Mégsem tárgyalt Orbán Viktor Ukrajna felosztásáról

Publikálás dátuma
2019.04.24. 16:37

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Valószínűleg egy félreértésen alapult a magyar sajtóban megjelent információ, kormányzati forrásaink is tagadták, hogy ilyen történt volna, lengyel forrásból szintén elképzelhetetlennek minősítették a pletykát.
2014-ben az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdetén Orbán Viktor Varsóban arról tárgyalt, hogy Lengyelország és Magyarország ossza fel egymás között Ukrajnát – terjedt el még húsvét előtt a magyar sajtóban egy lengyel portálon megjelent interjúra hivatkozva. Ezen a korábbi lengyel kormánypárt, a Polgári Platform egyik képviselője, Slawomir Nitras beszél arról, hogy szerinte Európában Oroszország és Magyarország igyekszik aláásni a második világháború után kialakult rendet és megváltoztatni a határokat. Nitras a beszélgetés egy pontján azt is megemlíti, úgy tudja, 2014-ben Orbán Viktor azt ajánlotta Varsói látogatásán tárgyalópartnereinek, Lengyelország tegye rá a kezét Lemberg térségére, míg Budapest vinné Kárpátalját. Csakhogy a riporter visszakérdésére, miszerint erre van-e bizonyítéka, Nitras úgy válaszol, ezeket Orbán Viktor nyilvános megszólalásaiból lehet kikövetkeztetni. Ukrajna felosztásáról nyilvánvalóan nem beszélt Orbán Viktor nyilvánosan – még ha tett is szerencsétlen kijelentéseket. Ezek közül is a legsúlyosabb talán az volt, amikor egy nagyköveti értekezleten Budapesten 2016 februárjában azt mondta, mindig „kell valami” Magyarország és Oroszország között a biztonságunk szempontjából, ezt „hívhatják akár Ukrajnának is”. Tavaly Tusnádfürdőn pedig kijelentette, hogy Ukrajna NATO és EU-tagsága nem reális. Ukrán és Lengyel részről szintén kiverte a biztosítékot az is, amikor 2014-ben a Kárpátaljai területi autonómia szükségességéről beszélt. A magyar kormány hivatalos álláspontja azonban sosem kérdőjelezte meg Ukrajna területi sérthetetlenségét, és miközben – akár a gázszállítások váratlan és indokolatlan felfüggesztésével – történtek megmagyarázhatatlan lépések a kijevi vezetés irányába, Magyarország egyelőre mindig megszavazta az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókat és szintén a magyar kormány volt az ukrán állampolgárok vízummentes utazásának egyik legnagyobb lobbistája az EU-ban. Ez 2017 nyarán megvalósult - és reálisan máig a legjelentősebb lépés az ukrán átlagpolgárok szempontjából az ország uniós integrációját illetően. Reálisan nézve hosszú ideiig az is marad. Orbán Viktor 2014-ben egyébként a magyar parlamenti választásokat követően járt Varsóban és találkozott Donald Tusk akkori kormányfővel – már csak azért sem reális, hogy ilyen témát felvetett volna, mert teljesen nyilvánvaló, hogy lengyel partnere lesöpörte volna az asztalról a javaslatot. A (mindenkori) magyar kormányfő azt sem gondolhatja, hogy egy ilyen terv még lengyel egyetértés esetén is kivitelezhető lenne az európai nagyhatalmak, Oroszország, Németország, jelen esetben maga az Európai Unió, de akár az Egyesült Államok támogatása nélkül. Ezek közül jelenleg egyik sem reális. Kormányzati forrásaink is badarságnak minősítették egyébként a dolgot, egyikük azt mondta, igazából reagálni sem érdemes rá, annyira abszurd.

Vége a tavasznak csütörtökön, 28 fok lesz

Publikálás dátuma
2019.04.24. 16:25
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Kárpát-medence térségébe a nyugat-európai ciklonrendszer előoldalán meleg, labilis, csütörtökön már valamivel szárazabb levegő érkezik.
Szerdán gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Eleinte főként a Dunántúlon, este a középső országrészben, éjszaka már egyre inkább északkeleten alakulhat ki szórványosan zápor, helyenként zivatar. Csütörtökön a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható. Zápor, zivatar főleg a középső tájakon alakulhat ki néhol. A délies szél nagy területen megerősödik, az Alpokalján és a Kisalföldön olykor viharossá is fokozódhat.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 14 fok között alakul, de kisebb körzetekben 10 fok alá hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 23 és 28 fok között várható.

Időjárási helyzet Európában

Nyugat-Európa felett többközéppontú ciklonrendszer található, emiatt a kontinens nyugati részein nagyrészt felhős az ég, több helyen esik az eső, záporeső, helyenként zivatar is előfordul. A tartós eső miatt Spanyolország és Portugália egyes részein alig emelkedik 10 fok fölé a hőmérséklet.
Ezzel egyidejűleg Skandináviától egészen a Fekete-tenger keleti medencéjéig egy nagykiterjedésű anticiklon húzódik, ennek hatására általában napos, száraz az idő, többnyire 15 és 22 fok között alakul a csúcsérték, azonban Oroszország és Norvégia északi tájain néhol mindössze 10 fok alatt marad a hőmérséklet napközben is. A Kárpát-medence térségébe a nyugat-európai ciklonrendszer előoldalán meleg, labilis, csütörtökön már valamivel szárazabb levegő érkezik.
Témák
időjárás

Az OLAF, az MSZP és a Párbeszéd - és egy 15 kilométer magas torony húszezres bankókból

Publikálás dátuma
2019.04.24. 16:20

Fotó: Vajda József
A korrupció visszaszorítása érdekében csatlakozzon Magyarország uniós ügyészséghez, ezt szorgalmazza az MSZP-Párbeszéd, amely törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy nyilvánosságra hozzák az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentéseit a magyar hatóságok.
Az elmúlt öt évben 2500 milliárd forint "vándorolt ki" az országból gyanús csatornákon, illetve került "lezsírozott" közbeszerzések segítségével magánzsebekbe, állította a Legfőbb Ügyészség épülete előtt Bangóné Borbély Ildikó. Az MSZP-s képviselő szerint ha 20 ezer forintos bankjegyeket egymásra tesznek, akkor ez az összeg 15 kilométeres tornyot tesz ki, magasabb, mint a Himalája - Polt Péter legfőbb ügyész viszont semmit nem érzékel ebből. Bangóné Borbély Ildikó szerint azonban nemcsak a politikusok és intézmények (például az Európai Ügyészség, amihez a kormány semmiképp nem akar csatlakozni) tehetnek a korrupció visszaszorításáért. A mindennapi korrupció érdekében legalább ennyire fontos, hogy a magyar munkavállalóknak is európai béreket kapjanak, ennek érdekében egységes európai minimális bérre és európai családi pótlékra van szükség.
Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője azt mondta, Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője sikerrel nyújtott be az EP-nek egy jogszabály-tervezetet, amely kötelezni fogja a tagállamokat az OLAF-jelentések nyilvánosságra hozatalára. Annak érdekében, hogy ezzel az uniós szabállyal összhangba hozzák a magyar jogszabályokat, az MSZP-Párbeszéd törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek az OLAF-jelentések nyilvánossága érdekében - mondta. Barabás Richárd naprakész közbeszerzési adatbázis megteremtését, a normatív támogatások emelését is javasolta, illetve azt, hogy csökkentsék azon beruházások számát, amelyek "a betonba öntik a pénzt".
Szerző
Témák
OLAF korrupció