Diáktüntetés: nyelvvizsgázni küldenék Orbánt

Publikálás dátuma
2019.04.26. 16:50

Fotó: Szalmás Péter
Középiskolások, egyetemisták, tanárok és szülők gyűltek össze a készenléti rendőrök által védett Országház előtt, hogy tiltakozzanak a felvételi szigor ellen.
Szeptember elsejéig Orbán Viktor is tegye le a nyelvvizsgát! – ezt követelték a diákok azon a péntek délutáni, budapesti demonstráción, amit a Független Diákparlament hirdetett meg az egyetemi felvételik szigorítása miatt. Jövőre ugyanis csak az felvételizhet, akinek van legalább egy középfokú nyelvvizsgája. A készenléti rendőrök által védett Országház előtt több százan – középiskolások, egyetemisták, tanárok, szülők – gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a felvételi szigor ellen, ami miatt tízezrek eshetnek el a továbbtanulástól. – Nincs elegendő nyelvtanár, nincs megfelelő nyelvtanárképzés, nincs megfelelő tankönyv, nincs egységes nyelvoktatási stratégia – sorolta a problémákat Ercse Kriszta oktatáskutató, a Civil Közoktatási Platform szakértője. Emlékeztetett: a köznevelési törvény sem írja elő célként a középfokú nyelvtudás megszerzését – az iskolák önmagukban nem is tudják felkészíteni arra a diákokat, amit most a kormány megkövetelne tőlük. Ez megerősítette Dvorácskó Balázs, a Pedagógusok Szakszervezete Ifjúsági Tagozatának vezetője is. Hozzátette: a tanárképzésre jelentkezők több mint felének nincs nyelvvizsgája, így – miközben egyre nagyobb a tanárhiány – tovább feleződhet az utánpótlás. Egy középiskolák diáklány, Tasi Zsuzsanna arra hívta fel a jelenlévők – és a döntéshozók – figyelmét: ahhoz, hogy rendesen felkészülhessenek egy nyelvvizsgára, a legtöbb diáknak magánórákra lenne szüksége, sokuknak azonban sem ideje, sem anyagi háttere nincs ehhez. Sipos Ferenc Norbert szerint most ássák meg az egyetemek sírjait: ha kevesebb diák jut be a felsőoktatásba, kevesebb egyetemre lesz szükség.
Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament képviselője bejelentette, ha Orbán Viktor nem teszi le a nyelvvizsgát szeptemberig, népszavazást kezdeményeznek, két témában: az első, hogy ne léphessen életbe a nyelvvizsga-szigor, amíg a közoktatás nem képes felkészíteni a diákokat. A másik, hogy ne lehessen miniszterelnök, aki nem teljesíti az összes szabályozást, amit a diákoktól is elvárnak. Ezzel együtt internetes „nemzeti konzultációs” kérdőívet is indítanak. A tüntetésre az Emberi Erőforrások Minisztériuma is reagált, és a megszokott „fegyvereiket” vették elő: Soros Györgyöt és Gyurcsány Ferencet. „A mai demonstráció a Soros-hálózat és az ellenzék kampányakciója. Négy héttel az EP-választás előtt a Soros-szervezetek, Gyurcsányék és a többi ellenzéki párt fűti az eseményeket. Az ellenzék megint politikai kampányakciókhoz akarja felhasználni a diákokat” – írták.
Szerző
Frissítve: 2019.04.26. 18:55

Felfüggesztették a Czeglédy ellen indult büntetőeljárást

Publikálás dátuma
2019.04.26. 15:51

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A politikust európai parlamenti képviselőjelöltként mentelmi jog illeti meg.
Felfüggesztette a bíróság a Czeglédy Csaba ellen indult büntetőeljárást, mert a politikust európai parlamenti képviselőjelöltként mentelmi jog illeti meg – tájékoztatta a Szegedi Törvényszék pénteken az MTI-t. A közlemény szerint a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a bíróságnak csütörtökön megküldött határozatával igazolta, hogy a vádlott a Demokratikus Koalíció európai parlamenti listájának 36. helyén szerepel. Az NVB a listát április 19-én vette nyilvántartásba, e döntés hétfőn jogerőre emelkedett. A jogszabályok alapján így Czeglédy Csabát mentelmi jog illeti meg. A mentelmi jog miatt a Czeglédy Csabával szembeni büntetőeljárás nem folytatható, ezért a bíróság a bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult eljárást a vádlott esetében felfüggesztette. A bíróság az NVB elnökénél kezdeményezte az európai parlamenti képviselő-választással kapcsolatosan keletkezett mentelmi jog felfüggesztését a büntetőeljárás lefolytatása érdekében – áll a közleményben.
Szerző

Az egész heti kánikula után hirtelen lehűlés jön a hétvégén

Publikálás dátuma
2019.04.26. 15:47

Fotó: Shutterstock
Szombaton esőre, vasárnap heves szélre lehet számítani.
A péntek éjszaka érkező csapadékzóna fokozatosan kelet felé halad, így szombaton inkább a Tiszántúlon és északkeleten várható eső, zápor, helyenként zivatar. A Dunántúlon eközben nyugat felől fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet, és délután már csak néhol fordulhat elő rövid zápor, esetleg zivatar a gomolyfelhő-képződésből. A nyugati, északnyugati szél többfelé megerősödik,
keleten zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb hőmérséklet általában 9 és 18 fok között alakul, keleten az enyhébb értékekkel. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 16 és 22 fok között valószínű, de az északkeleti határvidéken ennél egy-két fokkal melegebb is lehet. A Salgótarján-Békéscsaba vonaltól északkeletre erősen felhős vagy borult lesz az ég. Másutt napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, majd
késő délutántól délnyugaton is erősen megnövekszik a felhőzet.

Főként az Alföldön és az Északi-középhegység területén lehet többfelé eső, zápor, de este a Dunántúlon is kialakulhat eső. Az északnyugati szelet többfelé erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között valószínű – írja a met.hu.
Szerző
Témák
időjárás