Meggyilkolták az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert

Publikálás dátuma
2019.04.23. 12:04

Fotó: Global CIR
Slavisa Krunicra ketten lőttek rá kedd éjszaka.
Meggyilkolták Slavisa Krunicot, az egyik legismertebb boszniai szerb üzletembert - közölte kedden a Nezavisne Novine című boszniai napilap az internetes oldalán. Az üzletemberre ketten lőttek rá kedd éjszaka, a férfi a kórházba szállítását követően halt bele sebesüléseibe. 
A lövöldözéskor Krunic testőre, valamint az egyik támadó is az életét vesztette.

A rendőrség tájékoztatása szerint egyelőre nem lehet tudni, miért követték el a merényletet.    Krunic néhány évvel ezelőtt egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy óriási nyomásnak van kitéve, a boszniai Szerb Köztársaság kormányához közeli személyek többször is ki akarták vásárolni cégeiből, és mivel egyetlen politikai párt sem áll mögötte, egyedül kell megküzdenie az őt érő támadásokkal. Krunic jelentős cégbirodalommal rendelkezett, egyebek mellett egy Banja Luka-i biztonsági vállalat, valamint egy országos pékséghálózat tulajdonosa volt.
Szerző
Témák
Bosznia

Sírokat gyaláztak húsvét előtt a zilahi református temetőben

Publikálás dátuma
2019.04.23. 11:45
Képünk illusztráció
Fotó: GEORGES GOBET / AFP
Nem ez volt az első eset a környéken, amikor sírköveket borogattak fel, törtek össze.
Ismeretlenek 18 sírt gyaláztak meg a Zilah belvárosában levő református temetőben - írja a Graiul Salajului helyi napilap.  Az elkövetők sírköveket borogattak fel, törtek össze. A rendőrség szóvivője a lapnak elmondta, nyomozást indítottak, és keresik az elkövetőket. Püsök Sándor Csaba Zilah református lelkész az MTI-nek elmondta: a temetőőr múlt kedden jelentette a sírrongálást. Az eset azért kapott egy hét késéssel nagy nyilvánosságot, mert a 
húsvéti istentiszteleten tájékoztatták a híveket a történtekről,

és közölték a rendőrség kérését, hogy személyesen is tegyen mindenki feljelentést, akit kár ért. Egyben felhívták a hívek figyelmét arra, hogy azonnal jelentsék, ha olyanokat látnak a sírkertben, akik feltételezhetően nem a szeretteik sírjához jöttek. A lelkész elmondta: a meggyalázott sírok a temető egy viszonylag eldugott hátsó részében találhatók, a katolikus temetőbe vivő átjáró közelében. Püsök elmondta: egyelőre nem lehet megállapítani azt, hogy célzatosan magyarellenes cselekedet történt volna. Hozzátette, hogy a helyszínelő rendőröktől tudja, hogy
korábban a helyi köztemetőben is történt a mostanihoz hasonló, de jóval kisebb vandalizmus.

Szerző
Témák
sír temető

Lemondott a kárpátaljai kormányzó

Publikálás dátuma
2019.04.23. 11:12
Hennagyij Moszkal
Fotó: Ukranian Presidency Press Office / AFP
Felmentési kérelmét az után nyújtotta be, hogy Volodimir Zelenszkij nyerte az ukrajnai elnökválasztást
Benyújtotta lemondását Hennagyij Moszkal a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás elnöke  – írja a 24tv.ua.  Moszkalj Petro Porosenko államfőnek címezte lemondási kérelmét, amelyben hangsúlyozta, saját elhatározásából kéri felmentését. Bár Moszkaljt Porosenko szövetségeseként tartották számon, a kormányzó korábban több kérdésben is szembefordult az államfővel, többek között az oktatási törvény módosítását illetően.
Szerző
Témák
Ukrajna