Trump újabb esélyt kap a meghajlásra az angol királynőtől

Publikálás dátuma
2019.04.23. 14:46

Fotó: MATT DUNHAM / AFP
Állami látogatás keretében látogatja meg II. Erzsébetet az amerikai elnök, aki tavaly minden etikett-előírást felrúgva kezet fogott az uralkodónővel.
Londonba látogat június elején Donald Trump. Az amerikai elnök állami látogatásra, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként érkezik június 3-án háromnapos látogatásra a brit fővárosba. A Buckingham-palota – a brit királyi család első számú londoni rezidenciája és hivatala – kedd délután bejelentette, hogy Trump látogatásának időzítése a nyugati szövetségesek normandiai partraszállásának 75. évfordulójához kötődik. A meghívást Theresa May brit miniszterelnök adta át az uralkodó nevében 2017. januári washingtoni látogatásán, alig hét nappal Trump beiktatása után – írja az MTI. 
A nagy-britanniai állami látogatásra meghívott külföldi államfők hivatalosan az uralkodó vendégei, és a királynő valamelyik rezidenciáján, a Buckingham-palotában vagy a windsori kastélyban szállásolják el őket. Az udvar évente csak egy-két alkalommal hív meg külföldi államfőket, és a brit diplomáciai gyakorlatban komoly megtiszteltetésnek számít egy ilyen meghívás. Trump tavaly júliusban már találkozhatott a brit uralkodónővel, de az az esemény protokolláris szempontból katasztrofálisan sikerült: az amerikai elnök az etikettnek fittyet hányva meghajlás helyett kezet rázott II. Erzsébettel, közös sétájukon pedig pár lépéssel megelőzte a királynőt. 
Trump most meghajolhat
Fotó: CHRIS JACKSON / AFP
Szerző
Frissítve: 2019.04.23. 15:22

Brunei szerint nem kell aggódni a homoszexuálisokra vonatkozó új törvény miatt, mert két tanú is kell az ítélethez

Publikálás dátuma
2019.04.23. 14:42

Fotó: STR / Dean Kassim
A szultanátus halálra kövezéssel bünteti az azonos neműek közötti kapcsolatot, amit azzal magyaráznak, hogy csak a család védelmében cselekednek.
Az Európai Parlamentnek írt levelében magyarázza Brunei középkori törvényeit melyek szerint a homoszexuális aktusokért halálra kövezés jár. Állítják, a világ teljesen félreérti az új jogszabályokat, amelyek a „család és a házasság védelmében születtek”  –  írja a Guardian. A halálra kövezésnél és amputációnál (utóbbi lopásért, rablásért, előbbi pedig hűtlenségért és szodómiáért jár) 
legalább kettő vagy négy „kifogástalan erkölcsű férfi” vallomására van szükség és közvetett bizonyítékokat nem vesznek figyelembe

– írták a levélben, amelyben arra kérik az EP tagjait, hogy tartsák tiszteletben „Brunei hagyományait”.  A brutális jogszabályok ellen több ország és számos híresség is felszólalt. Az országban az 1984-ben kikiáltott függetlenség óta illegális a homoszexualitás, de eddig börtönnel büntették.
Tüntetők Brunei párizsi követsége előtt
Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP
Szerző

Az Iszlám Állam vállalta a Srí Lanka-i merényletsorozatot, de nem biztos, hogy van közük hozzá

Publikálás dátuma
2019.04.23. 14:03
Az áldozatok temetése kedden kezdődött
Fotó: JEWEL SAMAD / AFP
A terrorszervezet egy fényképet is feltöltött bizonyítékul, ennek hitelességét azonban egyelőre nem erősítették meg.
Az Iszlám Állam vállalta magára a húsvétvasárnapi Srí Lanka-i merényleteket, a terrorszervezet egy fényképet is feltöltött bizonyítékul, amelyen állítólag a nyolc öngyilkos merénylő látható, ennek hitelességét azonban egyelőre nem erősítették meg. A kormány egy helyi szélsőséges dzsihadista csoportot, a Nemzeti Tauhít Dzsamaatot gyanúsítja, tizenhárom tagjukat őrizetbe is vették, ám azt már korábban is valószínűsítették, hogy külföldről is segítséget kaphattak. Korábban a Srí Lanka-i védelmi miniszter helyettese azt mondta, a nyomozás eddigi eredményei alapján a húsvétvasárnapi merényleteket bosszúból követték el a christchurchi mecsetekben elkövetett március 15-i tömegmészárlásért, ahol 50 muszlimot gyilkolt meg egy szélsőjobboldali ausztrál férfi. Közben keddre már 321-re emelkedett a Srí Lankán húsvétvasárnap elkövetett terrortámadás áldozatainak száma, de a több száz sérült miatt félő, hogy ez még mindig nem a végleges adat. A szigetország 1948-as függetlensége óta nem ismeretlen az erőszak. Miután 1956-ra a szinhala lett az ország egyetlen hivatalos nyelve és a buddhizmust nevezték meg egyetlen állami vallásként, egyre inkább elharapódzott a nacionalizmus, és a kisebbségek konfliktusai mind véresebbé váltak. A feszültség 1983-ban polgárháborúba torkollt, a buddhista, szingaléz többség a függetlenségért küzdő hindu tamilokkal harcoltak. Harminc év vérontásnak az vetett véget, hogy 2009 május 18-án a Srí Lankai kommandósok megölték a Tamil Tigrisek nevű hindu militáns csoport vezetőjét. Hogy megfékezzék a vallási, etnikai ellentétek újabb kiéleződését, a kormány felfüggesztette a közösségi média működését, amelyen már régóta félelemkeltő álhírek terjedtek a helyi muszlim közösségekről. A kilencvenes évek elejétől számtalan pletyka terjengett arról is, hogy az iszlám közösségek radikalizálódnak és az Öböl menti országok támogatják őket, ám bizonyíték ezekre az állításokra sosem született. Az álhíreket a szingaléz és a tamil politikai erők is előszeretettel terjesztették, hogy félelmet keltsenek az iszlám vallásúakkal szemben, aminek eredményeképpen 2013-ban és 2018-ban is több muszlim tulajdonosú üzletet is porig égettek. A közösségi médiában olyan hamis információkat osztottak meg Srí Lanka-i felhasználók, mint, hogy „a muszlimok az általuk árult, vegyszerrel kezelt női fehérneműkkel akarják sterilizálni a szingaléz lakosságot, hogy azok elveszítsék többségüket a szigeten”. A keresztény közösségek ezzel szemben eddig kimaradtak a fegyveres konfliktusokból, rájuk nem tekintettek veszélyforrásként, ellentétben a muszlimokkal, akikkel szemben az az előítélet terjeng a helyi konzervatívok között, hogy át akarják venni a hatalmat az ország felett. A keresztények ellen intézett támadás a szélsőségeket kutató Amarnath Amarasingam szerint arra utal, hogy dzsihadisták lehettek a támadók.  
Frissítve: 2019.04.23. 19:13