TV2;EP-választás;ajánlóív;Fidesz;

2019-04-23 17:19:39

A Kúria szerint is jogot sértett a csak a Fidesz ajánlásairól tudósító TV2

A Nemzeti Választási Bizottság már korábban kimondta a jogsértés tényét, de a kormányhoz végtelenül lojális csatornának ez nem volt elég.

A Kúria is kimondta: jogszabálysértést követett el a TV2, amikor csak arról számolt be, hogy a Fidesz-KDNP leadta az ajánlásokat az EP-választás előtt, arról nem, hogy velük együtt a Jobbik és a Momentum is megtette ezt -írja a hvg.hu.

Az ügy alapja, hogy amikor az első három párt leadta az EP-választáshoz kellő ajánlásokat, a TV2 csak arról adott hírt, hogy a Fidesz-KDNP volt az első. Egy magánszemély viszont arra emlékeztette beadványában a Nemzeti Választási Bizottságot, hogy a Jobbik és a Momentum ugyanekkor adta le az aláírásait, ez mégis kimaradt a hírből.

Az NVB megállapította: a TV2 megsértette az esélyegyenlőség szabályait, bírságot viszont nem szabott ki, mert nem volt ismétlődő a jogsértés.

A TV2-nek ez nem volt elég, a Kúriától kértek felülvizsgálatot. Azt állították: a fontos hír az volt, hogy a Fidesz adta le elsőnek az ajánlásokat, emiatt annak nincs hírértéke, hogy ki volt a második-harmadik. Egyébként elsőként a Jobbik adta le az aláírásokat, a Fidesz csak második volt, de ennek az Országos Választási Iroda szerint sincs jelentősége, a törvény szerint az ugyanaznap történt leadás egyidejűnek számít.