznappá nyilvánították.
Az elmúlt évek legsúlyosabb terrortámadása rázta meg vasárnap Srí Lanka fővárosát, Colombót és környékét: nyolc robbantásos merénylet történt, ezek közül három keresztény templomban, négy pedig szállodákban. Hatot öngyilkos merénylő követett el, kettő bomba házkutatások során robbant - három rendőrrel is végezve. Hétfő reggelre 290-re emelkedett a Srí Lanka-i merényletsorozat áldozatainak száma, a sebesültek száma pedig megközelíti az 500-at. Az áldozatok többsége helyi, 35-en külföldi állampolgárok. Eddig 24 gyanúsítottat vettek őrizetbe.
Vasárnap, a késői órákban Molotov-koktéllal támadtak egy Srí Lanka-i mecsetre is, továbbá felgyújtottak két muszlim tulajdonosú boltot a hatóságok szerint.

Etnikai, vallási feszültségek

Sri Lankán hivatalosan 2009-ben ért véget az 1982-ben kezdődött polgárháború, amit a kormány és a buddhista vallású szingaléz többség ellen indított a hindu Tamil Ilam Felszabadító Tigrisek nevű lázadó (terrorista) szervezet az ország északi részének elszakadása érdekében. A harcokban 80-100 ezer ember halt meg. A polgárháború vége óta nem volt jelentősebb támadás vagy terrormerénylet az országban, bár 2018 elején néhány hónapos szükségállapotot hirdettek, mert egy buddhista csoport mecseteket és muszlimok tulajdonában lévő üzleteket támadott meg.
A 21 milliós Sri Lankán a lakosság mindössze hat-hét százaléka katolikus (70 százalék körül van a buddhisták aránya, 10-12 százalék muszlim, illetve hindi) , de a katolicizmust egységesítő erőnek tekintik, mivel az kisebbségi tamilok és a többségi szingalézek egyaránt az egyház tagjai.

Orbánnak is üzent Juncker: "húsvét után visszalövünk!"

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.04.22. 11:47
Jean-Claude Juncker
Fotó: Dursun Aydemir / AFP / Anadolu Agency
Nemcsak Oroszország, de uniós tagállamok is álhírekkel terelgetik a választói akaratot "egy bizonyos irányba" - mondta az EB elnöke, majd a magyar kormányt hozta fel példaként.
Harcot hirdet az álhírek ellen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A kereszténydemokrata luxemburgi politikus a Berliner Morgenpost című német lap hírportálján hétfőn ismertetett nyilatkozatában kiemelte, hogy az európai parlamenti (EP-) választás kampányának időszakában személyesen is fellép az Európai Uniót (EU) vagy a közösség javaslattevő és végrehajtó intézményét, az általa vezetett brüsszeli testületet érintő alaptalan híresztelésekkel szemben.
"Reagálnunk kell, ha kormányok olyan állításokat tesznek az EU-ról vagy a bizottságról, amelyek nem felelnek meg a valóságnak"

- mondta Jean-Claude Juncker. Hozzátette, hogy ebben a tevékenységben személyesen is részt vesz a következő hetekben. Mint mondta, "húsvét után, szerdától visszalövünk".
Kifejtette, hogy EU-tagállamok kormányainak részéről is tapasztalható igyekezet az EP-választás befolyásolását célzó manipulációra. Nemcsak Oroszország, hanem EU-s tagországok is megpróbálják "fake news révén terelgetni a választói akaratot egy bizonyos irányba".
Az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktor magyar kormányfőt említette rossz példaként.

Mint mondta, Orbán azt állítja, hogy őt terheli a felelősség a brit EU-tagság megszüntetéséért (Brexit), pedig meggyőző bizonyítékok szólnak ennek az ellenkezőjéről. "A magyar kormány azt is állítja, hogy én vagyok a hibás Európa kelet-nyugati megosztottságáért, holott a bizottság mindent megtett ezeknek az árkoknak a betemetéséért" - mondta Jean-Claude Juncker.
Az Orbán-kormány az EP-választás fideszes kampányát megelőzően - azt megalapozva - kezdett napi 100 millió forint közpénzt elégető plakátkampányba, melynek egyik céltáblája a néppárti Juncker volt. A kampány nyomában elindult eseménysorozat a Fidesz EPP-s tagságának felfüggesztéséhez vezetett.

Szijjártó céltáblának ajánlkozik

Európának új vezetőkre van szüksége, olyanokra, akik felismerik az európai emberek érdekeit, és képesek is azokat megvédeni - reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Juncker kijelentésére. Szijjártó azt is elismételte, amit korábban konkrétan kiemelt és cáfolt az EB-elnök, mi szerint ő lenne felelős a Brexitért. A külügyminiszter szerint ezért Juncker európai vezetőként megbukott. Azt is elmondta, hogy a brüsszeli politikus bizonyára lenézi az európaiakat, hogy azt gondolja, terelgetni kell őket.

Tucatnyi katonával végeztek ismeretlen fegyveresek Maliban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.22. 11:19
Őrjáraton egy katona Maliban - illusztráció
Fotó: KAMBOU SIA / AFP
Tizenegy kocsiból álló konvojjal támadtak a támaszpontra, amit felgyújtottak és felszerelést zsákmányoltak onnan. A támadók közül is sokan meghaltak.
Ismeretlen fegyveresek támadtak meg egy katonai támaszpontot Maliban, írja a Spiegel. A nyugat-afrikai ország középső részén, Guiré városánál történt incidensben
11 katona vesztette életét és 15 támadóval végeztek.

Az ismeretlen támadók a hadsereg Guirében lévő táborát egy tizenegy kocsiból álló konvojjal közelítették meg – közölte Niame Keita helyi tisztségviselő, mint azt az AFP értesülései nyomán a 24.hu írja. "Felgyújtották a tábort és felszerelést zsákmányoltak" – tette hozzá. A támadást egyetlen szervezet sem vállalta magára. Válaszként megerősítik a katonai jelenlétet a régióban.
Maliban szombaton egy robbantásos merénylet egy ENSZ-katona életét követelte, és négy másik megsérült. Márciusban az al-Kaida helyi ága jelentkezett egy hasonló támadás elkövetőjeként, amelyben tizenhat katona vesztette életét a központi fekvésű Mopti térségében.
Szintén márciusban fegyveresek mészárolták le az Ogossagou Peulh nevű fali lakóit, mintegy 160 embert, köztük várandós nőket és időseket is. A BBC szerint a tömeggyilkosságot egy etnikai alapon szerveződő fulbe csoport követte el, akik lőfegyverekkel és bozótvágó késekkel estek dogon származású áldozataiknak. A mészárlás nyomán végleg elvesztette mind az ellenzék, mind a kormánytöbbség bizalmát, és múlthéten lemondott Soumeylou Boubeye Maiga, Mali miniszterelnöke. Ekkorra már tízezres utcai tüntetéseket is szerveztek ellene, mondván, képtelen megállítani az országban elharapózó erőszakot.
Maliban az al-Káida 2012-es megjelenésével vette kezdetét a mostanáig nem csillapodó erőszak-hullám. A katonai fellépés és egy 2015-ös békeegyezmény ellenére a nyugat-afrikai ország jelentős része - főleg északi területek - még mindig a szélsőségesek kezén van.