Akár életveszélyes is lehet, de mindenkit megvisel a hőmérséklet durva ingadozása

Publikálás dátuma
2019.04.26. 11:00
Illusztráció
Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
Még az egészséges szervezetet is komolyan megterheli a következő napok időjárása. Az idősek és szívbetegek számára azonban a hirtelen érkezett nyári meleget váltó markáns hidegfront életveszélyes is lehet.
Az előttünk álló napok meteogyógyászati szempontból rendkívül megterhelőek lesznek, a hétvégén extrém terhelés várható – írta Pintér Ferenc meteogyógyász a Facebook-oldalán.
Pénteken fronthatás nem érvényesül, de a nyárias, délután akár 30 fokot is elérő melegben melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek az érzékenyebbeknél, de az ilyenkor megszokottnál 10-12 fokkal magasabb hőmérséklet sok embert megvisel. A tünetek a több napja tartó terhelés miatt pedig akár fokozódhatnak is. Sokan észlelhetnek fejfájást, akár migrént is, de szinte mindenki tompább, fáradékonyabb lehet a megszokottnál - olvasható a MeteoKlinika honlapján.
Délutántól több helyen fülledtté válik a levegő, ez nehézlégzést, légszomjat, mellkasi fájdalmakat okozhat. A vérnyomás-problémákkal élőknek is nehéz napjuk lesz, ezért – ha lehet - kerüljék a megterhelő tevékenységeket, legyen az akár fizikai munka vagy szellemi feladat – javasolta a meteogyógyász. 
Az esti óráktól erős hidegfront közelíti meg térségünket, aminek hatását a Dunántúlon élők már napközben is érezhetik. Drasztikus lesz a változás: kevesebb mint 24 óra alatt több mint 10 fokot hűl a levegő, ami extrém terhelést jelent a szervezetnek. Még a gyengén időjárás-érzékenyek számára is, de az idősek és szívbetegeknek a hirtelen érkező kánikulai meleg és a közelítő markáns hőmérséklet-zuhanás
életveszélyes is lehet.

A vérnyomás ilyenkor „hullámvasutazik”: erősen kiugró értékekre és infarktus kialakulásának kockázatára is készülni kell. 
A pénteki kínzó, migrénes fejfájás után szombaton fokozódó görcsökre, ízületi panaszokra kell számítaniuk az időjárás változásaira érzékenyeknek. Zivatarok idején az asztmás panaszok is felerősödhetnek.
Tovább növekszik a levegő pollenkoncentrációja: a nyír mellett a platán is többeknél okozhat már egyre intenzívebb panaszokat is, a szabadban való sportolás, futás pedig fokozhatja a tüneteket.
Szerző
Frissítve: 2019.04.26. 11:49

A takarítás és a gyerekkori elhízás összefügghet

Publikálás dátuma
2019.04.25. 14:14
Illusztráció
Fotó: Peter Muller/Cultura Creative / AFP
Megváltoztatják a bélflórát ezért hozzájárulhatnak a gyerekkori elhízáshoz a leggyakrabban használt háztartási tisztítószerek – állapították meg kanadai kutatók.
A tudósok 757 csecsemő bélflóráját vizsgálták 3-4 hónapos korukban, majd súlyukat 1 és 3 éves korukban. Figyelembe vették azt is, hogy otthonukban milyen fertőtlenítő szert, mosószert vagy környezetbarát terméket használnak – számolt be a Tudatos Vásárló.
A kutatók a csecsemők székletében lévő mikrobákat tanulmányozták, az adatokat a Kanadai Gyermekegészségügyi Szervezettől kapták, a testtömeg-index (BMI) pontszámokhoz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) növekedési görbéit használták.
Megállapítottuk, hogy azok a 3-4 hónapos csecsemők, akik olyan háztartásokban élnek, ahol legalább hetente használnak fertőtlenítőszereket, kétszer olyan valószínűséggel rendelkeznek magas Lachnospiraceae-szinttel. 3 éves korukban pedig ugyanezeknek a gyerekeknek magasabb a testtömegindexük azoknál a társaiknál, akik otthonában nem használtak ilyen tisztítószereket - mondta Anita Kozyrskyj, az Albertai Egyetem gyermekgyógyász professzora, a SyMBIOTA-projekt vizsgálatvezetője. 
A Lachnospiraceae természetes összetevője a bélflórának, állatkísérletekből azonban kiderült, hogy megemelkedett szintje magasabb testzsírt és inzulinrezisztenciát okozhat - magyarázta Kozyrskyj.
A környezetbarát tisztítószereket használó háztartásokban élő csecsemők más a bélflórája, és kisebb annak a valószínűsége is, hogy totyogós korukban túlsúlyosak legyenek. A kutatónő azt is hozzátette, hogy azok az édesanyák, akik környezetbarát termékeket használnak, a legtöbbször egészségesebb életmódot és étkezési szokásokat is követnek, ezért is lehet, hogy gyermekeik bélflórája és a súlyuk a normál tartományban mozog.
„Az antibakteriális tisztítószerek képesek megváltoztatni a környezet mikrobiomját és növelik a túlsúly kockázatának kialakulását”

