A harc folytatódik – Újabb viharos tanácskozás várható a teniszszövetség közgyűlésén

Publikálás dátuma
2019.04.26. 16:22

Fotó: Szalmas Peter
A Magyar Tenisz Szövetég május 2-án 13 órakor Békéscsabán folytatja közgyűlését, jelentősen megnehezítve a tagszervezeteknek a részvételt az eseményen.
Nem sikerült minden napirendi pontot megtárgyalni a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) viharos április 16-i ülésén, ezért újabb gyűlést kellett összehívni, jelenleg ugyanis az MTSZ-nek nincs erre az évre elfogadott költségvetése és a tavalyi évre vonatkozó pénzügyi beszámolót sem sikerült megszavaztatni a résztvevőkkel. A vezetőség lemondását követelő ellenzékiek – akik a Tiszta Tenisz elnevezésű csoportba tömörültek, soraiban olyan jelenlegi és korábbi kiválóságokkal, mint Babos Tímea, Fucsovics Márton, Temesvári Andrea, Markovits László vagy Sávolt Attila – kivonulása miatt akkor határozatképtelenné vált a tanácskozás.
Az MTSZ meghívójában az szerepelt, hogy április 16-án, a félbeszakadt közgyűlés után született elnökségi döntés a május 2-iki időpontról, ám a meghívókat csak a törvényben előírt nyolc napos határidőt betartva, április 24-én küldték ki. A cél nyilvánvaló és a helyszín kiválasztásából is látszik: minél kevesebben vesznek részt a közgyűlésen, annál valószínűbb, hogy az ellenzék nem tudja érvényesíteni érdekeit és a jelenlegi vezetőség – Szűcs Lajos elnökkel, Richter Attila főtitkárral – maradhat a pozíciójában.
Természetesen az ellenzéki oldalt sem kell félteni, amely a számára nagyon kedvezőtlen helyszín és időpont – munkanapon, a fővárostól távol – ellenére mindent megtesz tagjai mozgósítása érdekében. Lapunk úgy tudja, a külön busz bérlésének a lehetősége is fölmerült, annak érdekében, hogy minél többen eljussanak a közgyűlésre. Ami biztos: újabb viharos tanácskozás várható, ezúttal a Viharsarokban.
A kedélyek addig sem csillapodnak: a Magyar Hang részletes cikket írt arról, kiknek, milyen összegekkel tartozik az MTSZ, az információt több médium átvette. Az MTSZ reagált, a megjelenteket nem hivatalos adatoknak nevezte és perrel fenyegetett meg mindenkit, aki az információkat átveszi és szintén megjelenteti. Ami biztos: az MTSZ-nek kintlevőségei vannak és az is elég valószínűnek tűnik, hogy a szövetség saját munkatársainak – illetve egyes dolgozók cégeinek is komoly összegekkel tartozik –, ami nemcsak jogi, hanem etikai aggályokat is fölvet.
A Tiszta Tenisz a Facebook-oldalán arról számolt be, hogy pénteken három korábbi kiváló játékos, Kapros Anikó, Temesvári Andrea és Sávolt Attila egy ügyvéd kíséretében az MTSZ-ben jártak, szerették volna megtekinteni a félbeszakadt közgyűlés jelenléti ívét és a tagszervezeti listát. Ezeknek az adatoknak elérhetőnek kell lenni, ám az MTSZ honlapján nem lehetett megtalálni az információkat. A látogatásukról fölvett és közzétett jegyzőkönyv szerint nem jártak sikerrel, mert az MTSZ-ben nem tartózkodott olyan munkatárs, akinek jogosultsága lett volna ezen adatok bemutatásának. Kaprosék azt a választ kapták, hogy ezt az igényüket előre jelezni kellett volna.
A Népszava úgy tudja, hogy a Tiszta Tenisz jogi szakértőinek az április 16-i közgyűléssel kapcsolatban más aggályai is vannak: az MTSZ alapszabálya szerint csak az vehet részt a tanácskozáson, aki ezt a szándékát négy nappal korábban jelzi. Ez a rendelkezés a szakemberek szerint jogsértő, és jogtalanul zártak ki tagszervezeteket az előzetes regisztráció elmulasztása miatt. Ugyanígy nem lett volna szabad megvonni a részvételi jogot azoktól, akiknek elmaradásuk van a tagdíjak befizetésével: ebben az esetben a jogászok szerint először fizetési felszólítást kellett volna küldeni, majd egy újabb figyelmeztetést, utána lehetett volna a tagságot első fokon felfüggeszteni. Amíg ezek a folyamatok zajlanak, addig is bárki részt vehet a közgyűlésen. Az adósok ezzel szemben csak értesítést kaptak arról, hogy ki vannak tiltva a közgyűlésről.
„Hangulatos” lesz a közgyűlés újabb fordulója május 2-án.

