Elhunyt Luxemburg korábbi nagyhercege

Publikálás dátuma
2019.04.23. 09:36

Fotó: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP
A Nassau-Weilburg-ház ötödik uralkodója, János 98 éves volt.
98 éves korában hunyt el János (Jean Benoit Guillaume Robert Antoine Louis Marie Adolphe Marc d'Aviano), Luxemburg korábbi nagyhercege – jelentette be fia, Henrik nagyherceg Luxembourgban kedden.    A helyi sajtó szerint Nassau-Weilburg-ház ötödik uralkodója április közepén került kórházba tüdőbántalmakkal, hétvégén állapota jelentősen romlott. 
Kedd hajnalban családja körében érte a halál.

A nagyherceg, aki 1921-ben született a luxembourgi Berg kastélyban Félix Bourbon-pármai herceg és Sarolta luxemburgi nagyhercegnő gyermekeként, 1964 novemberétől 36 évig volt a hercegség uralkodója, és 2000 októberében mondott le a címről legidősebb fia, Henrik javára.
Családi fotó János nagyherceg 90. születésnapján
Fotó: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP
Szerző
Témák
Luxemburg

Több autós cég is segít újjáépíteni a Notre Dame-ot

Publikálás dátuma
2019.04.23. 09:17

Fotó: LIONEL BONAVENTURE / AFP
Komoly összegek érkeztek a székesegyház renoválására.
100 000 eurót (31,6 millió forintot) adományoz a Nissan a tűzkárt szenvedett Notre Dame felújítására. A japán cég a francia Renault-val ápolt szövetsége 20 éves múltra tekint vissza, és a vállalat európai központja is Párizsban található. A Total francia olajipari vállalat 100 millió eurót ( 31,6 milliárd forintot) ajánlott fel a renoválásra, a Stephane Ratel Motorsports Group pedig 50 000 euróval (15,8 millió forint) támogatja a projektet. A székesegyház újjáépítésére folyamatosan gyűlnek a bőkezű adományok, a múlt héten már egymilliárd dollárt számoltak össze.
Szerző
Témák
Notre Dame

Trump nem hajlandó kiadni cége pénzügyeit

Publikálás dátuma
2019.04.23. 08:01

Fotó: NICHOLAS KAMM /
A képviselőház ellenőrzési bizottságának vezetője idézést küldött az elnök és cége üzleti ügyeit intéző könyvelő irodának.
Donald Trump vállalata pert indít annak megakadályozásáért, hogy kiadják a cég pénzügyi információit a képviselőház egyik bizottságának. Az elnök Jay Sekulow vezette jogászcsapata hétfőn nyújtotta a bíróságra a szükséges dokumentumokat. A képviselőház ellenőrzési bizottságának vezetője, Elijah Cummings büntetés terhe melletti idézést küldött az elnök és cége üzleti ügyeit intéző könyvelő irodának, és nyolc évre visszamenőleg bekérte a vállalat és az elnök személyes üzleti ügyeire vonatkozó dokumentumokat. Erre a lépésre azt követően került sor, hogy Trump volt személyes ügyvédje, 
Michael Cohen februárban a kongresszusi meghallgatásán azt állította, Trump tévesen adta meg a vagyonára vonatkozó adatokat.

„Cummings idézése érvénytelen és nem végrehajtható, mivel nincs törvényes jogalkotási célja” - írták beadványukban Trump ügyvédjei. Szerintük az idézés célja az elnök „privát pénzügyi információnak feltárása, abban a reményben, hogy kiderül belőlük valami, amit a demokraták politikai eszközként használhatnak fel az elnök ellen most és a 2020-as választásokon”. Az ügyvédek hozzátették, szerintük a demokrata párti politikusok „célja a törvényhozási bizottságaiban megszerzett irányítással az, hogy kivizsgálják Trump, sőt, a családja személyes pénzügyi és üzleti ügyeit”. Az amerikai lapok megkeresésére sem a Fehér Ház, sem a képviselőház ellenőrzési bizottsága nem válaszolt. Elemzők szerint szélesedő jogi vitára lehet számítani az elnök és a tavaly őszi félidős választások óta demokrata többségű képviselőház között. 
Több képviselőházi bizottság is vizsgálatot indított az elnök és családtagjai pénzügyeit illetően

, továbbá két bizottság is meghallgatásra rendelte be Robert Muellert, a 2016-os elnökválasztáson történt orosz beavatkozást feltáró különleges vizsgálóbizottság volt vezetőjét.
Szerző
Témák
Donald Trump