– írták a szerzők.

A tanulmány új információkat szolgáltat arról, hogy ezek a termékek hatással vannak a csecsemők bélflórájának összetételére és a túlsúlyosság megjelenésére. A kutatók megjegyezték további olyan tanulmányokra is szükség lenne, amelyek a tisztítószereket tényleges összetevőik szerint osztályozzák. 
Szerző

WHO: kétéves koruk előtt passzívan se kütyüzzenek a gyerekek

Publikálás dátuma
2019.04.25. 11:15
Illusztráció
Fotó: Bonfanti Diego/Cultura Creative / AFP
Először fogalmazott meg ajánlást az Egészségügyi Világszervezet (WHO) öt év alatti gyermekek számára a fizikai aktivitással, mozgásszegény viselkedéssel és az alvással kapcsolatban.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az új ajánlással a gyermekkori mozgásszegénység ellen küzd, mivel a kevés testedzés globálisan vezető kockázati tényezője az idő előtti halálozásnak és az elhízás okozta betegségeknek. Az szerepel az új ajánlásban, hogy a szülők kétéves koruk előtt ne ültessék passzívan a képernyők elé a kicsiket, ne adjanak a kezükbe szórakoztatásként tabletet vagy mobiltelefont. A nemzetközi szervezet szerint kettő és négy éves kor között is legfeljebb napi egy órát, de inkább kevesebb időt lehetne képernyők előtt tölteni. 
Juana Willumsen, az ajánlások egyik kidolgozója azt tanácsolta a szülőknek, hogy a passzívan a képernyő előtt töltött időt változtassák inkább értékes együttlétté: például olvassanak a gyerekeknek, mert az fejleszti a nyelvi készségeiket. A szakértő szerint az olyan tévés gyermekprogramok, amelyek arra biztatják a kicsiket, hogy mozogjanak közben, nézhetők, de ezeket is jobb, ha a szülő vagy gondviselő együtt nézi velük, és segít a feladatokban vagy abban, hogy be tudjanak kapcsolódni a tevékenységbe.
Az ajánlások között szerepel az is, hogy a kisbabák egyáltalán ne legyenek képernyő előtt, sokat mozogjanak, és legalább harminc percig feküdjenek a hasukon. Az újszülöttek számára fontos a 14-17 óra alvás, négy és 11 hónapos kor között pedig 12-16 óra alvás ajánlott. Ebben az időszakban azt sem ajánlják a szakemberek, hogy a gyerek egyszerre egy óránál többet töltsön babakocsiba, ülésbe vagy babahordóba kötve.
Az egy és két év közötti kisgyerekek számára napi legalább háromórás fizikai aktivitást, legfeljebb egy órai képernyőidőt és 10-13 óra alvást ajánl a WHO. Ebben a korcsoportban szintén nem ajánlott egyszerre egy óránál több időre korlátozni a gyerekek mozgását, például a kocsiülésbe kötve.
A WHO az ajánlásokat a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján fogalmazta meg. A képernyő előtt töltött idővel kapcsolatban azonban továbbra sem született olyan meghatározó kutatás, amely egyértelműen megállapítaná, milyen károsodásokat okoz, illetve milyen haszna lehet. 
Az Egyesült Államokban 18 hónapos kor előtt nem ajánlják a gyerekeknek a képernyőnézést, Kanadában kétéves kor a határ. Nagy-Britanniában nincs hivatalosan ajánlott limit.
A BBC News kiemelte, hogy a WHO először fogalmazott meg öt év alatti gyermekek számára ajánlást a fizikai aktivitással, mozgásszegény viselkedéssel és az alvással kapcsolatban. Az új irányelveket a WHO vasárnap Glasgowban, az elhízással foglalkozó európai kongresszuson ismerteti részletesen.
Szerző