Az Iszlám Állam vállalta a Srí Lanka-i merényletsorozatot, de nem biztos, hogy van közük hozzá

Publikálás dátuma
2019.04.23. 14:03
Az áldozatok temetése kedden kezdődött
Fotó: JEWEL SAMAD / AFP
A terrorszervezet egy fényképet is feltöltött bizonyítékul, ennek hitelességét azonban egyelőre nem erősítették meg.
Az Iszlám Állam vállalta magára a húsvétvasárnapi Srí Lanka-i merényleteket, a terrorszervezet egy fényképet is feltöltött bizonyítékul, amelyen állítólag a nyolc öngyilkos merénylő látható, ennek hitelességét azonban egyelőre nem erősítették meg. A kormány egy helyi szélsőséges dzsihadista csoportot, a Nemzeti Tauhít Dzsamaatot gyanúsítja, tizenhárom tagjukat őrizetbe is vették, ám azt már korábban is valószínűsítették, hogy külföldről is segítséget kaphattak. Korábban a Srí Lanka-i védelmi miniszter helyettese azt mondta, a nyomozás eddigi eredményei alapján a húsvétvasárnapi merényleteket bosszúból követték el a christchurchi mecsetekben elkövetett március 15-i tömegmészárlásért, ahol 50 muszlimot gyilkolt meg egy szélsőjobboldali ausztrál férfi. Közben keddre már 321-re emelkedett a Srí Lankán húsvétvasárnap elkövetett terrortámadás áldozatainak száma, de a több száz sérült miatt félő, hogy ez még mindig nem a végleges adat. A szigetország 1948-as függetlensége óta nem ismeretlen az erőszak. Miután 1956-ra a szinhala lett az ország egyetlen hivatalos nyelve és a buddhizmust nevezték meg egyetlen állami vallásként, egyre inkább elharapódzott a nacionalizmus, és a kisebbségek konfliktusai mind véresebbé váltak. A feszültség 1983-ban polgárháborúba torkollt, a buddhista, szingaléz többség a függetlenségért küzdő hindu tamilokkal harcoltak. Harminc év vérontásnak az vetett véget, hogy 2009 május 18-án a Srí Lankai kommandósok megölték a Tamil Tigrisek nevű hindu militáns csoport vezetőjét. Hogy megfékezzék a vallási, etnikai ellentétek újabb kiéleződését, a kormány felfüggesztette a közösségi média működését, amelyen már régóta félelemkeltő álhírek terjedtek a helyi muszlim közösségekről. A kilencvenes évek elejétől számtalan pletyka terjengett arról is, hogy az iszlám közösségek radikalizálódnak és az Öböl menti országok támogatják őket, ám bizonyíték ezekre az állításokra sosem született. Az álhíreket a szingaléz és a tamil politikai erők is előszeretettel terjesztették, hogy félelmet keltsenek az iszlám vallásúakkal szemben, aminek eredményeképpen 2013-ban és 2018-ban is több muszlim tulajdonosú üzletet is porig égettek. A közösségi médiában olyan hamis információkat osztottak meg Srí Lanka-i felhasználók, mint, hogy „a muszlimok az általuk árult, vegyszerrel kezelt női fehérneműkkel akarják sterilizálni a szingaléz lakosságot, hogy azok elveszítsék többségüket a szigeten”. A keresztény közösségek ezzel szemben eddig kimaradtak a fegyveres konfliktusokból, rájuk nem tekintettek veszélyforrásként, ellentétben a muszlimokkal, akikkel szemben az az előítélet terjeng a helyi konzervatívok között, hogy át akarják venni a hatalmat az ország felett. A keresztények ellen intézett támadás a szélsőségeket kutató Amarnath Amarasingam szerint arra utal, hogy dzsihadisták lehettek a támadók.  
Frissítve: 2019.04.23. 19:13

Horogkeresztekkel firkálták össze a belgrádi magyar nagykövetség épületét

Publikálás dátuma
2019.04.23. 14:03

Fotó: BIRN / Balkan Insight
Az önkényuralmi jelek mellett a „Tűnés az utcámból!” és a „fasiszták” felirat volt olvasható.
Horogkeresztekkel firkálták össze Magyarország belgrádi nagykövetségének épületét kedd éjszaka, a diplomáciai képviselet dolgozói a falfirkát már letakarították, és feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen. Az önkényuralmi jelek mellett a „Tűnés az utcámból!” és a „fasiszták” felirat volt olvasható. A belgrádi magyar nagykövetség épülete Belgrád központjának egy forgalmas utcájában található.  Egyelőre nem lehet tudni, ki volt a firkáló, a tett kiváltó oka lehet viszont az, hogy  
a közelmúltban Sergej Trifunovic színész, az ellenzéki Szabad Polgárok Mozgalmának elnöke sértő megjegyzéseket tett a magyarokra.

Azt mondta: a szerb nép elhagyja az országot, Aleksandar Vucic elnök pedig arabokat és magyarokat telepít be Szerbiába. Később azt állította, csak rosszul fogalmazott, nem akarta megsérteni a magyarokat, és bocsánatot kért.  Szerbiában a legutóbbi népszámlálási adatok szerint körülbelül 250 ezer magyar él, főként a Vajdaságban, de mintegy 1800-an Belgrádban is magyarnak vallották magukat. Magyarország és Szerbia kormánya között a politikai vezetők elmondása szerint soha nem volt még olyan jó a kapcsolat, mint az utóbbi években.
Szerző
Témák
horogkereszt

A christchurchi mészárlást bosszulták meg a Srí Lanka-i merénylők

Publikálás dátuma
2019.04.23. 12:30

Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP
Már április 11-én tudták, hogy egy helyi iszlamista csoport katolikus templomok megtámadására készül.
A húsvétvasárnapi Srí Lanka-i összehangolt merényleteket bosszúból követték el a christchurchi mecsetekben elkövetett március 15-i tömegmészárlásért - jelentette ki a Srí Lanka-i védelmi miniszter helyettese a nyomozás eddigi eredményei alapján. A nyolc robbantásban a legfrissebb összesítések szerint 321-en haltak már meg, 521-en megsebesültek, és közülük 375-en vannak kórházban. Eddig mintegy 40 gyanúsítottat vettek őrizetbe. Az ország kormánya és hatóságai a korábbi figyelmeztetések alapján azt gyanítják, hogy a terrortámadásokhoz köze lehetett a Nemzeti Tauhít Dzsamaatnak, és egyelőre nem zárják ki, hogy a terroristák kapcsolatban álltak más, külföldi csoportokkal. A Srí Lanka-i rendőrfőkapitány-helyettes április 11-i tájékoztatójában azt írta: egy helyi iszlamista csoport katolikus templomok és India Srí Lanka-i nagykövetségének megtámadására készül. A jelentésben több olyan gyanúsított neve szerepelt, aki az új-zélandi Christchurch mecsetjei elleni támadást követően más vallások ellen uszított. A két mecsetben összesen 50 muzulmánt ölt meg egy szélsőséges ausztrál férfi.