Taróczy Balázs Barcelona főkonzulja lesz

Taróczy Balázs lesz Barcelona főkonzulja. A korábbi kiváló teniszező a Nemzeti Sport információi szerint nyártól látja el ezt a feladatot, miután elődjének, Kovács Barnabásnak nem hosszabbítják meg a szerződését. A napilap értesülését sem a Külügyminisztérium, sem Taróczy nem kommentálta, de nem is cáfolta.

Frissítve: 2019.04.26. 17:10

Kézilabda BL: halványuló szegedi remények

Publikálás dátuma
2019.04.26. 14:44

Fotó: Georgi Licovszki / MTI
Azzal, hogy nyolcgólos, 31-23-as vereséget szenvedett az észak-macedón Vardar Szkopje vendégeként a MOL-Pick Szeged férfi kézilabda csapata a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtök esti első mérkőzésén, igencsak nehéz helyzetbe került a továbbiakat illetően.
Innen már könnyen elképzelhető, hogy a magyar bajnokcsapat 2019-ben is lemarad a Kölnben sorra kerülő négyes döntőről. Mióta ilyen rendszerben zajlik a végjáték – 2010 óta –, 2015 és 2017 után immáron harmadszor. A szkopjei eredmény nemcsak azért sokkoló, mert kevés esélyt kínál a jövő vasárnapi visszavágó előtt, hanem azért is, mert előzetesen, sőt, sokáig a mérkőzésen sem ígért semmi ilyen különbségű vereséget – a kezdetben vezető magyar bajnok alig negyed órával a vége előtt is „csak” egygólos hátrányban volt, a végén viszont képtelen volt tartani a lépést a Vardarral.
„Harmincegy gólt kaptunk, ami irtózatosan sok egy olyan csapattól, amelynek az erőssége a védekezés. Érthetetlen számomra, hogyan tudtunk ennyire szétesni, most már a becsületünkért kell küzdeni a visszavágón”

– értékelt a mérkőzést követően Juan Carlos Pastor, a szegediek vezetőedzője.

Mindeközben Bánhidi Bence, a Szeged válogatott kézilabdázója arról beszélt, hogy az egész idényben nyújtott teljesítményt rombolták le a mérkőzés hajrájában. 
Bánhidiékre egyébként szombaton újabb feladat vár, a Telekom Veszprém előtt öt ponttal vezető Szeged a hazai bajnokságban 22 vereséggel, nulla ponttal álló Vecsés vendége lesz 18 órától.
A BL-ben szintén érdekelt Veszprém háza táján érthetően optimistább a hangulat, a szerda esti, flensburgi negyeddöntőn 28-22-re nyerő bakonyi gárda ugyanis jóval kecsegtetőbb helyzetben van a négyes döntőbe jutást illetően. A veszprémiek naptára üres a második mérkőzésig, David Davis csapatára nem vár bajnoki mérkőzés a következő egy hétben.
Szerző

Azerbajdzsáni Nagydíj - Törölték az első szabadedzést

Publikálás dátuma
2019.04.26. 12:32

Fotó: ALEXANDER NEMENOV / AFP
Félbe kellett szakítani, majd teljes egészében törölték a Forma-1-es Azerbajdzsáni Nagydíj pénteki első szabadedzését, miután a gyakorlás közben kiderült, hogy a bakui városi pályán nincsenek megfelelően rögzítve a csatornafedelek, amelyek így könnyen károkat okozhatnak a versenyautók padlólemezében.
A hétvége első szabadedzésének elején George Russell, a Williams brit újonca ráhajtott az egyik csatornafedélre, amely a versenyautó által keltett turbulens levegőben felemelkedett a helyéről és nekicsapódott a Williams aljának. Ezt követően félbeszakították a gyakorlást, de a versenybíróság percekkel később úgy döntött, inkább nem is indítja újra az edzést. A pályamunkások a hat kilométeres bakui aszfaltcsíkot átvizsgálják, ellenőrzik az összes csatornafedelet, és gondoskodnak azok megfelelő rögzítéséről, hogy a 15 órára tervezett második szabadedzést már meg tudják rendezni. A további program:    2. szabadedzés 15.00 szombat: 3. szabadedzés 12.00 időmérő edzés 15.00 vasárnap: futam 14.10 
Szerző