Orbán Ráhel;Tiborcz István;

Fidesz-aduászé a zsíros poszt

Ömlenek az adófizetői milliárdok az Ész-ker Zrt.-hez, a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) ezúttal nettó 1,9 milliárdos közbeszerzési tanácsadói szerződést kapott a cég.

A napokban eldőlt közbeszerzésnek – amint arról írtunk – számos pikantériája van. A tenderen egyedül az Ész-Ker indult, a tendert kiíró MTÜ kapcsán pedig gyakran felmerül, hogy a miniszterelnök lányának, Orbán Ráhelnek – Tiborcz István feleségének – erős befolyása van az állami cégnél. Itt hivatalosan tanácsadó, és sajtóértesülések szerint a Zrt. vezetőségébe bekerültek jó ismerősei. És hogy a kör teljes legyen, a MTÜ egy sor olyan területen kérné ki az Ész-Ker tanácsait, ahol Tiborcz és érdekköre kifejezetten aktív volt az utóbbi években. Így a közbeszerzési értesítőben megjelent, elnagyolt feladatleírásban szerepel, hogy a MTÜ a kempingberuházásoknál, kikötő- és hajópark-fejlesztésekhez kötődő közbeszerzéseknél is kikérné az Ész-Ker tanácsát. A Zrt. vezetőjét, Kárpáti Péter Györgyöt közelinek mondható kapcsolatok fűzik a Tiborcz-házaspárhoz, így korábban közös céget vitt Tiborcz István állandó üzlettársával, Hamar Endrével. Egy időre beszállt az Orbán Ráhel törzshelyének számító Terminál éttermet üzemeltető cégbe is. Az Ész-Ker több helyütt is intézte az akkor Tiborcz-kötődésű Elios Zrt. – utóbb az EU Csalás Ellenes Hivatala által súlyosan problémásnak ítélt – közvilágítási pályázatait.

Az Ész-Ker eddigi történetéből nem lóg ki az MTÜ-közbeszerzés. Korábban a zoom.hu írta meg, hogy az évek során több mint 10 milliárd forint közpénzhez jutott a vállalkozás főleg tanácsadói szerződéseken keresztül. A 2003-ban Csömörön alapított cég az építőiparban startolt, és a cégmérlegekből ítélve sokáig csak néhány millió forintos árbevételt ért el. A helyzet akkor változott szembeötlően, amikor a betársult a cégbe az erős kormányháttérrel rendelkező Kárpáti Péter György. Az Ész-Ker 2007-ben már 129,6 millió forintra kötött közbeszerzői tanácsadói szerződést az akkor Lázár János vezette Hódmezővásárhellyel, amit 2010-ben újabb 288 milliós tanácsadói szerződés követett. A „Lázár-bizalmasnak” elkönyvelt – ám a Tiborcz-érdekkörhöz is kötődő – vállalkozás számos állami intézmény közbeszerzéseit intézte, illetve felügyelte milliárdokért. Így a Miniszterelnökség mellett a NAV, az Emmi vagy az állami tulajdonú Mavir közbeszerzéseinél is közreműködött. Közben voltak kirívó tételek, így a rekord drága, az uniós adófizetők két milliárdjából – méterenként közel ötmillió forintból – épített siófoki elkerülő úthoz az ÉSZ-ker választotta ki a megvalósíthatósági tanulmányt elkészítő céget: 62 millió forintért.

Jutott közpénz-manna Kárpáti más cégéhez is. Az Átlátszó.hu írta meg, hogy egyik vállalkozása, a CEU Consulting (a cégnek nincs köze a Fidesz által támadott egyetemhez) 2014-ben oldalanként 365 ezer forintért írt tanulmányt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek a Rubik-kockáról. A Kárpáti-érdekeltségbe tartozó New 4 Kft. nyerte a Miniszterelnökség rendezvényeinek megszervezéséről szóló közbeszerzését, 18 millió forintért, de ez a vállalkozás volt a Fidesz-frakció által egyik leggyakrabban foglalkoztatott cég 2011 és 2013 között. Ezek azonban csak morzsák voltak a 2017-es év két zsíros megrendeléséhez képest. Ekkor az Ész-Ker bekerült abba a két szuper-konzorciumba, amelyek a Lázár-vezette Miniszterelnökségnek adtak jogi tanácsot. Az uniós finanszírozású közbeszerzésekhez 4,8, a magyar költségvetésből kifizetett megrendelésekhez 5 milliárdért tették ezt. Lázár János távozása után a Gulyás Gergely vezette miniszterelnökség nem hosszabbította meg a tanácsadói szerződéseket, s kiderült: a miniszterelnökség belsős munkatársaival feleannyiért is el tudja látni ezeket a feladatokat.

Hogy az Ész-Kernek mekkora részesedése volt 2018-ig a szerződések alapján elköltött 3,5 milliárd forintból, nem tudni, ám az MTÜ mostani megrendelése jelzi, hogy a kormányerő számít a régi, tapasztalt fegyvertársnak számító cég munkájára.